Колико су најбогатији људи свијета изгубили због пада берзи

Агенције
Колико су најбогатији људи свијета изгубили због пада берзи

Глобални пад берзи који се јуче догодио избрисао је милијарде долара са рачуна најбогатијих људи свијета, а највише су изгубиле дионице највреднијих фирми.

Укупна тржишна вриједност великих седам америчких технолошких компанија - Амазона, Епла, Мете, Алфабета, Микрософта, Нвидије и Тесле - пала је за више од билион долара, чиме се умањило и богатство милијардера везаних за компаније које се баве вјештачком интелигенцијом.

Форбес доноси попис милијардера који су забиљежили највеће губитке:

1. Џеф Безос - 8 милијарди долара

2. Јенсен Хуанг - 7,9 милијарди долара

3. Марк Закерберг - 7 милијарди долара

4. Лари Елисон - 6 милијарди долара

5. Елон Маск - 6 милијарди долара

И Буфет изгубио милијарде

Огромне губитке на папиру су забиљежили и други милијардери, који нису толико везани за свакодневно пословање фирми: суоснивачи Гугла Сергеј Брин и Лари Паге постали су сиромашнији за више од четири милијарде долара сваки, док су суоснивач Микрософта Бил Гејтс и бивши извршни директор те фирме Стив Балмер изгубили три, односно четири милијарде долара. Удовица Стива Џобса, Лаурен Повел Џобс изгубила је око 580 милиона долара.

Понедјељак је био лош дан и за богатства милијардера који нису везани за такозваних "седам величанствених". Варен Буфет изгубио је седам милијарди долара, најбогатији Европљанин Бернард Арнаулт три милијарде долара, а најбогатији човјек Азије Мукесх Амбани изгубио је четири милијарде долара усљед пада дионица.

Јапански берзански индекс Никкеи забиљежио је у понедјељак пад од 12 одсто, што је најгори дан у готово 40 година, док је европски Стокс 600 пао за више од два одсто, а амерички S&P 500 за више од три одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана