Како уштедjeти 20 одсто на рачуну за струју – које уређаје и када да искључујемо

ГС
Како уштедjeти 20 одсто на рачуну за струју – које уређаје и када да искључујемо

Од октобра домаћинства могу да рачунају на умањење рачуна ако буду штедjела струју.

Они који смање потрошњу од 5 до 30 одсто, у поређењу с истим мjесецом прошле године, добиће попуст на рачуну од 10 па чак и до 40 процената. Државни секретар у Министарству енергетике Зоран Лакићевић наводи за РТС да од тога како се и када користи бојлер, шпорет, фрижедер, машине за прање веша и суђа, да ли користимо старе или нове, ЛЕД сијалице, зависи и проценат уштеде који ћемо остварити.

Зоран Лакићевић је рекао да можемо да уштедимо 20 одсто без икаквих улагања, рацоналним коришћењем бојлера, електричног шпорета, машине за прање веша и фрижидера.

Лакићевић је објаснио да уштеду од пет одсто на рачуну можемо да постигнемо рационалним коришћењем бојлера – подешавањем одговарајуће температуре на грејачу, туширањем уместо купањем али и скраћивањем туширања. 

Указује да додатних пет одсто можемо уштедjети тако што ћемо електрични шпорет користити рационалније.

"Електрични шпорет нам доноси пет одсто уштеде. На њему треба водити рачуна како кувате – да ли стављате велику шерпу на малу ринглу или обрнуто".

То је уштеда од 10 одсто, али ако хоћемо уштеду од 20 одсто, указује Лакићевић, онда подешавамо температуру фрижидера на максимално четири степена, на замрзивачу 18 степени.

"И то нам доноси још пет одсто уштеде", указује Лакићевић.

Уштеду од додатних пет одсто на рачуну можемо постићи ако обратимо пажњу како користимо машину за прање веша.

"Да користимо програме који су економичнији, да бубањ увек буде пун веша, да га не сушимо у машини већ на собној температури, и све то заједно нам доноси 20 одсто уштеде", наводи Лакићевић.

Указује да око 42 одсто цијелокупне потрошње енергије у Србији иде на домаћинства.

"Тако да је примена ових мера у домаћинствима веома важна, можемо много да уштедимо на нивоу државе, а и сама домаћинства могу да уштеде у својим буџетима", оцењује Лакићевић.

Ако желимо да идемо на 30 одсто уштеде, додаје гост Јутарњег дневника, решење је у замени старих сијалица ЛЕД сијалицама. 

"ЛЕД сијалице десет пута мање троше енергију него обичне сијалица, десет пута дуже трају и дају велику уштеду", указује Лакићевић.

Указује да уређаји и апарати новије генерације, класе "А", доносе велике уштеде.

"Заменом старијих уређаја новијом генерацијом који су енергетски ефикасни можете имати уштеду и до 50 одсто у домаћинству, али то захтеа одређена улагања: морате да купите нов фрижидер, шпорет и онда имате веће уштеде", указује Лакићевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана