Кандидати за европски парламент - богати, чудни и лијепи

Der Spigel
Кандидати за европски парламент - богати, чудни и лијепи

Силвио Берлускони, медијски моћник и италијански премијер, желио је да за овогодишње изборе за Европски парламент као кандидате понуди нека нова лица. При томе је имао на уму неколико младих, атрактивних жена, али не било каквих; међу одабранима је било неколико професионалних стриптизета, те једна од учесница италијанске верзије Великог брата позната по оскудном одијевању.

Берлускони је мислио да ће таква парада љепоте и младости донијети гласове његовој Партији слободе. Међутим, његова жена, Вероника Ларио, побунила се против Берлусконијевог шепурења са изазовним дјевојкама и отворено га прозвала да се бесрамно користи својом моћи. Чим је Вероника подвикнула, Берлускони је распустио готово цијелу екипу изазовних дјевојака.

Једина која је преживјела бијес Берлусконијеве супруге била је Барбара Матера. Плавушу изврсних пропорција, некада финалисткињу избора Мис Италије, 27-годишњу звијезду и телевизијску водитељку можете лако пронаћи на видео-порталу "Јутјуб". За разлику од устаљених фраза других кандидата, за себе каже да нема појма о политици.

То се не може засигурно рећи за Елену Башеску. Ова 28-годишњакиња већ има искуства са европском дипломатијом и бирократијом у Бриселу, гдје ја била приправник у посланичком клубу странке њеног оца, Трајана Башескуа, предсједника Румуније. Елена је иначе фото-модел, редован је гост свих познатих и мање познатих "партија", а према аустријском листу "Стандард", позната је и по бурном љубавном животу. Дијелом захваљујући и свом изгледу - коси до бокова и напућеним уснама - медији воле да је називају "румунском Парис Хилтон". Одговарајући на критике које кажу да није довољно образована и интелигентна да би своју земљу представљала у Европском парламенту, њен отац каже да је "Елена много паметнија него што се мисли".

Мождане вијуге нису проблем када је у питању Рашида Дати, допринос Француске европском гламуру на листама кандидата. Прије него што се одлично снашла у свијету бизниса и канцеларији тужиоца, Дати је студирала економију и право. Њена каријера винула се међу звијезде 2002. године, када је постала дио тима тадашњег министра унутрашњих послова Николе Саркозија. A када је изабран за предсједника, услиједило је тапшање по раменима и Дати је одмах осванула на мјесту министра правде.

Доласком на тај положај Рашида није баш све одушевила. Убрзо након именовања за министра, неки од водећих службеника узели су своје радне књижице. Било би прилично натегнуто тврдити да је Дати - 43-годишња љепотица поријеклом из сјеверне Aфрике, васпитана у католичком духу - учинила нешто посебно у сврху унапређивања француског правосудног система. Наслови новинских текстова у којима се помињала бавили су се углавном њеним високим трошковима и бахатим понашањем.

A тамо, Рашида Дати би лако могла да постане добра пријатељица са Габријелом Паули, која је је својевремена била најмлађи администратор дистрикта у Њемачкој. Паули је тамо постала позната 2007, када је јавно критиковала Едмунда Штојбера, тада гувернера Баварске. Тиме је покренут слијед догађаја који је завршио његовом оставком на мјесто предсједника Хришћанско-демократске уније, сестринске партије Партије Хришћанско-социјалног јединства којој је на челу канцеларка Aнгела Меркел. Паули је из свега тога профитирала, јер је убрзо њена фигура са пожудним изразом лица, у ластекс рукавицама и, омотана у баварску заставу преплавила насловнице свих магазина. A сада, Паули се нада да ће ући у Европски парламент у име Слободних гласача, минорне конзервативне партије из Баварске.

Не надмећу се само јаке жене за мјеста у Европском парламенту, гдје их чекају наизмјенична засједања у Бриселу и Стразбуру. И из табора јачег пола стижу живописни ликови. Један од њих је 48-годишњи Швеђанин Кристијан Енгстрем, кандидат Пиратске странке која се залаже за ослобађање Интернета од контроле и интервенција власти. Пресуда којом су одређене глобе и затворске казне операторима надалеко успјешног Интернет сајта за размјену датотека "Пирате Баџ" ову партију је учинило изузетно познатом. Основана 2006. у знак протеста, Пиратска странка је, према најновијим анкетама, трећа по популарности у Шведској. Дакле, Енгстремов пут у Брисел требао би бити лак.

Једном кад се нађе тамо, овај шведски математичар би могао попити коју кафицу и попричати са 60-годишњим чешким политичаром Владимиром Ремеком, који је био први неруски космонаут у свемиру. Међутим, разговор са комшијом из Финске, Aријем Ватаненом, био би нешто тежи. Овај 57-годишњи четвороструки побједник релија Париз-Дакар, кандидат конзервативне Хришћанско-демократске партије, познат је као истински шкртац на ријечима.

Ватанен би се можда боље слагао са ликом чије је пуно име и презиме Емануеле Филиберто Умберто Реза Чиро Рене Марија ди Савоја, 36-годишњим унуком посљедњег краља Италије и принцом Венеције и Пијемонта. Насљедник непостојећег италијанског пријестола такође је одабрао хришћанско-демократску политичку опцију, иако је ријеч о партији која је тек сјена некада моћне партије "Демоцразиа Цристиана". Ова партија је почетком деведесетих година прошлог вијека изгубила власт због низа скандала везаних за корупцију.

Компликован живот

Када је француска министарка правде Рашида Дати 2. јануара родила кћерку, цијела Француска је пажљиво пратила све у вези с тим догађајем. Додатну тајанственост давала је чињеница да је Дати одбијала да каже ко је отац, а умјесто тога јавност је почастила реченицом: "Мој приватни живот је компликован." Француски медији сада нагађају да Никола Саркози жели да се ријеши лијепе Рашиде тиме што ће је послати у Брисел. 

превео: Миленко Киндл

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана