Кандидати који су исписали историју на овогодишњим америчким изборима

Срна
Кандидати који су исписали историју на овогодишњим америчким изборима

На америчким изборима 2020. године забиљежена је разноликост кандидата за Сенат и Конгрес у који су, између осталих ушли Афроамериканци, геј и трансродне особе, чиме је на политичкој сцени у САД-у исписана својеврсна историја.

У протеклом периоду велика пажња је била усмјерена на Кори Буш, напредњакињу која је побиједила члана Демократске странке и једног од фаворита, али и републиканца Ентонија Роџерса и постала прва Афроамериканка изабрана да представља државу Мисури у Представничком дому у Конгресу.

“Ово је тренутак за све Афроамериканке, медицинске сестре, раднице и самохране мајке”, рекла је Буш у свом побједничком говору.

Свијет је посебно пратио и побједу Ричија Тореса и Мондера Џонса који су побиједили и изабрани у Конгрес као први отворени геј мушкарци из афрохиспанске и афроамеричке заједнице.

Док подаци о другим ЛГБТ+ кандидатима још пристижу, њих двојица су међу сигурним побједницима.

У Конгрес је ушла и Марилин Стрикланд, бивша градоначелница Такоме у Вашингтону, и постала је прва Корејка-Американка икад изабрана у Конгрес, али и прва Афроамериканка која ће представљати државу Васхингтон на савезном нивоу.

Деб Халанд, Ивет Херел и Тереза Легер Фернандез исписале су хисторију јер су постале жене заступнице које ће чинити цијелу делегацију и представљати Нови Мексико у Конгресу.

Републиканка и бивша конгресменка Синтија Лумис постат ће прва жена која ће бити у Сенату из државе Вајоминг. Наслиједиће сенатора Мајкла Ензија који се повлачи с те функције.

И на крају, тридесетогодишња Сара МекБрајд ће такође остати запамћена у политичком животу САД-а јер је постала прва трансродна чланица Сената.

МекБрајд је у свом родном Делаверу побиједила републиканца Стивена Вашингтона и то са 73 посто гласова, чиме је постала сенаторица за 1. округ који покрива Белефонте, Цлејмонт и дијелове Вилмингтона.

“Надам се да ће ово вечерас показати свој ЛГБТЉ дјеци да је наша демократија довољно велика да и они стану под њу”, поручила је МекБрајд на Твитеру.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана