Каунас - град кошарке

Сандра Милетић
Каунас - град кошарке

Град Каунас данас је најпознатији по кошарци, тачније по "Жалгирису", једном од најбољих европских кошаркашких клубова и по кошаркашкој звијезди Aрвидасу Сабонису.

Да је ријеч о граду кошарке, показује и то што је он ових дана и један од градова домаћина Европског првенства у кошарци.

Ипак, свима који су макар једном посјетили овај град, он ће остати у сјећању не само по том спорту, већ и по изузетно лијепим и чистим улицама, бројним знаменитостима и невјероватно пријатној атмосфери.

КAУНAС (КОВНО) ЈЕ други највећи град у Литванији и бивши привремени главни град. Налази се на двије највеће ријеке у Литванији, Њемену и Нерису и у близини Каунског акумулационог језера. Каунас је једна од главних ријечних лука у балтичким државама.

Центар града одређују два шеталишта, и то два километра дуга Aлеја слободе, централна градска улица, са дрворедом од липа и једно од најдужих шеталишта у Европи, те њен продужетак, Вилниушка улица, која води према најстаријем дијелу Каунаса.

НAЈВAЖНИЈЕ ЗНAМЕНИТОСТИ у Каунасу су утврђени дворац из 14. вијека, Наполеонов бријег, Зоолошки врт, Каунска  ботаничка башта, стари дијелови града, Перунов дом, Градска вијећница, градски трг, црква Светог Јурја, катедрална базилика у Каунасу и тврђава у Каунасу са прелаза из 19. у 20. вијек.

Град је богат музејима, а неки од њих су ратни музеј Витолда Великог, Дравни музеј М. К. Чиурлиониса, "Вражји музеј", Музеј ваздухопловства, Музеј керамике, Музеј историјских комуникација, Каунска галерија слика, Музеј народне музике и инструмената и други. У Каунасу се налази и Државно драмско позориште.

Каунас се често назива и градом студената, јер их на универзитетима тога града сваке године има око 50.000.

ОНО ШТО ЈЕ ПОСЕБНОСТ овог града јесте то да је идеалан за посјету у готово свако доба године, јер у готово сваком мјесецу има понеки значајан догађај.

Тако се, на примјер, сајам Казиукас одржава почетком марта, Међународни џез фестивал у априлу, међународно плесно такмичење у мају, музички фестивал Пажаислис у јулу или августу, а традиционално такмичење из народне музике "Свирај, Јургелис" у новембру.

У сваком случају, ако и нема неких посебних догађаја, можете да прошетате кроз овај лијепи град, видите његове знаменитости и опустите се уз ручак и пиће у неком од бројних ресторана у центру Каунаса.

Историја

На мјесту старог дијела Каунаса направљено је насеље у десетом вијеку прије нове ере. Према легенди, град је основан 1030. године, али први пут се спомиње у писаним изворима 1361. године. Послије подјеле Пољске - Литваније 1795. године, град је дошао под руску власт. За вријеме руско-француских ратова 1812. године, велика Наполеонова војска је два пута прошла кроз Каунас и опустошила га. Послије Другог свјетског рата Каунас је постао главни индустријски центар Литваније, која је независност прогласила 1991. године.

Услуга                                                                      Цијена

 

Смјештај у хотелу (ноћење са доручком)    од 50 КМ

Ноћење у хостелу                                              oд 20 КМ

Супа                                                                      од 2 КМ

Колач                                                                    од 3 КМ

Пица                                                                     од 7 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана