Ко је срушио суданско православно царство, ислам или пустиња

РТС
Ко је срушио суданско православно царство, ислам или пустиња

Донгола, пријестоница једног од највећих православних царстава средњег вијека – Судана, налази се удаљена у пустињи, затрпана пијеском. Ријетки су туристи који је посјећују, мада крије права чудеса као што је Црква гранитних стубова.

Црква гранитних стубова названа је по шеснаест стубова мало виших од пет метара, који су некада били централни дио светиње. На њиховим врховима тада су стајали изрезбарени капители.

Већина стубова је поново усправљена, али нема ту ни крова ни пода: стубови заривени у пијесак придржавају небо. Не дочаравају стару славу, већ моћ природе, неумољиву пустињу која све гута. Упали смо у пијесну чељуст, и црква и ја. Сунце пржи као да би да ме одавде отјера.

Дугачка стабла за таваницу нису из Судана

Низ капитела је спуштен и постављен у равни очију уз нови зид.

На свим странама сваке главе стуба уклесани су украшени крстови, слични онима које сам виђао у средњовјековним српским манастирима.

Макарије прича да је то била Саборна црква, сједиште владика. Основа је у облику крста, зидови су од печене цигле, ојачани хоризонталним дрвеним гредама и попречним везицама на угловима. Изграђена је у 7. вијеку. Касније су додати стубови од црвене цигле да придрже раван дрвени кров.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана