Камионџије кувају ручак на граници

Блиц
Камионџије кувају ручак на граници

Београд - Ово је прича о шоферској тузи преголемој, али шофери јуче нису клели пробушену гуму већ су на сав глас и на разним језицима псовали ЕУ, Хрватску, границе, а богами ни према Србији нису били њежнији.

Хиљаду камионџија у десетак километара дугој колони испред хрватско-српске границе у Батровцима и јуче су непланирано биваковали на врелом асфалту, плаћајући цијену уходавања хрватских цариника систему Европске уније.

Највећи дио њих заноћиће на аутопуту, а међу њима ће сигурно бити и Тодор Ангелов, Неделко Димитров и Иво Стојанов, бугарски возачи чије камионе је полиција јуче пријеподне преусмјерала у зауставну траку на реп бесконачног камионског низа.

Кроз само двадесетак минута иза њих се направила колона од двадесетак камиона, а они испред њих су се од седам сати ујутро помјерили само једанпут двадесетак метара.

- Какав је ово парадокс. Долазимо из Европске уније и не можемо да уђемо у Европску унију! - чуде се комшије.

Њихов земљак Крума Антов, који је већ неколико сати у колони, каже да је преспавао пред Пиротом, али сљедећа ноћ му не гине овде у сремској равници. Бар се опскрбио водом и храном у чему очигледно не оскудјевају ни три турска возача који сједе у хладу камиона и пију чај.

Њихов земљак Садулах Јилмазтурк већ добро забринуо за бибер који вози у Њемачку. Мора да укључује мотор због хладњаче и већ му понестаје горива.

У још већем проблему је Мишо Глуховић који из Грчке за Загреб вози лубенице, на путу је од понедјељка, а колони се прикључио јуче у зору.

- Позади је 24 тоне лубеница, ако шта остане од њих. За 35 година на друму, ово нити сам видио нити доживио - каже Мишо.

Полиција из колоне издваја камионе са кварљивом робом и спроводи их по приоритету, али њега су заобишли.

Другу врсту проблема има Македонац Владимир Стојановски који, заједно са још једним колегом, превози цигарете за Босну и није му свеједно да са робом вриједном милион евра стоји на ауто-путу.

Турчин Јашар Биле помирен са судбином и као да је знао шта га чека до врха је напунио малу кухињу на шасији камиона, а ту је и мини-цистерна са водом.

За разлику од ових људи који су свјесни да ће још десетине сати провести овде, њихове колеге у првим редовима на самој граници су живљи.

Међу њима је и Драган Стаменковић из Крања који коначно помјера свој тешки камион с којим се упутио у Француску.

- Шта да кажем - прешао сам осам километара за два дана!

За њим наступају двојица Лесковчана, који нам уз осмијех откривају тајну свог напредовања у колони. Кад је ноћ освојила они су се издвојили из колоне, прешли неких пет-шест километара и углавили се послије неког надвожњака.

Шта ти је српска сналажљивост, могли су нас комшије Хрвати ангажовати и сигурно би нашли неку рупу у том царинском систему ЕУ. Онако, преко реда.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана