Колико људи придају значај изгледу

М. Чигоја, Г.Обрадовић
Колико људи придају значај изгледу

То је за жене, а не за мушкарце! Ја сам мушкарац и такве ме ствари не занимају. Овако отприлике још увијек изгледа реакција већине мушкараца у Републици Српској, само на помен одласка у козметички салон. Мишљење да је њега сопственог тијела "привилегија" или "обавеза" само припадница љепшег пола вуче коријене из далеке прошлости, али чини се да посебно долази до изражаја на "брдовитом" Балкану, гдје се и сам помен одласка мушкарца код козметичара одмах схвата као губљење мушкости и "настраност".

Међутим, ако је вјеровати козметичарима, број мушкараца који посјећују салоне за уљепшавање протеклих година почео је да се повећава, иако је то још увијек у занемарљивом броју. Посјете козметичким салонима, кажу, донедавно су биле резервисане само за њежнији пол, док се и оно мало мушкараца који су долазили крило да их неко не би "ухватио на дјелу".

- Мушкарци су још увијек стидљиви и када долазе помало бојажљиво кажу шта желе - причају козметичари.

Велике паре за љепоту

Иако се мушкој љепоти не признаје ни упола значај колико женској, јер за мушкарца није толико битно да буде лијеп колико је важно да буде снажан и успјешан, они истичу да се тај приступ у посљедње вријеме измијенио, али да је још увијек потребно доста времена да би се могло говорити о томе да су мушкарци заиста заинтересовани за одлазак козметичару.

Са друге стране, то је за припаднице "љепшег пола" нешто што се подразумијева и за шта су често спремне да "искеширају" позамашну суму новца.

Оно што је женама козметика, то је мушкарцима теретана, коју велики број њих редовно посјећује. Мушкарци истичу да је то и те како добар начин да се брине о изгледу, али још и више о здрављу. Права експанзија и популаризација теретана код нас се десила посљедњих година.

Ипак, и власници козметичких салона, и власници теретана се слажу у оцјени да смо и на том пољу још увијек далеко од Европе.

Власница козметичког салона "Синерж" Дијана Максимовић каже да је посјећеност козметичких салона у порасту посљедњих година, те да се све више жена одлучује за неки од козметичких третмана. Мушкарци су, каже, још увијек стидљиви, и они који долазе могу се набројати на прсте.

- Жене су јако заинтересоване и посјећеност салона је заиста велика, али мислим да то јако пуно зависи и од кадра у козметичким салонима и тога колико ће знати професионално да упуте своју клијентелу, колико редовно, кад и како треба да долазе за одређене третмане. То је, чини ми се, тренутно највећи проблем козметичких салона, а мислим да се не можемо пожалити на посјећеност, барем када је у питању "љепши" пол - казала је Максимовићева.

Она је додала да, с обзиром на то да се у њеном салону највише "раде" нокти, нема генерацијске разлике када су у питању клијенти.

- Долазе нам генерације од седам до 77 година за надоградњу ноктију - казала је она.

Према њеним ријечима, тек десетак одсто од укупног становништва чине мушкарци који се његују и долазе на маникир и депилацију.

- Они су ипак више заинтересовани за масаже - нагласила је Максимовићева и додала да је на западу ситуација много другачија, те да код њих мушкарци у великом броју и раде козметичарски посао.

- Код њих нема разлике, и мушкарци и жене у истом броју посјећују салоне и то је тамо сасвим нормално, почевши од ноктију, до депилације, "кварцања" и свих осталих третмана које жене користе, користе их и мушкарци - казала је она.

Због нашег менталитета и устаљеног мишљења да је то бацање пара, још увијек има случајева, мада мање него раније, да жене дођу на козметички третман кријући се од мужева.

- Сада је актуелно да нокти на свих десет прстију буду јако шарени, али жене немају још  "петљу" да то носе. Код нас још увијек влада мишљење да боја ноктију иде уз "имиy" особе, односно оног чиме се бави. Још увијек нема људи који се опредјељују за тако нешто, увијек смо у неком кругу и плашимо се да из њега изађемо и прихватимо то као умјетност - нагласила је Максимовићева.

Када су у питању цијене, каже да су оне код нас у односу на иностранство дупло, чак и тродупло ниже.

- Морам рећи да заиста имамо професионалаца који се труде да имају јако добар материјал на свјетском и европском нивоу, али и знање у тој дјелатности. Мислим да цијене јесу приступачне нашем становништву, а сваки послодавац којем је стало до посла увијек ће наћи могућност да својим клијентима омогући и неки попуст и гратис третман - казала је она.

Цијене у салонима су сличне, па је тако за класичан маникир потребно издвојити 15 марака, за шминкање од 20 до 30 марака, док надоградња ноктију кошта од 30 до 40 КМ.

Власница фризерско-козметичког салона "Н-стајл" Наташа Јанковић такође истиче да највећи број, када су у питању посјетиоци козметичких салона, чине даме, али додаје да има и све више мушкараца који се одлучују за неки од третмана.

- То је можда у односу 1:5, већином су то млађи момци који иду у соларијуме и на депилацију, док старији углавном долазе на масаже и можемо рећи да се тај омјер и код нас мало помакао - каже Јанковићева.

С обзиром на то да смо ми фризерско-козметички салон, додаје, код нас су фризуре свакако "број један", али јако актуелни, посебно пред љето, јесу и соларијуми и депилација, затим маникир и педикир.

Све генерације

- Број долазака у салон зависи од клијената до клијента. Имамо муштерија које долазе редовно, али и оних који то практикују мало рјеђе. Имамо подједнако и млађих и старијих жена, и мислим да је јако позитивно што и старије жене једнако држе до себе као и младе - казала је она.

Фенирање и шишање, у зависности од дужине косе, кошта од 15 до 20 марака, педикир 20 КМ, депилација 20 КМ, лакирање ноктију кошта пет КМ, надоградња 35 марака, корекција обрва пет конвертибилних марака...

- Наши људи који живе у иностранству углавном, када долазе, ураде све третмане код нас, из простог разлога што је код нас тај занат много бољи него тамо, а знатно јефтинији. Занатски послови тамо су јако скупи - казала је Јанковићева.

Када је у питању "снажнији пол", чињеница је да се велики број мушкараца, ипак, умјесто посјете козметичким салонима, радије одлучује за одлазак у теретану. Власници теретана истичу да је интересовање за вјежбање у теретанама посебно постало актуелно посљедњих година, те да је све више оних који се одлучују да добар дио свог времена посвете бризи о свом тијелу.

Узимајући у обзир савремени начин живота, гдје људи све више времена проводе на послу и имају све мање времена за себе, одлазак у теретану, или било какав други вид рекреације, постали су готово неопходни.

Осим што могу вјежбати, они који посјећују теретане као једну од предности истичу и "попратне садржаје", као што су сауне, масаже, соларијуми...

Власник теретане "Соколски" Саша Кременовић каже да је број мушкараца који долази у теретану сваким даном све већи, док је број жена који посјећује ову теретану занемарљив.

- Код нас већином долазе мушкарци, док су даме мало мање заинтересоване за овај вид вјежбања. Ипак, има доста дјевојака које се баве аеробиком, и мислим да је то јако позитивно јер, осим што утиче на изглед, и јако је здраво. Људи би данас много више пажње требало да посвете свом здрављу, јер је темпо живота јако убрзан, људи су свакодневно изложени новим стресовима и ово је јако добар начин да се тога ријеше или га барем смање - истиче Кременовић.

Осим за тренирање, све већи број људи у посљедње вријеме заинтересован је за медитацију и јогу, пилатес, као и неке од древних источњачких вјештина. Они који се тиме баве кажу да је и тај вид вјежбања врло ефикасан начин да се смањи стрес којем је данас све више људи изложено.

Управо од тога шта грађани који одлазе у теретану желе зависи и цијена коју морају да плате. Већина теретана, осим справа за вјежбање, својим посјетиоцима нуди и одлазак на масажу, у соларијум, саунуТако се цијене за мјесец вјежбања у теретанама крећу од 20 до 60 марака. Уколико се они који долазе одлуче за комбинацију онога што им се нуди, цијена, наравно, расте.

Кременовић истиче да нема велике разлике када су у питању године оних који долазе код њега у теретану.

- Наравно да су млађи мушкарци највише заинтересовани, али има и људи средњих година који воде рачуна о свом изгледу и редовно долазе да тренирају - нагласио је он.

Разлог због којег дјевојке у мањем броју долазе у теретану, каже, јесте то што оне лакше одустају, односно нису спремне да тренирају два-три мјесеца како би се резултати видјели. Он сматра да је то за дјевојке највећи проблем и да углавном долазе са мишљењем да ће за неколико тренинга успјети да скину вишак килограма или затегну своје тијело да изгледа савршено.

Управо је вријеме, како истичу у теретанама, један од кључних фактора за постизање жељеног изгледа.

- Прије свега је потребна јака воља и мислим да је то оно што дјевојкама понекад недостаје, па их зато и нема у великом броју у теретанама. Мушкарци су ту много истрајнији, и не одустају тако лако - рекао је Кременовић.

Грађанима којима је одлазак у теретану и у козметички салон, због дубине yепа, ипак недостижан, истиче, остају други начини да се посвете себи.

- Мислим да би сви могли дневно издвојити сат или два за шетњу у природи, то је јако битно, не само за добар изглед, већ, прије свега, за добро здравље. Чињеница је да се данас појављује све више болести, а мислим да сами себи можемо највише помоћи - рекао је Кременовић.

Када је у питању ситуација на западу, и он је истакао да је тамо стање знатно другачије, те да много више и мушкараца и жена тренира и води рачуна о себи. Наравно, додаје, њима то сасвим сигурно много више допушта и стандард, али и добре навике.

Иако можда нису спремне да много времена проведу вјежбајући у теретани, и радије то мијењају за одлазак козметичару, чињеница је да жене много више пажње посвећују свом изгледу него мушкарци, а да би изгледале савршено, спремне су и на бројна одрицања, а нека од њих се најбоље могу исказати у чувеној реченици коју је вјероватно свака жена барем једном у животу изговорила: "На дијети сам!!!"

Истраживање

Колико је женама важан изглед, показује и истраживање у СAД по којем су жене спремне да апстинирају од секса у замјену за нову гардеробу. Неке од њих могле би и три године да се уздржавају уколико би то значило да могу да купују све "крпице" које желе.

У анкети је учествовало 1.000 жена из већих америчких  градова, а резултати су подигли много прашине. Показало се да су жене за комаде дизајнерске одјеће спремне да апстинирају од секса у просјеку 15 мјесеци.

Трендови

- Када су у питању фризуре, највише се носи равна коса, дјевојке су и за матуре мање тражиле класичне фризуре, а углавном су се одлучивале за пеглање. Такође, имамо и мушкараца који долазе на пеглање. Ипак, мислим да је најважније да је коса одржавана. Када су у питању боје, тренутно се највише тражи смеђа - рекла је Наташа Јанковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана