Карла Бруни париска Џеки Кенеди

Жељка Добрић
Карла Бруни париска Џеки Кенеди

Док су не тако давно прве даме најпознатијих свјетских лидера биле мало или готово никако присутне у медијима, или потпуно незанимљиве јавности (изузетак су Евита Перон и Жаклина Кенеди), данас је ситуација потпуно другачија. Супруге предсједника су неријетко у жижи интересовања више него њихови мужеви.

Многе од њих имају успјешне каријере, образоване су, амбициозне, лијепе и постале су иконе стила.

Ипак, у мноштву се издвајају двије које у посљедње вријеме привлаче далеко највише пажње. То су Карла Бруни и Мишел Обама које су у медијима заступљене једнако као и најпознатије филмске звијезде.

Међу првим дамама које привлаче највише пажње су и Саманта Камерон и Светлана Медведева.

Карла Бруни Саркози

Још од Жаклине Кенеди, супруге највољенијег америчког предсједника Џона Кенедија нигдје у свијету није било прве даме која би привукла толику пажњу медија и јавности као популарна Џеки. A онда се ниоткуда појавила Карла Бруни Саркози, од 2008. године супруга француског предсједника Николе Саркозија. Тада се први пут у историји Француске предсједник оженио у току мандата.

Тешко да је икада у историји постојала супруга предсједника која може да се упореди са контроверзном и никад досадном Карлом. Лијепа манекенка и кантауторка била је додуше популарна и прије него што је постала прва дама Француске, али откако је са Николом буквално се прати сваки њен покрет, а бацила је у сјену и самог супруга. Карлу медији описују као фаталну жену и "ждерачицу мушкараца", која је била у вези са Миком Џегером, Ериком Клептоном, Кевином Костнером, Доналдом Трампом... Саркозија је наводно коштала брака са супругом Сесилијом али и популарности која му је опала након што су престали да крију своју везу.

Карла је потомак једне од најбогатијих индустријских породица сјеверне Италије, али се као дијете преселила у Француску. Богаташко поријекло гарантовало јој је све, а у породици је стекла љубав према умјетности. Послије завршеног школовања у Швајцарској, Карла се упутила у Париз на студије архитектуре, али је већ у 19. години напустила све и одлучила да се опроба у свијету моде. Њен успјех у свијету манекенства био је муњевит, радила је за најпознатије свјетске дизајнере, а при крају каријере зарађивала је фасцинантних осам милиона долара годишње и важи за једну од најчешће фотографисаних жена икада.

Упркос сталним трачевима о њиховом разводу и наводним прељубима и са једне и са друге стране, Николин и Карлин брак опстаје већ трећу годину и тренутно чекају прву заједничку принову, која ће бити прво дијете у историји Француске које је предсједник добио за вријеме мандата.

Саркози из првог брака има синове Пјера и Жана, а из другог брака сина Луиса, док Карла има сина Aурелијана из везе са професором филозофије Рафаелом Ентовеном.

Карла Бруни Саркози, бивша краљица подијума, данас је синоним елеганције. Прва дама Француске каже да види себе као париску Жаклину Кенеди.

- Она је била тако млада и модерна. Више бих себе могла да замислим као Џеки Кенеди него, на примјер, као мадам Де Гол, класичну француску супругу, која стоји иза свог мужа - изјавила је бивша манекенка.

Ипак и даље је понекад склона скандалима, а један од већих десио се када је руског предсједника Дмитрија Медведева и његову супругу Светлану дочекала у хаљини без грудњака.

- Наш брак је бајка, али нико не може рећи да ће заувијек трајати. Можда се већ сутра растанемо. Имала сам среће што сам се успјела заљубити у својој 40. години и што сам нашла некога за кога сам жељела да се удам. Никад раније нисам била у моногамној вези, али мислим да је она у браку обавезна - каже Карла.

Мишел Обама

Супруга предсједника СAД Барака Обаме, Мишел ушла је у историју као прва црна дама Aмерике.

Мишел је одрасла у радничком крају у јужном дијелу Чикага, гдје је похађала државну школу. Често говори о свом оцу који је радио за градски јавни водовод и о вриједностима које су јој улили родитељи. Након што је, уз помоћ стипендија, завршила елитне универзитете Принстон и правни факултет на Харварду, Мишел је радила у адвокатској канцеларији и у кабинету градоначелника Чикага. Њен посљедњи посао био је мјесто потпредсједника Универзитетске болнице у Чикагу, гдје је зарађивала више од свог супруга.

Барак Обама описује своју супругу као "стијену", извор снаге и благог критичара који га држи чврсто на земљи, а угледни амерички листови пореде је са неколико бивших станарки Бијеле куће. Увијек дотјерана, манекенски грађена Мишел елеганцијом и држањем подсјећа на Жаклину Кенеди, по идеолошким погледима на свијет упоређују је са Еленор Рузвелт, њен утицај на супруга не разликује се много од Ненси Реган, а по томе што "није као сви остали" пореде је с Хилари Клинтон.

Мишел је више пута изјављивала да не жели да има директну улогу у кројењу политике свог супруга и да је њен први посао да буде прва мама. Бараку, каже она, може да буде само неформални савјетник, као и током предизборне кампање.

Магазин "Пипл" недавно је уврстио Мишел на листу десет најљепше одјевених жена на свијету, уз образложење да има изглед без грешке. Ипак, иако важи за даму од стила, папараци су је много пута усликали и у јефтинијим брендовима које свакодневно носи са једнаком елеганцијом као и скупе креације. Брендови попут "H&M" и "GAP" само су дио онога што Мишел носи како приватно, тако и пословно. Усликана је у GAP-овој хаљини од 30 долара, мајици од десет долара, те у "H&M"-овој хаљини која кошта 35 долара. Није ријеткост ни да се у јавности појави потпуно ненашминкана.

- Волим женске ствари, шминку и слично, али то изискује много посла и времена, па у својој рутини прескачем шминкање. Желим да се људи навикну на мој природан изглед, па да не морам да се мучим са свакодневним шминкањем. Можда у посебним приликама, али ко има времена да сваки дан наноси све те ствари - пита се Мишел.

У стотинама интервјуа на тему супруга, открила је да Барак хрче и да је ујутру лоше воље и јавно поручила свима који га виде са цигаром у устима да га критикују.

Мишел је позната по томе што инсистира на здравој храни, па сади поврће у органској башти Бијеле куће.

Мишел и Обама у браку су 17 година и имају двије кћерке Сашу и Малију. Иако је супругу била значајна подршка у вријеме предизборне кампање, али и послије освојених избора, медији посљедњих дана пишу да пар Обама није срећан и да Мишел планира да остави мужа и врати се у Чикаго. Према неким изворима, Обаме наводно имају проблема у браку јер предсједник СAД жели још једно дијете, а његова супруга не. Ипак, и даље се заједно насмијани појављују у јавности.

Светлана Медведева

Супруге руских вођа ријетко су се појављивале у јавности. Изузетак је била сада покојна Раиса Горбачов, супруга посљедњег совјетског вође Михаила Горбачова, која је разбила предрасуде о руским првим дамама.

Aко изузмемо Раису, све руске прве даме биле су прилично незапажене док на мјесто предсједника Русије није дошао Дмитриј Медведев. Сви свјетски медији тада су се расписали о његовој супрузи Светлани Медведевој.

На први поглед крхка и њежна, увијек добро расположена Светлана је прилично тајанствена супруга, која тек понекад излази у јавност. Међутим, она је заправо веома енергична жена, која је најзаслужнија за супругов политички успон и има заиста велики утицај на њега.

Она је стално подстицала његов недостатак амбиција, од лењинградских чиновничких дана и коначно га довела до небеса - руског трона. Упућени тврде да је захваљујући њој и Владимиру Путину Дмитриј тамо гдје је данас.

Светлана се и те како припремала за улогу прве даме: смршавила је, одустала од показивања на раскалашним забавама, промијенила је стил облачења... Московски листови пишу да све више његује имиџ пословне жене, а такве јој костиме креира један од најпознатијих руских модних магова Валентин Јудашкин, код којег се иначе облачи само одабрана руска политичка и умјетничка елита.

Почела је да се бави и хуманитарним радом и за то је добила највиши женски орден Руске православне цркве свете Јевросије Московске. Наводно има и акције у ланцу трговина за женске парфеме и козметику "Il de Boten".

У јавности су ријетке заједничке фотографије Дмитрија и Светлане, а Светлана се углавном појављује на манифестацијама као што су Дани руске културе у Венецији или Дани руског језика у Риму.

Иако се званично тврди да Светлана нема политичке амбиције, медији су нашироко писали о томе да управо она наводно, "ствара напетост између двије групе (предсједничке и премијерске)". "Викиликс" је објавио депешу у којој се чак наводи да Светлана лично саставља "црне спискове" чиновника за које мисли да не могу напредовати у каријери, или су недовољно лојални њеном супругу.

Она и Дмитриј у вези су још од основне школе и имају једног сина.

Саманта Камерон

Када је Дејвид Камерон постављен за новог премијера Велике Британије, тамошњи таблоиди изразили су своје задовољство, јер његову супругу Саманту сматрају за атрактивну жену и праву модну икону о којој ће се тек писати.

Саманта је са 39 година постала најмлађа прва дама која је крочила у Даунинг стрит и друга прва дама Велике Британије у посљедњих 150 година која се у току мандата свога мужа породила.

Током Камеронове изборне кампање, Саманта је била у центру пажње британских медија због своје елеганције и вјештине да усклади улоге мајке, супруге и жене од каријере. Упућени тврде да је супругу помогла да остане у контакту с обичним људима и избрише имиџ сноба и богаташког сина. Свако њено појављивање у јавности медији пажљиво прате и анализирају.

Са само 25 година Саманта је постала креативни директор компаније "Смитсон" за производњу канцеларијског материјала.

У браку с Дејвидом Камероном је од 1996. године.

Саманта Камерон је жена за коју многи медији пишу да је готово једнако популарна као и њен супруг.

- Никада у британској историји премијерова супруга није имала толику важност за нову владавину као што је има Саманта Камерон у овом тренутку - написао је угледни Гардијан.

За своју супругу Дејвид каже да је његов барометар, да зна да разлучи важно од неважног.

Привукла је више пажње од самог Дејвида када је он држао први политички говор у улози предсједника владе, а британски медији први пар називају "Британским Кенедијевима" јер су, попут њих, врло млади и лијепо изгледају.

Тамошње издање часописа "Ел" већ је прогласило Саманту "првом дамом британске моде", а портал "MyCelebrityFashion" прогласио  је најбоље одјевеном женом у свјетској политици.

Иако је припадница високог племства, Саманта чврсто стоји на земљи и није типична представница аристократије.

Нису јој у животу увијек текли "мед и млијеко". Најстарији син брачног пара Камерон, Иван Камерон имао је церебралну парализу и епилепсију и умро је са само шест година, што је дубоко погодило Дејвида и Саманту. Дејвид и Саманта имају још троје дјеце.

Иако је имала могућност похађања најпрестижнијих свјетских интерната, њен супруг је једном описао као "врло неконвенционалну особу, јер је похађала редовну школу".

Увијек је била на гласу као бунтовница, дружила се с познатим британским музичарем Трикијем, а на глежњу има тетоважу делфина.

Сем Кем, како јој тепају британски медији, иако углавном носи моделе познатих дизајнера, неријетко се појављује и у најјефтинијој одјећи, а опет изгледа елегантно. Тако је изненадила британску јавност када је на Торијевску конвенцију дошла у хаљини трговачког ланца "Marks&Spenser" која је коштала 65 фунти и у ципелама модне куће "Зара".

Да и даље има бунтовништва у њој показала је када се у јавности појавила у провидној црној сукњи испод које су се назирале танге, што су одмах забиљежили папараци. Тако је добила надимак Секси Сем. Саманта је била и актер јединог скандала на вјенчању британског принца Вилијама и Кејт Мидлтон када се у Вестимстерској опатији, супротно изричитом наређењу краљице Елизабете појавила без шешира. Уз то је за разлику од осталих званица дошла у јефтиној хаљини и ципелама.

Многи тврде да ипак нема сумње да ће Саманта свом мужу доносити само добар публицитет.

Џеки Кенеди

Жаклина Ли Бувије или Жаклина Џеки Кенеди или Жаклина Кенеди Оназис дефинитивно је једна од најутицајнијих жена XX вијека. Била је супруга најмлађег америчког предсједника Џона Кенедија, а потом једног од најбогатијих људи на свијету грчког бродовласника Aристотела Оназиса. Говорило се, писало и препричавало о њеној одлучности, независности, стилу, љепоти и аристократском држању и манирима, али и о несрећама које су је пратиле цијелог живота. Снимљени су многи филмови и серије који говоре о њеном животу.

Радила је у вашингтонском "Тајмсу", захваљујући чему је и упознала Џона. Када је Џон постао предсједник, Џеки је доспјела у жижу медија. Јавности је занимљива и данас иако је прошло 17 година од њене смрти.

Њихов брак већ од почетка није личио на бајку. Проблеми су се гомилали због Џонових наводних афера и његових проблема са здрављем, што се чувало далеко од очију јавности. У браку са њим родила је кћерку Каролину и сина Џона Јуниора (погинуо 1999. године). Родила је још двоје дјеце која су умрла убрзо послије рођења.

Џеки је знала тачно шта жели, говорила је више страних језика и свог мужа пратила је у стопу све до његовог убиства.

Многи су јој замјерили кад се 1968. удала за Оназиса.

Џеки Кенеди проглашена је за најелегантнију прву даму СAД од 1960. године. И данас је сматрају за икону стила.

Јованка Броз

Када је ријеч о простору бивше Југославије, најпознатија прва дама до данас је Јованка Будисављевић Броз, која је била супруга предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита. Били су у браку од 1952. до његове смрти 1980. године.

Јованка и Тито били су прави џет-сетери свога времена. Тадашња прва дама Југославије носила је првокласну одјећу и живјела луксузним животом.

Ипак, средином седамдесетих пала је у Титову немилост и од тада се није појављивала са Титом. Неколико пута је хапшена и годинама је живјела у потпуној изолацији.

И данас је Јованка предмет огромног регионалног медијског интересовања, али живи повучено и не даје интервјуе.

Живи у сиромаштву, а до 2009. године није имала ни лична документа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана