Коме иду напојнице у америчким ресторанима

Глас Српске
Коме иду напојнице у америчким ресторанима

ЊУЈОРК - Искусни путници знају да конобари у Сједињеним Aмеричким Државама очекују напојнице од 15 до 20 одсто, али не знају да дио тог новца, који се Европљанима неријетко чини претјераним, задржавају власници и менаyмент ресторана.

У Европи се сматра да су у Aмерици напојнице превелике и уз то обавезне, зато што запослени имају мале плате и практично живе од напојница.

Иако баш и нису пресрећни што власници ресторана тиме дио своје обавезе да плате раднике пребацују на њих, страни туристи зато углавном без гунђања пристају да одвоје позамашну суму да би частили конобаре. Уосталом, немају избора.

Међутим, били би запањени и вјероватно још огорченији да знају да у неким од најбољих њујоршких ресторана, гдје је вечера за двоје око 300 долара, а напојница 60, власници и менаyмент дио новца од напојница задржавају за себе.

У тужбама које су прошле године запослени поднијели против више десетина њујоршких ресторана, укључујући и неке од најпознатијих, наведено је да су власници и менаyери годинама крали напојнице и преваром ускраћивали или смањивали дневнице радницима.

Међу наведеним ресторанима су славни "Пастис", у којем се окупљају познате личности, ресторани "Жан Жорж" чувеног француског кувара Жан Жоржа Фонгерихтена и низ других ресторана гдје је менаyмент запосленима ускраћивао надокнаду за прековремени рад, паузе, као и фер удио у напојницама.

Перуанац Иван Aријас каже да је био срећан када је нашао посао у "Рејдај грилу", ресторану на Менхетну у којем порција од осам ракова, по којој су чувени, кошта 39 долара, али убрзо је, како додаје, схватио да услови рада нису у реду.

- Нису ми давали новац од напојница. Нису ми плаћали прековремено - изјавио је Aријас Ројтерсу.

Ситуација се полако мијења тек од јуна ове године, послије пресуде једног њујоршког судије да група Фајермен хоспиталити, у чијем су власништву "Редај грил" и још пет других ресторана, за овакво понашање треба да исплати запосленима одштету од 3,9 милиона долара.

У оквиру судске нагодбе Фајермен се, такође, обавезао да неће дозвољавати менаyерима ресторана да узимају дио напојница.

Застарјели закон

Каролин Ричмонд, адвокат који заступа неколико ресторана, каже да су за овакву ситуацију криви застарјели Закон о раду, као и чињеница да државни и савезни закони не прописују јасно ко може да узима од напојница и како оне треба да буду дијељене.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана