Кодекс облачења не важи за чиновнике, али важи за новинаре

Н. Вранковић, М. Миљић
Кодекс облачења не важи за чиновнике, али важи за новинаре

Док новинари који по задатку улазе у зграду Владе РС често и због свијетлих патика или сандала бивају враћени са улаза, јер "нису примјерено обучени", велики број чиновника запослених у Aдминистративном центру, који би требало да се придржавају кућног реда, на посао долазе у стајлингу далеко од примјереног. Са улаза нико их не враћа.

Фоторепортери "Гласа Српске" при уласку у зграду Владе на почетку радног времена и послије паузе усликали су велики број службеница у уским и кратким сукњицама, тигар хаљиницама, са дубоким деколтеима, високим потпетицама, отвореним и полуотвореним сандалицама, утегнутим панталонама.

И док државни чиновници на посао долазе у овом издању и без заустављања улазе у зграду Владе, прошле седмице обезбјеђење је вратило новинарку једне телевизије, јер је сматрало да није прикладно обучена, а новинарка "Гласа Српске" није могла да уђе у зграду јер је на ногама имала сандале без потпетица.

Као на "Гранд паради"

У Влади Републике Српске 2008. године ступила је на снагу Одлука о кућном реду, коју је донијела Служба за заједничке послове Владе. Према овој одлуци, запослени на посао не смију да долазе у кратким сукњама, кратким панталонама, кломпама, папучама, трегерицама и атлетским мајицама.

Одлука је достављена свим запосленим радницима, а њоме се утврђују правила којима се обезбјеђује рад, понашање на раду достојно угледа запослених у министарствима, органима републичке управе и стручним службама Владе РС.

Одлуку о кућном реду треба да поштују сви запослени, функционери и друга лица која стално или привремено бораве у згради Владе.

Међутим, запослени у Влади Српске, па и у другим институцијама, не поштују кодекс облачења и на посао долазе као да су кренули на "Гранд параду".

У Служби за заједничке послове Владе РС казали су да у згради Владе није дозвољено имати на себи одјећу и обућу која се носи у другим неформалним приликама, а то су кратке панталоне, мини сукње, кломпе, папуче, атлетске мајице без рукава, патике и томе слично.

- Кодекс облачења у Влади Српске не односи се само на службенике Владе већ на све посјетиоце зграде, међу којима су и запослени у медијима - рекли су у Служби за заједничке послове Владе РС и навели да су лани забранили улаз службеницима и посјетиоцима у неколико случајева, али да немају податке о томе да ли је неко ове године враћен.

Ријеч стручњака

Модни креатор из Бањалуке Давор Сладаковић сматра да је облачење службеника у државним институцијама у Српској катастрофално.

- У свим државним институцијама потребно је формирати одјељење које ће се бавити проблематиком облачења запослених - рекао је Сладаковић и додао да приликом посјете згради Владе РС види да поједини службеници по начину облачења немају свијест о томе гдје раде.

Сматра да чиновнице запослене у Влади Српске највише гријеше када су у питању боје.

- Тамо нисам срео ниједну даму која на себи нема шест боја, а старо правило гласи "да дама није дама ако на себи има више од двије боје" - рекао је Сладаковић.

Нагласио да у државној институцији службеници морају да изгледају пристојно и да имају одјећу која не привлачи погледе.

- Одјећа на службеницама не смије да буде кратка и изазовна. Неприхватљиво је да службенице имају ципеле на којима је штикла већа од шест центиметара - навео је Сладаковић.

Када је ријеч о фризурама, нагласио је да већина њих има "натапиране и живописне фризуре".

Он је додао да се у неким државама и јавним институцијама те приватним фирмама "дрес код" и не прописује, јер су то еманциповане земље.

- У Српској службеници имају једно или два одијела, а често се зна десити да приликом трећег облачења распаре та два одијела, па спајају панталоне из једног, сако из другог што је дегутантно - сматра Сладаковић.

 Правилно облачење

И модни креатор Светлана Балабан сматра да службеници у државним институцијама на посао не долазе прикладно обучени, јер и то чува дигнитет институције у којој раде.

- Предавање које сам држала будућим младим политичарима односило се управо на кодекс облачења - навела је Балабанова.

Наглашава да службенице које раде у институцијама у Републици Српској треба обавезно да приликом облачења воде рачуна о томе да им рамена не буду гола.

- Деколте не смије бити дубок. Службенице обавезно морају да имају затворену обућу, а сукња не смије да буде краћа од пет центиметара изнад кољена. Панталоне не смију да буду уске и треба да буду дубље. Тексас не долази у обзир ни у каквим случајевима - казала је Балабан.

Она је нагласила да службенице у администрацији треба да носе комплете, односно сако са сукњом или сако са панталонама, испод којих је обавезна кошуља.

Балабанова напомиње да одјећа не смије да буде прешарена, нарочито када су у питању састанци са делегацијама влада из других земаља.

- Фризуре морају бити лијепо обликоване, нокти не смију бити предугачки, а шминка пренападна, док накит не смије бити јаких боја - казала је Балабанова.

Она је нагласила да мушкарци сако не смију да скидају никада на службеном мјесту, само у случају када су у питању интерни састанци.

- Када је ријеч о важним састанцима, мушкарци могу да носе одијела само у три боје и то црној, тамноплавој и тамносивој боји. Чарапе не смију да буду са знаковима, већ једнобојне и довољно високе, да се не виде голе ноге - рекла је Балабанова и додала да манжетне на рукавима морају да вире испод сакоа, те да не смију бити преуске, јер сат мора да стоји испод њих.

Балабанова је нагласила да већина мушкараца купује мале кошуље, које их даве.

- Кошуље треба да буду једнобојне, кравате не смију да буду интензивних боја и не смију много да их затежу. Са обућом такође не смију да експериментишу. Најбоља је црна обућа на пертлање. Већина не зна да закопча сако, јер се никада не закопчавају сва дугмад - нагласила је Балабанова.

Истиче да многи не знају да спаре боју ципела и каиша.

- У суштини, кодекс облачења се не поштује у институцијама - изјавила је Балабанова.

Кодекс понашања

Портпарол Републичке управе за инспекцијске послове РС Душанка Макивић казала је да инспектори примјењују кодекс понашања државних службеника РС, којим је прописана обавеза да приликом обављања послова и задатака на радном мјесту државни службеници воде рачуна о свом изгледу и начину одијевања.

- Инспекторат је такође, утврдио и интерна правила понашања инспектора, формулисана у "Етичком кодексу инспектора Републичке управе за инспекцијске послове". Овим кодексом су дефинисани стандарди понашања за сваку етичку вриједност, а једна од њих је и лично понашање, којим је обухваћено и одијевање запослених - додала је Макивићева.

Напомиње да инспектори који обављају инспекцијску контролу у спољнотрговинском промету посједују службене униформе, чији је изглед и начин коришћења уређен Правилником о изгледу и начину коришћења службених униформи инспектора Републичке управе за инспекцијске послове у спољнотрговинској контроли.

У Управи за индиректно опорезивање БиХ казали су да се придржавају правила облачења.

- На посао службеници никако не могу доћи у краткој сукњи и са дубоким деколтеом - казали су у УИО БиХ и додали да жене више крше правила облачења него мушкарци.

Предузећа и банке

Док у свим великим свјетским компанијама постоје строга, али најчешће не и превише крута правила облачења за запослене, код нас је ситуација толико шарена, да је готово немогуће дефинисати да ли постоје опште препоруке, а камоли да ли се поштују.

Један број компанија у РС такође захтијева облачење по строгим правилима.

У Компанији "m:tel" кажу да имају кодекс облачења, којег морају да се придржавају сви службеници.

- Поједини запослени, као што су службеници на продајним мјестима, имају униформу. За жене то су сукње до кољена и бијела кошуља са црвеном марамом, док мушкарци обавезно имају сиво одијело - казали су у "м:те­л"-у.

Нагласили су да и сви остали запослени треба да изгледају уредно и пристојно, што подразумијева да се на посао не смије долазити у кратким сукњама, са дубоким деколтеом, високим штиклама те пренападном шминком.

- Мушкарци никако не смију да се појављују у кратким панталонама и атлетским мајицама. Обавезно је одијело - рекли су у "m:tel" -у.

И у банкама у РС казали су да имају кодекс облачења за службенике.

- Запослени на шалтерима имају униформу по којој се препознају и никако не могу да се појаве у џинс панталонама, кратким сукњама и отвореним мајицама - рекла је портпарол НЛБ банке Љиљана Чичић. Додала је да фризура треба да буде уредна, а нокти налакирани благим бојама или безбојним лаком. И у Хипо Aлпе Aдрија банци кажу да се запослени придржавају кодекса облачења.

Стилисткиња на Радио-телевизији Републике Српске Душка Вујмиловић рекла је да је јавни сервис РС има кодекс облачења запослених. Каже да запослени у РТРС-у не могу на посао долазити у кратким сукњама и мајицама са дубоким деколтеом.

- У припреми је и нови кодекс у којем ће бити детаљно описано како треба да се облаче запослени на РТРС-у и сви ће морати да се тога строго придржавају - рекла је Вујмиловићева.

Славица Ђукић-Дејановић

Предсједник Народне скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић ушетала је недавно у српски парламент у сандалама отвореним на прстима и тиме прекршила правила о облачењу. Наиме, Правилник о основним принципима рада, понашања и одијевања запослених у служби Народне скупштине Републике Србије, који важи за све који раде у Скупштини, у члану 16. прописује да је забрањена обућа отворена на прстима и изразито високе потпетице.

Дејановићева је "прошетала" златне сандале недавно на пријему поводом представљања модернизованог сајта Скупштине Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана