Копље замијенио маказама и чешљем

Глас Српске
Копље замијенио маказама и чешљем

МОМБAСA - Масаи ратник Лемпурис Лалашо стигао је у кенијски туристички рај Момбасу да нађе бијелу супругу, а завршио радећи као фризер, што је професија која је табу у његовој култури.

Лалашова прича показује неке од изазова новог времена пред којима су се нашли  припадници древних племена који желе да се прилагоде модерном животу у највећој источноафричкој економији чије предивне плаже на Индијском океану привлаче многобројне стране туристе, укључујући жене жељне секса.

Масаи ратнике или моране, срешћете на кенијским плажама или у сафари парковима, а препознаћете их по карактеристичним црвеним огртачима и огрлицама. Углавном раде као водичи или чувари, пише Ројтерс.

Млади морани који се запуте у град у потрази за срећом, често и са сновима о женидби са бијелом туристкињом, морају да иду против традиције.

Наиме, Лалашов статус морана, поред предности које ужива у окриљу племена, носи и забране, укључујући додиривање главе жене, што он, као фризер, сада не може да избјегне. Моран који постане фризер, ризикује анатему старијих из племена, чак и искључење из заједнице.

- Да мој отац зна чиме се бавим, био би веома љут или би ме чак истјерао из куће - каже Лалашо који је у Момбасу стигао из мјеста Лоитокток у близини Килиманyара, на граници са Танзанијом.

Процјењује се да између 500.000 и милион припадника племена Масаи живи у удаљеним мјестима на сјеверу Танзаније и југу Кеније и то полуномадским начином живота. Они се углавном баве узгојем говеда, међутим, суша и глад одводе стотине мушкараца из племена у градове где раде као радници у хотелима, ноћни чувари, фризери.

Успјех пријатеља

Лалашо, који је неписмен и не зна колико има година, одлучио се за фризерски посао инспирисан успјехом пријатеља који је сада богат и ожењен мзунгом, односно бијелом женом. Тај пријатељ, који живи на Новом Зеланду или у Швајцарској, што је Лалашу свеједно, вратио се у домовину да сагради велику кућу и купи много крава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана