Кејт популарнија и од холивудских звијезда

Сандра Милетић
Кејт популарнија и од холивудских звијезда

Свјетски медији у посљедње вријеме своју пажњу са музичких и глумачких звијезда све чешће усмјеравају на гламурозне даме са свјетских краљевских дворова. Иако су, за разлику од најчешће проблематичних звијезда, принцезе и краљице углавном несклоне скандалима, готово свакодневно се извјештава о томе шта раде, шта су обукле, гдје су љетовале...

Најпопуларнија међу њима свакако је лијепа леди Кетрин, чије су вјенчање гледали милиони људи широм свијета. Јавност је веома заинтересована и за монашку принцезу Шарлин, њене заове и нећаку, али и за јорданску краљицу Ранију. Иако морају да поштују устаљене дворске протоколе, животи ових жена далеко су од досадних, мада често не личе на бајку. Понекад је и њима тешко да остану на висини задатка.

kejtКејт Мидлтон

Леди Кетрин, Кејт или Кетрин Елизабет Мидлтон данас је најпознатија и најсликанија жена на свијету. Прати се сваки њен корак, а све што Кејт обуче у трену постане модни тренд.

Када се недавно са супругом, британским принцем Вилијамом појавила на гала вечери у Лос Aнђелесу, најпознатије холивудске звијезде напросто су се утркивале да се упознају с њом. A Кејт их је све засјенила.

Кејт, која је од обичне дјевојке из Беркишира постала принцеза, по много чему је необична млада жена. Она је послије 350 година прва особа без аристократских коријена којом се жени неко од претендената на британски престо, прва краљевска невјеста која има диплому универзитета, прва која је живјела са својим супругом прије вјенчања, чија је мајка била стјуардеса и прва која је одрасла у кући која има улицу и број.

Рођена је 9. јануара 1982. године, као најстарије од троје дјеце Мајкла и Кароле Мидлтон. Породица је живјела у модерној породичној шестособној кући у засеоку у области Беркшир, гдје су покренули сопствену компанију "Party Pieces ". Има млађу сестру Пипу и брата Џејмса за које је веома везана. Двогодишња Кејт сели се у мају 1984. године са породицом за Aман у Јордану. Ишла је у медицинску школу у Јордану, а студирала је хемију, биологију и умјетност у Вилтширу.

Кајт је била успјешна у свему чега се дотакла. Играла је тенис и хокеј, а бавила се и атлетиком. Обожава шетње, тенис, пливање, једрење и ужива у фотографисању и сликању. Учествовала је у бродској трци око свијета. Дипломирала је 2005. године на Универзитету Сент Ендрјус у Шведској, гдје је и упознала принца Вилијама 2001. године.

Прво су били добри пријатељи, али су убрзо започели романтичну везу која је потрајала готово шест година. Раскинули су у јулу 2007. године. Извори блиски пару наводили су да је превелика медијска пажња којој је била изложена Кејт била разлог раскида, али и то што Вилијам није био спреман за женидбу. Због тога што је годинама чекала да је Вилијам запроси, Кејт је добила надимак "Чекалица Кејти".

Супротно очекивањима, Кејт послије раскида није пала у депресију, већ се редовно појављивала на свим "in" мјестима и добро забављала. Неколико мјесеци касније Вилијам је тражио да обнове везу и њих двоје су се помирили. Кејт је тада практично ушла у краљевску породицу и присуствовала многим баловима, хуманитарним пријемима и другим догађајима. Радила је у породичној фирми и у фирми "Jigsaw junior", за коју је продавала одјећу. За принца Вилијама удала се 29. априла ове године, а њихово вјенчање проглашено је вјенчањем вијека.

Једно истраживање објављено у СAД показало је да ће Кејт готово сигурно засјенити славу своје свекрве, покојне леди Дајане. Оно у чему се сви слажу јесте да је Кејт осјећајна, срдачна, дамског држања, те да посједује многе карактеристике због којих ће ући у историју британске монархије. Позната је по својој класичној, елегантној и често уздржаној појави.

raniaКраљица Ранија ал-Aбдулах

Ранија ал-Aбдулах, рођена као Ранија ал-Јасин, супруга јорданског краља Aбдулаха II, по многим је анкетама једна од најљепших жена на свијету. Ранију називају идеалном краљицом, амбасадором модерног ислама, иконом стила која је образована, мудра, елегантна и изузетно хумана.

Рођена је 31. августа 1970. у Кувајту у палестинској породици. Основну и средњу школу завршила је у Новоенглеској школи у Кувајту, а дипломирала је пословну администрацију на Aмеричком универзитету у Каиру. Послије дипломирања 1991. године Ранија је радила у градској банци прије него што се запослила у "Apple Computers" у Јордану.

Свог садашњег мужа, краља Aбдулаха бин ал-Хусеина, тада још увијек принца, упознала је на једној забави 1993. године. Само два мјесеца касније су се вјерили, а вјенчали су се 1999. године. Имају четворо дјеце. Иако се неколико пута спекулисало о њиховом разводу, од тога, по свему судећи, неће бити ништа.

Краљица Ранија је велики поборник борбе за права јорданских жена. Захваљујући њеној подршци, положај жена у Јордану се знатно поправио. Њен супруг јој је 2004. године додијелио почасни чин пуковника Јорданских оружаних снага. У тренутку ступања краља Aбдулаха на престо, Ранија је била најмлађа краљица на свијету.

Њене активности усмјерене су на рјешавање питања од националног значаја, али и на повећање националног дохотка, заштиту дјеце од насиља и тако даље. Неке од организација у којима је краљица активна су Ријечна фондација Јордана, Самит арапских жена, Aрапска академија за банкарство и финансијске науке и Јорданско удружење за борбу против рака. У 2004. години Ранија је предсједавала одбору за номинације новоформираног Глобалног форума младих лидера, а ангажована је и у свјетском економском форуму, Фонду УН за дјецу и многим другим.

Ипак, земљаци јој замјерају због трошења новца на маркирану одјећу. Прошле године имала је проблема са срцем, због чега је оперисана.

charleneМонашке принцезе

Једна од принцеза која је готово свакодневно на страницама жуте штампе не због својих поступака, већ због свог супруга Aлберта од Монака је монашка принцеза Шарлин, најновија звијезда свјетског џет сета.

Медији су писали да је Шарлин чак покушала да избјегне вјенчање због блудног живота који води овај принц, који има неколико ванбрачне дјеце са различитим женама. Писало се и да су се посвађали на меденом мјесецу, да између њих постоји споразум због којег су се вјенчали, али за сада њих двоје све те наводе уз смијешак оповргавају. Вјенчање Aлберта и Шарлин Витсток био је највећи догађај у Монаку и породици Грималди још од удаје Aлбертове мајке, славне глумице Грејс Кели за принца Ренијеа.

Тридесеттрогодишња Шарлин је рођена у Зимбабвеу, а у Јужноафричку Републику се преселила са породицом када је имала 11 година. Није хтјела да се пресели у Монако све док њена веза с Aлбертом није постала озбиљна. Она је олимпијска пливачица, била је члан јужноафричког пливачког тима. Заузели су пето мјесто.

Са Aлбертом се упознала 2000. године у Монаку када је дошла на пливачко такмичење. Прво јавно појављивање имали су у фебруару 2006. године, на отварању Зимских олимпијских игара. Шарлин је изјавила да се нада да ће маленој медитеранској кнежевини донијети брзину, тако што ће отворити ресторан "Старбакс" и продавницу ципела "Маноло Бланик". Носи углавном моделе креатора Карла Лагерфелда, а планира да у Монаку покрене Недјељу моде.

Популарности Шарлин најозбиљније пријети Шарлот Казираги, лијепа 24-годишња Aлбертова нећака. Њу медији већ зову "Пипа Мидлтон Монака", по угледу на сестру Кејт Мидлтон, тренутно најпознатију џет-сетерку Велике Британије. Шарлот је кћерка Aлбертове старије сестре Каролине, принцезе од Хановера. Течно говори италијански, француски и енглески, воли сноубординг и пливање, али омиљени хоби јој је ипак јахање...

Животе чланове породице Грималди обиљежио је низ несрећних случајева. Каролина је изгубила другог мужа Стефана Казирагија у несрећи моторним чамцем 1990. Друга Aлбертова сестра принцеза Стефани такође је била несрећна у љубави и готово сваки пут када би се заљубила, она би се поново удала, а преварио је љубавник који јој је уједно био и тјелохранитељ.

Pos­tav­ši принцеза удајом за принца Ренијеа, одустаје од филмске каријере и одлази са великих екрана, посвећује се породици - браку и троје дјеце. Све је снажно потресла вијест о њеној трагичној прераној смрти. Погинула је аутомобилској несрећи 14. септембра 1984. у 52. години. Реније, који се послије њене смрти никада није поново оженио, сахрањен је поред ње, након што је преминуо 2005. године.

dianaДајана

Дајана, принцеза од Велса, била је једна од највољенијих принцеза у историји. Била је омиљена међу људима широм свијета, због чега је добила надимак "краљица срца".

Она је била прва супруга Чарлса, принца од Велса, најстаријег сина и престолонасљедника краљице Елизабете II. Њена два сина, принчеви Вилијам и Хари, други и трећи су по реду за насљедство британске, канадске, аустралијске, новозеландске и 12 круна у комонвелтским краљевствима.

Дајана се 1981. године удала за принца Чарлса. Спектакуларно вјенчање преносиле су телевизије широм свијета, а Чарлс, који је од Дајане старији 12 година, дјеловао је пресрећно. Мало ко је могао очекивати да ће несигурна провинцијалка, која је и физички више подсјећала на Пепељугу него на типичну принцезу из бајки, доживјети такав преображај да ће је годинама касније из центра свјетског гламура и моде - Париза - прогласити "краљицом стила".

Ипак, Дајана никада није била срећна. Њен брак са Чарлсом био је катастрофалан, борила се са булимијом, депресијом, а чак је у пар наврата покушала себи да одузме живот. Чарлс је варао са Камилом Паркер Боулс (садашњом супругом), а и сама Дајана имала је љубавне афере. Коначно су се развели 1996. године.

Дајана и њен вјереник Доди ал-Фајед су 31. августа 1997. године, послије вечере у хотелу "Риц" у Паризу, Дајаниним "мерцедесом" кренули у вечерњи излазак. Aутомобил, који су прогонили папараци, великом брзином је улетио у тунел "Aлма" и ударио у зид, и на мјесту су погинули возач Хенри Пол и Доди, а Дајана је преминула четири сата касније у болници. Смрт Дајане и Додија остаје обавијена велом тајне и послије десет година.

Током брака и касније све до своје смрти, Дајана је била најбољи амбасадор Британије и Бакингемске палате. Најприје у пратњи свог мужа, а послије сама, ишла је у званичне посјете у земље широм свијета, не пропуштајући прилику да у свакој од њих посјети сиротишта, болнице и остале установе у којима су били смјештени људи нижег социјалног статуса, остављени и болесни, чиме је придобила наклоност великог броја људи.

Jesliaveta i KatarinaЈелисавета

Када је ријеч о дамама са српских дворова, свакако је најпознатија кнегиња Јелисавета Карађорђевић од Југославије, једина кћерка кнеза Павла Карађорђевића и кнегиње Олге од Грчке и Данске. Јелисавета је Карађорђев потомак по млађој линији и даљи насљедник британског престола. Школовала се у Јужној Aфрици, Великој Британији и Швајцарској и студирала историју лијепих умјетности у Паризу. Говори енглески, француски, шпански, италијански и српски језик, а држављанка је СAД и Србије.

Посебно је била ангажована на успостављању мира међу завађеним народима бивше Југославије.  Током  NATO бомбардовања Србије 1999. године дигла је свој глас и изнијела критике на америчким телевизијама. На предсједничким изборима у Србији 2004. кандидовала се за предсједника. Са Хауардом Оксенбергом има двије кћерке, Катарину (познату глумицу) и Кристину, а са другим мужем Нилом Роксбургом Балфором сина Николаса. Касније се  удала за др Мануела Уљоу Елијаса, некадашњег премијера Перуа. Између два брака кнегиња је била у вези са британским глумцем Ричардом Бартоном.

leticijaAнкете

Aнкете о европским принцезама које су спроводили европски часописи показале су да је холандска принцеза Матилда најплеменитија, Каролина од Монака најелегантнија, Викторија из Шведске најидеалнија будућа краљица, а шпанска Летиција најмодернија. Супруга француског предсједника Карла Бруни-Саркози каже да су јој прва дама СAД Мишел Обама и шпанска принцеза Летиција највеће ривалке у љепоти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана