Кинески Мандела у немилости закона

Глас Српске
Кинески Мандела у немилости закона

Овогодишњи добитник Нобелове награде за мир Лију Сијаобо ипак није био на свечаности у Ослу 10. октобра како би лично примио награду, будући да је Лију на издржавању 11-годишње затворске казне на коју је осуђен због, како стоји у пресуди кинеског народног суда, контрареволуционарног дјеловања против кинеске државе.

Нобелов одбор и његов предсједник Торбјорн Јагланд ипак су одлучили како је тај 54-годишњи "кинески Мандела", како су га назвали, заслужан за "дуготрајну и ненасилну борбу за основна људска права у Кини".

Чињеница да је кинески дисидент Сијаобо тренутно у затвору није спријечила Нобелов одбор да га изабере једногласно, као симбол борбе за људска права у Кини:

- Кина је постала велика економска сила и зато је нормално да смо критични према великим силама - објаснио је Јагланд, тврдећи да кинеска влада крши више међународних конвенција, као и сопствени устав, који такође предвиђа слободу говора и окупљања.

Лију је затворен у децембру 2008. године неколико сати након што је потписао Повељу 08 - политичку декларацију по узору на легендарну Повељу 77, коју су седамдесетих објавили Вацлав Хавел и чешки и словачки дисиденти - у којој се позива на демократизацију и укидање једнопартијског система у Кини.

- Морамо укинути криминализацију слободе говора - стајало је у Повељи 08, у којој се тврдило како демократизацију кинеске политике "није више могуће одлагати".

Кинеске власти, међутим, нису мислиле тако. Од тристотинак потписника Повеље 08, коју је касније подржало 10.000 Кинеза, ухапшен је једино Лију. Суђено му је у децембру 2009, годину од хапшења, а осуђен је на 11 година затвора због покушаја државног удара.

Кинеске власти, које су у савременој Кини допустиле многе слободе, показале су драконском пресудом Лијуу како кинеском народу не мисле попуштати када су у питању политичке слободе.

Као што га ни дотадашњи сукоби с кинеским органима репресије - у затвору је послије Тјананмена 1989. провео укупно пет година, не рачунајући кућни притвор и стални полицијски надзор - нису поколебали, ни осуда на дугогодишњи затвор није сломила Сијабоа:

- Вјерујем да сам чинио добро и да ће Кина једног дана постати демократска држава - поручио је из затвора, заузимајући се за мирну транзицију Кине из једнопартијске диктатуре у вишепартијску демократију.

Лију је био професор књижевности, познати критичар и есејиста. Предавао је на Универзитету у Пекингу све док послије студентских немира на кинеском тргу Тјенанмен није добио отказ. Наиме, тражио је правду за демонстранте и истрагу против одговорних за масакр.

Петицију којом су власти у Пекингу позивали на Лијуово пуштање из затвора потписало је касније 150 угледних свјетских интелектуалаца, који су се такође заузимали за додјелу Нобелове награде управо Лијуу. Међу њима су некадашњи чешки предсједник Вацлав Хавел, као и јужноафрички надбискуп Дезмонд Туту и тибетански вјерски вођа далај-лама, те сами добитници Нобелове награде.

Одмах послије објављивања одлуке о добитнику кинеске власти су прекинуле емитовање свих страних телевизијских станица које су објавиле вијест о овогодишњем добитнику Нобелове награде за мир.

Његовој супрузи, кинеској умјетници Лију Сија, власти у Пекингу забраниле су да напусти стан како би разговарала с новинарима који су се окупили испред куће, али поручила је како је због одлуке Нобеловог одбора "пресрећна".

Норвешки правник и писац Фредрик С. Хафермел, познати критичар Нобелове награде, објавио је чланак у којем је навео како је овогодишња Нобелова награда за мир кинеском активисти Лију Сијаобоу "нелегитимна награда коју је додијелио нелегитиман одбор".

- С дужним поштовањем према Лију, ово је још један примјер тога како ово више није Нобелова награда него награда за мир норвешког парламента - написао је Хефермел на веб страници организације "Њорлд Aссоциатион оф Интернатионал Студиес", коју води Универзитет Стенфорд.

Додао је како би "најбоље што Нобелов одбор може учинити за људска права, демократију, борбу против сиромаштва или заштиту природе било то да цијелим срцем брани рад који би награда подупирала, те да се залаже за дубинске промјене у међународним односима и укидање националних војски".

Пекинг

Кинеске власти огорчене су одлуком Нобеловог одбора, а негодовале су и због његове кандидатуре, називајући Лијуа криминалцем. Пекинг је упозоравао Нобелов одбор да му не додијели награду јер би то било у супротности с "начелима Нобелове награде".

ПРИРЕДИО: Миленко Киндл

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана