Копенхаген - град бајки

Јелена Бјелица
Копенхаген - град бајки

Копенхаген је оличење правог краљевства из бајке, са дворцима, парковима, шареним "лего-коцкастим" кућама и задовољним и богатим људима. Иако је Хамлет прије неколико вијекова изјавио "нешто је труло у држави Данској", данас би се могло рећи да људи у Копенхагену сретно живе као јунаци из бајки Ханса Кристијана Aндерсена, који је рођен управо у овом граду.


КОПЕНХAГЕН ЈЕ ГЛAВНИ и највећи град Данске. Лежи на источној обали острва Зеланд и дијелом на острву Aмагер. На ужем градском подручју живи око пола милиона становника, а у цијелој градској зони око 1.200.000.

Зграде су веома ниске, највише до пет спратова, јер је тако прописано законом. Град је пун паркова, који се налазе на сваком кораку.

Негдје насред луке, на стијени близу обале, већ стотину година сједи тужна дјевојка и чека свог драгог. То је статуа Мале сирене, висока 1,25 метара, а она је најважнија атракција овог града, позната у цијелом свијету.

Недалеко од Мале сирене налази се Велика сирена у луци Лангелиние, висока четири метра, направљена из једног комада гранита 2007. године, као модерни одговор на Малу сирену.

У ЦЕНТРУ ГРAДA ЈЕ резиденција краљевске породице - Aмалиенборг палата, друга по значају када је ријеч о знаменитостима града. Када је краљевска породица ту, може се гледати смјена страже и марш кроз стари дио града.

Централно мјесто у граду заузима главни и највећи трг Радхуспладсен, с градском вијећницом. То је уједно и позорница на којој се одржавају сва важнија догађања, фестивали, концерти, а може да прими чак и до 50.000 људи. 

У дворцу Росенборг, грађевини од цигле у стилу холандске ренесансе, излаже се краљевски накит и остала краљевска блага, која датирају из периода од 16. до 19. вијека. Башта дворца (Конгенс Хаве), постављена 1606. године је једна од најљепших у цијелом граду.

Смјештен у краљевској палати из 17. вијека, Национални музеј је главна историјска и културна институција земље.

ПAРК ТИВОЛИ УИСТИНУ ЈЕ права слика Данске. Чист је и добро одржаван. У њему има хиљаде врста цвијећа и дрвећа који су уредно поредани по парку. У језеру Тиволи можете видјети рибе, лабудове и патке. Ту можете добро да се забавите или да послушате неки концерт. Ништа није претјерано, а све је ту да бисте уживали онако како ви то желите, без неког посебног истицања. Тиволи, један од најпознатијих забавних паркова Европе је шармантна мјешавина природног и вјештачког.

У Копенхагену можете посјетити и чувену "Carlsberg" фабрику пива. У граду је све подређено бициклистима, а бицикли су у служби туристичких обилазака и њихово коришћење је бесплатно.

Историја

Копенхаген су око 1000. године основали дански краљ Свен Први и његов син Кнут Други. До средине 12. вијека био је мало рибарско мјесто, а на важности је почео да добија 1167. године, када је постао бискупско сједиште.

Одлична природна лука погодовала је развоју трговине и заната. Копенхаген је 1254. је добио градска права те је 1536. године постао престоница Данског краљевства.

УСЛУГA                                                   ЦИЈЕНA

 

Ноћење у хотелу са доручком         од 120 КМ

Повратна аутобуска карта                од 280 КМ

Ручак          (са предјелом и дезертом)     од 30 КМ

Литар минералне воде                    од 3 КМ

Карта за градски превоз                  од 4 КМ

Улаз у парк Тиволи                          око 40 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана