Ко су Сиви вукови и зашто су забрањени

БиБиСи
Ко су Сиви вукови и зашто су забрањени

Сиви вукови, турски ултрадесничарски политички покрет, стиче све већу пажњу широм свијета, као и њихова гестикулација руком, која описује вучју главу.

"Вучји поздрав" је недавно изазвао огромну контроверзу на Европском првенству у фудбалу 2024. када је турски фудбалер Мерих Демирал гестикулирао руком након што је постигао гол за Турску на утакмици против Аустрије, коју је његов тим добио са 2:1.

- За симболе турских ултрадесничарских екстремиста нема мјеста на нашим стадионима, рекла је у објави на Иксу њемачка министарка унутрашњих послова Ненси Фезер.

УЕФА је накнадно казнила Демирала забраном играња двије утакмице.

Турска је узвратила оптуживши Берлин за "ксенофобију" због критике на рачун вучјег поздрава, а турски предсједник Ердоган је стао у одбрану Демирала, рекавши:

- Да ли се неко запита зашто њемачки национални дрес има орла, а француски пјетла? Мерих Демирал је тим гестом исказао колико је узбуђен.

За многе је вучји поздрав директна асоцијација на организацију Сиви вукови, познату још и као "Идеалистичка огњишта".

То је ултранационалистичко омладинско крило Странке националистичког покрета (МЏП) у Турској, која је савезник владајућег АКП-а предсједника Ердогана.

Ни вучји поздрав ни организација Сиви вукови нису забрањени у Њемачкој.

Аустрија и Француска су предузеле строже кораке - прва је забранила поздрав, а потоња све активности организације.

'Десничарска екстремистичка организација'


- Кад поменемо покрет Сивих вукова у Њемачкој, ми заправо говоримо о ширем екосистему клубова, кафана, локалних дружења из краја, каже Бурџу Озџелик, виша научна сарадница за безбједност Блиског истока при Краљевском институту уједињених служби, британској експертској групи.

Она истиче да људи који себе доводе у везу са Сивим вуковима у Њемачкој имају различите степене повезаности са њима, чланства или обавеза према групи и углавном су флуидни у својим наклоностима.

Њемачка федерална канцеларија за заштиту устава (BfV) класификује Сиве вукове као десничарску екстремистичку групу са 18.500 до 20.000 чланова у земљи.

Турци чине највећу појединачну групу етничке мањине у Њемачкој, са укупно око 3 милиона турских грађана и њемачких грађана турског поријекла.

Њемачка има укупно око 84 милиона становника.

- Међу већином турске дијаспоре у Европи, националистичке тенденције и симболи су прилично снажни, каже новинар Кемал Кан, експерт за национализам у Турској.

- Исламисти и националисти су добро организовани. И зато су европске владе генерално забринуте да ове политичке организације, или криминалне структуре, имају потенцијал да изазову тензије, каже он.

- Они желе да уведу механизме за обуздавање не само њихових властих десничарских екстремистичких група, већ и оних унутар мигрантских заједница.

Насилне активности

Сиви вукови су оптужени за разна насилна дјела и у Турској и у Европи још од седамдесетих година.

Један од најпознатијих случајева у који је била уплетена организација био је покушај атентата на папу Јована Павла Другог 1981. године од стране Мехмета Али Агџе, члана Сивих вукова. Поглавар Католичке цркве био је погођен и рањен у том нападу.

Група је била уплетена у уличне сукобе у Турској седамдесетих и осамдесетих година, када су њени чланови учествовали у урбаном герилском рату против љевичарских милитаната.

Вјерује се да Сиви вукови имају везе са "турском дубоком државом", наводном мрежом моћних, антидемократских коалиција у оквиру турских политичких и бирократских структура.

Последњих година, по европским градовима такође су избили разни улични сукоби у којима су учествовали Сиви вукови.

Политичка аналитичарка Бурџу Озџелик каже да су ови инциденти створили атмосферу страха, покренувши ширу расправу о томе шта радити са групом.

У Њемачкој, иако контроверзни, Сиви вукови нису илегална група.

Аустрија је, међутим, забранила употребу вучјег поздрава 2019. године, док је Француска забранила све активности Сивих вукова 2020. године.

Године 2021, Европски парламент је савјетовао да се Сиви вукови уврсте на ЕУ листу терориста.

Спор око организације прелази европске границе.

У Азербејџану, земљи са тјесним историјским и језичким везама са Турском, ова група је покушала да искористи јачање национализма у земљи након пада Совјетског Савеза 1991. године.

- Сиви вукови су постали контроверзни у Азербејџану након њиховог наводног учешћа у неуспјелом државном удару 1995. године против Хејдара Алијева, оца актуелног предсједника Илхама Алијева, каже Конул Халилова, уредница ББЦ њуза на азербејџанском.

- Хејдар Алијев, бивши генерал КГБ-а, доживљавао је ову групу као пријетњу по његов режим. Као посљедица тога, Сиви вукови су били забрањени у Азербејџану, а њихов лидер је убијен током покушаја пуча.

Године 2005, Казахстан, централноазијска земља, такође са историјским везама са Турском преко језика и културе, прогласила је организацију илегалном, класификујући је као "терористичку групу".

Турска тврди да не постоји покрет зван Сиви вукови и да је забрањивање вучјег поздрава неприхватљиво.

Вук као водећа фигура

- Вучји симбол је један од најважнијих симбола за Турке, каже за новинску агенцију Анадолу Ахмет Тасагил, професор са катедре за турски језик и књижевност истанбулског Универзитета Једетепе.

- Сва туркијска племена која живе у Централној Азији користила су овај симбол у 4. и 5. вијеку, каже он.

Он такође указује на изворе из 12. и 13. вијека који помињу да су Турци, по доласку у Анадолију, слиједили вука, према јерменским, сиријским и другим блискоисточним легендама.

- За Турке, вук је водећа фигура, он представља мудрост, каже он.

Током Османског периода крајем 19. вијека, вучји симбол је коришћен у разним облицима, а у раним годинама савремене Турске појављивао се на новчаницама и маркама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана