Код Ластова виђена средоземна медвједица, за коју се мислило да је изумрла

Танјуг
Код Ластова виђена средоземна медвједица, за коју се мислило да је изумрла

ЗАГРЕБ - У близини Ластова виђена је средоземна медведица, саопштено је из Парка природе Ластовско оточје, која је виђена уживо, а снимила ју је и њихова бродска камера.

До сада се, наиме, сматрало да је средоземна медведица, која је некада била стални становник овог подручја, изумрла, али, чини се да ипак није.

"Ово није прва дојава, примили смо их више последње две године. Свакако буди наду да се некада стални становник овог подручја вратио", саопштено је из Парка природе Ластово.

Средоземна медведица је једна од најугроженијих врста сисаваца на свету. У историји је живела дуж целе источне обале Јадрана, а записи из 17. и 18. вијека потврђују њену присутност.

У 20. вијеку популација у Јадрану почиње нагло да опада. Истријебљена је углавном зато што су је рибари сматрали штеточином, а ловила се и због хране, крзна или као трофеј.

Међународна унија за очување природе (ИУЦН) и Црвена књига сисаваца Хрватске означиле су је као регионално изумрлу у Јадранском мору.

Последњих је година ипак виђена неколико пута, а последњи пут, пре Ластова, виђена је прошле године код Дубровника, пише портал загребачке Н1 тв..

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана