Каранфил баци, поклони ми љубав

Д. Келеч, В. Кулага
Каранфил баци, поклони ми љубав

Међународни дан жена, 8. март, припаднице њежнијег пола у Републици Српској још увијек настоје да обиљеже на посебан начин и тако се одуже храбрим женама прецима које су се избориле за своја женска права.

Већина дама овај празник дочекује са дозом нестрпљења и прикривеног узбуђења у ишчекивању поклона и знакова пажње којима се на овај дан традиционално дарују жене.

Глумица Народног позоришта Републике Српске Љиљана Чекић истакла је да прослава 8. марта представља лијеп обичај, те да је штета што овакви празници нису чешћи током године.

Овом празнику посљедњих година, каже она, придаје се мање пажње него раније и сматра се да су за то искључиво криве жене.

- И када дође тај један дан када би требало да им се посвети више пажње и љубави, што не значи само куповина поклона, жене саме тврде да им то није потребно - рекла је Чекићева и додала да је овакав став генерални проблем жена у РС.

Aко постоји тај дан када, истиче Чекићева, мушкарци имају "обавезу" да буду пажљиви према њежнијем полу и када се већина њих заиста труди да то постигне на разне начине, жене кажу да им пажња на тај дан није потребна.

- Најљепши поклон који се може пожељети свим женама свијета је да нас на тај дан мушки дио популације боље разумије, а чим нас боље разумију, онда нас више и воле - закључила је Чекићева.

Прослава 8. марта и у Републици Српској, као и у већини земаља свијета, одавно је сврстана у "обавезу" коју данашње генерације жена дугују својим женама прецима.

Савремени мушкарац своју оду женама, на "њихов дан" данас даје у облику неизоставних ваза и саксија вишебојног цвијећа, помада, парфема и многобројних прибора за домаћинство, првенствено оних који своје устаљено мјесто имају у кухињи.

Припаднице женског пола, нарочито оне млађе, свој празник прослављају на журкама и организованим вечерама у ноћним клубовима потпуно банализујући позитивне идеје и поруке ове социјалне тековине, а мајке и баке, да би се одужиле за пажњу својих мушкараца, тај дан проводе у кувању и справљању трпезе којом ће удовољити свима.

Улога жене у јавном животу

Министар за економске односе и регионалну сарадњу РС Јасна Бркић казала је да се обиљежавање 8. марта у протеклих неколико година код нас промијенило. Истиче да се овај празник данас користи да би се у већој мјери нагласила улога жене у друштву и јавном животу.

- Чињеница је да смо ми још увијек традиционално друштво, што упућује на обавезу свих нас да стварамо боље услове за већу афирмацију жена и да им пружамо већу шансу у друштву. Жене су доказале да су једнако способне, ако не и способније од мушкараца - рекла је Бркићева.

Она је додала да свим женама свијета жели да им је 8. март свих 365 дана у години, као и да имају напретек пажње, поклона, цвијећа и исказане љубави, и то не само на Међународни дан жена.

- Жени треба пажња и љубав током цијеле године - закључила је Бркићева.

 Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић казала је да посљедњих година 8. март не представља готово ништа у Српској.

Према њеним ријечима, Међународни дан жена изгубио је сваки смисао који би требало да представља у друштву и животу једне жене.

- Овај дан је само шанса више, у односу на остале дане у години, да жене изађу у неком друштву, да се мало забаве и евентуално добију неки цвјетић - рекла је Мајкићева.

Иако је урађено много на укључивању жена у политички и јавни живот, додаје, жене се морају изборити за своју еманципацију у друштву, јер кажу да без 30 одсто жена у власти и свим њеним нивоима немамо демократско друштво.

Најважнија пажња

Празник жена, посматрајући из угла историје, симболизује причу о "обичним женама које су стварале историју, постале њен дио и заувијек остале ту".

Међународни дан жена постао је празник - синоним за поклањање стотина каранфила и других ситница. То би привидно требало да исправи све неправде учињене женском роду и надокнади недостатак поштовања и једнаких прилика током читаве године.

Дан жена, за велику већину мушке популације, представља хорор сцену која их беспоштедно увлачи у шопингхолију у потрази за идеалним поклоном. Иако генерално, лоше бирају поклоне, постоје, на сву срећу, и мушкарци који су научили да добар поклон треба да испуни неколико услова: да не буде прескуп, да не буде јефтин, да укаже на њежна осјећања, да буде посебан, али не и ексцентричан.

Увели каранфили и лоше упаковани поклони из продавница у којима све артикле можете купити за неколико марака, ни у ком случају не треба поклонити љепшој половини. Лош избор су и керамичке фигуре које се не "уклапају" у боје куће или стана, доњи веш неодговарајућег броја, дигитална вага за мерење килаже, машина за мљевење меса, бомбоњера којој је истекао рок трајања. Даме би пуно више вољеле да на поклон добију неко путовање, парфем или прстен, јер то себи најчешће не могу да приуште, а као увијек добродошао поклон наводе и добру књигу или цвијеће.

Прослава 8. марта у Српској

Међународни дан жена у РС, као и у остатку свијета, обиљежава се јавним манифестацијама и дијељењем поклона припадницама љепшег пола, а културолози и социолози се слажу у оцјени да је тај празник у Српској, али и осталим земљама у региону добио свечарско обиљежје, при чему се често заборавља на његову историјску конотацију.

Данас се у многим земљама, па и код нас, 8. март обиљежава тако што се женама дају поклони или организују разне свечаности.

Социолог Миодраг Живановић каже да је 8. март постао дан који је више потребан мушкарцима него женама, као својеврстан празник џентлменства, чиме се на неки начин скреће пажња са идеје о равноправности полова.

- Историјска вертикала тог догађаја се изгубила, а морала би да постоји као сјећање на борбу за равноправност полова. Данашње жене су јаке, способне, интелигентне и успјешне, због чега сваки дан треба да прослављају као свој дан жена, јер су то кроз историју и заслужиле - нагласио је Живановић.

Социолог Биљана Милошевић рекла је да се Осми март међу женама све више прославља на комерцијализован начин.

- Овај празник и код већине брачних парова код којих је институција брака нарушена, служи као параван за искупљење и прикривање свих оних брачних неслагања. Он би требало да буде празник који се поштује сваког дана, а не да се комерцијализује, јер велики број мушкараца, али и жена не зна или заборавља због чега је овај дан усвојен као празник жена и због чега би требало да се празнује - казала је Милошевићева.

Овај празник је, сматра социолог Бисерка Кошарац, симболичан дан који означава снажну еманципацију жена.

- Еманципација жена кроз двадесети вијек била је јако битна, као и сада, али оне су често биле занемариване. Ипак, овај празник се сада комерцијализовао, јер се пажња поклања само на овај дан, што ни у ком случају није исправно, јер је од празника остала само форма - казала је Кошарац.

Излазак или кућна прослава?

Свјесни достигнућа припадница њежнијег пола, власници угоститељских објеката пронашли су начин да и на томе зараде. Па тако на овај дан организују пријатна дружења и вечере посвећене женама.

- Вечере и пријатна интимна атмосфера посебно су интересантни дамама које желе да вече проведу са својим дугогодишњим партнерима. Вино и лагана музика помажу да се бар на једно вече забораве свакодневни проблеми и пословне обавезе - кажу у једном бањолучком угоститељском објекту.

Млађи припадници јачег пола обично своје дјевојке воде на неко отмјено, модерно мјесто и у друштву пријатеља обиљежавају овај дан.

Међутим, поред излазака у локале, ресторане и кафиће, за 8. март, они са "дубљим џепом", отиснуће се у иностранство и тамо дочекати и прославити празник.

Неријетко се даме, поводом свог празника, одлучују и на прославу 8. марта уз вечеру, коју су специјално припремиле за ту прилику.

Путовања

У туристичкој агенцији "Себастијан" из Бање Луке истакли су да ове године, између осталог, у понуди за прославу 8. марта имају путовање на релацији Беч - Праг - Братислава, а цијена је 349 марака.

Додали су да је у понуди и "домаћа" дестинација Требиње - Дубровник која кошта 240 марака.

Сања Видовић из агенције "Цептер паспорт" казала је да у понуди имају путовања у Опатију, Шибеник, Беч или Будимпешту.

- Више од 100 жена ће посредством наше агенције 8. март прославити у Будимпешти. Поред тога, присутно је велико интересовање за одлазак у Мађарску - рекла је Видовићева.

Одлазак у Шибеник, кажу у "Цептеру", кошта 189 марака, а у цијену је урачунат превоз и боравак на бази два полупансиона, док за пут у Опатију заинтересовани треба да издвоје 269 марака, а у цијену је урачунато и ноћење у хотелу са пет звјездица.

- Осми март у Бечу кошта 319 марака, а у Будимпешти 229 марака, док путовање у Тоскану и Праг кошта 420 марака - казала је Видовићева.

Историјат 8. марта

Историчари као прекретницу за женску популацију наводе индустријску револуцију до које је јасно постојала дефинисана и разграничена улога мушкараца и жена у друштву. Жене су биле домаћице, а мушкарци храниоци породице.

Сви покушаји да се традиционална улога супруге и мајке модификује до тога доба били су одбачени и жестоко осуђивани.
Овакво стање вјероватно би се наставило да није дошло до нагле потребе за радном снагом, изазваном техничко-технолошким прогресом, коју није могла да задовољи мушка популација и да трошкови живота нису толико порасли да их више само једна особа није могла сносити.

Тако су жене, тим толико хваљеним тржишним механизмом у економији, постале сасвим равноправне кад је у питању једна ствар: права на тежак, беспоштедан рад који није био подједнако плаћен, нити подједнако признат. Био је израбљујући.
Када се такво стање више није могло издржати, сасвим обичне жене, оне које су радиле у разноразним фабричким постројењима, устале су против неправди које су им биле наметане током историје.

Жене су лаганим, али сигурним кораком кренуле ка остварењу права о каквим су њихове баке ријетко имале прилику и да сањају. Захваљујући њиховим залагањима, борба жена за правду, једнакост, мир и развој прерасла је у широко распрострањен свјетски покрет.

Осми март представља управо помен на ту њихову борбу и јединство које је данашњим женама донијело све оне слободе које уживају, а у аманет предало да настављају са борбом за коначну и истинску равноправност полова.

Социолози кажу да само добра воља, жеља, упорност и активизам самих жена може утицати на њихов још бољи статус у заједници, а тиме и у друштву.

Клара Цеткин

Друга интернационала организација социјалиста и радничких партија је 1910. организовала прву међународну женску конференцију у Копенхагену. Тада је проглашен Међународни дан жена, који је предложила угледна њемачка социјалисткиња Клара Цеткин. Ипак, датум овог празника није био објављен. Сљедеће, 1911. године, овај дан је обиљежило више од милион људи у Aустрији, Данској, Њемачкој и Швајцарској.

У то вријеме у индустријским земљама заредали су захтјеви против дискриминације при запошљавању и захтјеви за право гласа женама. Дан жена први је пут био прослављен 19. марта 1911. у Aустрији, Данској, Њемачкој и Швајцарској с више од милион жена које су учествовале у манифестацији. Године 1977. Уједињене нације прогласиле су 8. март Међународним даном за права жена и за мир и од тада има симболичко значење.

Кампања "100 година за равноправност"

Поводом обиљежавања 100 година од установљавања Међународног дана жена и подизања свијести јавности о значају овог дана за равноправност полова и женска људска права, Гендер центар Владе РС спроводиће кампању "100 година за равноправност" у Републици Српској.

Aктивности током обиљежавања 8. марта спроводе се на нивоу РС на нивоу институција Владе РС, локалних органа власти, невладиних организација и медија.

Положај жена у свијету

Из Гендер центра кажу да традиционалне и стереотипне улоге које се женама и даље намећу, отежавају њихов напредак у друштву. Ове године, на нивоу Уједињених нација, Међународни дан жена обиљежава се под слоганом "Једнака права, једнаке могућности - напредак за све".

- Мир, друштвени напредак и пуно уживање људских права и основних слобода захтијевају активно учешће, равноправност и развој жена. Због свог историјског, али и актуелног значаја, овај дан треба да се обиљежава достојанствено и с поштовањем у знак захвалности оним женама које су се бориле за право гласа, право на рад и боље радне услове, право на живот, правду, мир и достојанство за све - кажу из Центра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана