Кемал Чаушевић: Нисмо за увођење нулте стопе ПДВ-а

Далиборка Секулић
Кемал Чаушевић: Нисмо за увођење нулте стопе ПДВ-а

Управа за индиректно опорезивање БиХ против је увођења нулте стопе ПДВ-а на широк спектар производа, јер је то у супротности са директивама Европске уније.

Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" директор УИО Кемал Чаушевић.

Он истиче да би се увођењем нулте стопе ПДВ-а на велики број артикала отворила велика могућност манипулација у самом систему ПДВ-а, а приходи на јединственом рачуну би знатно опали, јер би у том случају захтјеви за поврат ПДВ-а од стране пореских обвезника сигурно порасли.

* ГЛAС: Колика су дуговања пореских обвезника по основу неплаћеног пореза? Ко су највећи дужници?

ЧAУШЕВИЋ: Од увођења пореза на додату вриједност у БиХ укупно је пријављено, а није било на вријеме уплаћено 152 милиона КМ. Од тога је до данас Управа принудно наплатила нешто више од 114 милиона КМ ПДВ-а, док је тренутни дуг 38 милиона КМ. Ово се односи на оне пореске обвезнике који су у својим ПДВ пријавама пријавили обавезу за уплату ПДВ-а, али то нису из различитих разлога подмирили. Управа ће учинити све да и остатак дуга буде наплаћен.

Порески инспектори у УИО су у току 2008. године извршили приближно 6.000 контрола код пореских обвезника, те утврдили додатну обавезу у износу од 53 милиона КМ. 

* ГЛAС: Раније сте изјављивали да Тужилаштво БиХ не опструише процесуирање случајева неплаћања пореза и царина, али да се овакви случајеви веома споро рјешавају. Каква је сада ситуација?

ЧAУШЕВИЋ: Управа за индиректно опорезивање има веома добру сарадњу са Тужилаштвом БиХ. Од почетка рада Управе за индиректно опорезивање Сектор за провођење и поштивање пореских и царинских законских прописа УИО прослиједио је Тужилаштву БиХ 473 извјештаја о постојању сумње да је почињено кривично дјело. Према прослијеђеним извјештајима, сумња се да је висина штете почињена по буџет у износу од 54 милиона КМ. Велики број предмета је већ процесуиран, остали су у току и Управа увијек стоји на располагању Тужилаштву БиХ.

* ГЛAС: Овогодишњи буџет УИО увећан је за 17 милиона марака, а Управа је тражила повећање од 23 милиона марака. Да ли ће планирани буџет бити довољан за капиталне пројекте у овој години?

ЧAУШЕВИЋ: Одобрени буџет Управе за индиректно опорезивање у 2009. години износи 98.733.000 КМ. Тачно је да смо затражили 16,7 милиона КМ више од онога што нам је одобрено. Тражили смо нешто више средстава на позицији за плате и накнаде запослених како бисмо у овој 2009. години могли запослити један број младих образованих људи са тек завршеним факултетом. Напомињем да је број инспектора у Управи планиран уз чињеницу да ћемо у систему имати око 20 хиљада пореских обвезника. Ми тренутно у Управи имамо 46 хиљада, а још увијек исти број инспектора.

Такође, смањени су наши захтјеви када су у питању капитални издаци. Планирали смо да купимо земљиште у нашим регионалним центрима Бања Лука, Сарајево и Тузла, а у Мостару смо већ купили, како бисмо стекли услове да путем Европске комисије уђемо у пројекат изградње властитих зграда гдје би била смјештена УИО. Службеници Управе у Бањој Луци имају добре услове за рад, али у осталим регионалним центрима услови су много лошији, а нарочито у Мостару и Тузли. 

* ГЛAС: Да ли ће у овој години бити завршена изградња граничних прелаза према Никшићу и Херцег Новом?

ЧAУШЕВИЋ: Од Европске комисије добили смо обавјештење да су се створили услови за наставак пројекта изградње савремених граничних прелаза у БиХ. У овом тренутку Управа предузима све радње за увођење извођача радова на терен. Чим се створе временски услови, извођачи радова ће прво ући на гранични прелаз Клобук, што очекујемо до краја фебруара, а потом и на гранични прелаз Зупци. Ова два прелаза радиће се паралелно, а завршетак радова се очекује до краја ове године. Још једном захваљујемо Европској унији на средствима за изградњу ова два прелаза у износу од 3,6 милиона евра, колико ће коштати изградња. 

* ГЛAС: Колико је новца од индиректних пореза прикупљено лани?

ЧAУШЕВИЋ: Управа за индиректно опорезивање је 20. децембра прошле године испунила план за прикупљање прихода у 2008. години, када је на јединственом рачуну било четири милијарде и 830 милиона КМ нето прихода од ПДВ-а, царине, акцизе и путарине. До краја 2008. године прикупљено је 98 милиона марака више у односу на план за ту годину.

* ГЛAС: Да ли се смањује износ прикупљених пореза?

ЧAУШЕВИЋ: У јануару ове године први је пут од успостављања УИО забиљежен пад прихода на јединственом рачуну. Прикупљена су 403 милиона КМ, што је за шест милиона КМ мање у односу на јануар 2008. године. То је посљедица мање количине увезене робе због глобалне економске кризе, која је утицала на смањење крајње потрошње и у нашој земљи. Други разлог смањења прихода на јединственом рачуну је укидање царина на увоз производа из Европске уније због примјене Споразума о стабилизацији и придруживање БиХ са ЕУ. За 90 одсто производа који се увозе из ЕУ, а имају поријекло из неке од земаља Европске уније, царине су у потпуности укинуте од почетка 2009. године.

Како би се надокнадио губитак прихода по основу укидања царина на производе из ЕУ, потребно је што хитније усвојити нови закон о акцизама, који предвиђа повећање акцизе на дуванске прерађевине. Примјена новог закона о акцизама донијела би на јединствени рачун око 170 милиона КМ на годишњем нивоу, па се не би угрозило извршење планираних буџета за ову годину.

* ГЛAС: Да ли је УИО спремна за увођење више стопа ПДВ-а? Шта мислите о иницијативама за увођење нулте стопа ПДВ-а на одређене артикле?

ЧAУШЕВИЋ: Уколико се у БиХ жели увести диференцирана стопа ПДВ-а, Управи за индиректно опорезивање потребно је неколико мјесеци да се квалитетно припреми. Припреме подразумијевају прилагођавање информационог система у УИО, обуку кадрова и пореских обвезника, као и запошљавање додатног броја инспектора у УИО.

Ми смо против увођења нулте стопе ПДВ-а на широк спектар производа, јер је то у супротности са директивама Европске уније. Тренутно у Закону о ПДВ-у у БиХ постоји нулта стопа само на извоз добара, што је у складу са директивама ЕУ. Увођењем нулте стопе ПДВ-а на велики број артикала отворила би се и велика могућност манипулација у самом систему ПДВ-а, а приходи на јединственом рачуну би знатно опали, јер би у том случају захтјеви за поврат ПДВ-а од стране пореских обвезника сигурно порасли.

Директиве ЕУ предвиђају да могу постојати двије стопе ПДВ-а. У том случају нижа стопа не може бити испод пет одсто. Нижом стопом обично су опорезовани основни прехрамбени производи, лијекови и штампа.

УИО је још у мају 2007. године, на захтјев предсједавајућег Савјета министара Николе Шпирића, доставила Савјету министара БиХ анализу дешавања ако стопе за неке производе буду смањене. Aнализа је показала да ће увођење диференциране, ниже стопе на основне животне намирнице значити и смањење прихода буџетима на свим нивоима у износу од 170 милиона марака годишње. Усвајање иницијативе за увођење нулте стопе ПДВ-а на велики број производа значило би још мање приходе, а то би могло угрозити извршење свих буџета у овој години.

* ГЛAС: Колики је укупни дуг ФБиХ према РС по основу неправилности приликом расподјеле прихода од пореза са јединственог рачуна?

ЧAУШЕВИЋ: Од почетка рада Управе за индиректно опорезивање никад нису постојале неправилности приликом расподјеле прихода са јединственог рачуна.

Управа за индиректно опорезивање је расподјелу прихода од индиректних пореза проводила у складу са Законом о уплатама на јединствени рачун и расподјели прихода и у складу са Одлукама Управног одбора о коефицијентима за расподјелу прихода. Испоштовали смо у потпуности све законске и подзаконске акте које су усвојили Парламент БиХ и Управни одбор УИО. Да је расподјела прихода увијек вршена у складу са законским прописима, потврдиле су и државна и независна ревизија.

Због законског рјешења увијек ће бити одређеног поравнања у расподјели прихода и Управа ће као и до сада увијек провести одлуке Управног одбора о поравнању. Подсјетићу да је поравнање извршено за 2005, 2006. и 2007. годину. Након што Управни одбор донесе одлуку о поравнању расподјеле прихода са јединственог рачуна за 2008. годину, и ту ћемо одлуку провести.

Фискалне касе

* ГЛAС: Да ли је увођење фискалних каса у РС смањило простор за малверзације?

ЧAУШЕВИЋ: У Управи сматрамо да је увођење фискалних каса логичан корак за даље повећање дисциплине пореских обвезника након примјене Закона о ПДВ-у. Мишљења смо да још увијек постоји велики број обвезника који не евидентирају сав остварен промет и тако избјегавају да пређу праг у износу од 50.000 марака опорезивог годишњег промета, што представља законску обавезу за регистрацију у систем ПДВ-а. Сигурно је да ће увођење фискалних каса у Републици Српској смањити простор за малверзације, али сматрам да би најбоље резултате дало увођење фискалних каса на цијелој територији БиХ, дакле у оба ентитета и у дистрикту Брчко, а на тај би начин и сви порески обвезници били у равноправном положају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана