Како су клијенти америчких обавештајних служби долазили на власт

Спутњик
Како су клијенти америчких обавештајних служби долазили на власт

Портал Викиликс објавио је у петак документе који свjедоче о томе да је привремени лидер Бразила Мишел Темер у прошлости сарађивао с обавjештајном службом и војском САД.

 Иако нема основа за претпоставку да је долазак Темера на власт повезан с овим подацима, Викиликс нас наводи да сjетимо других примjера умjешаности политичара у сарадњу са CIA.

Иран

Након што је 15. марта 1951. године ирански парламент усвојио закон о национализацији нафтне индустрије у земљи, а покушаји да се проблем ријеши преговорима пропали, амерички државни секретар Џон Далес и бивши шеф CIA Волтер Смит разрадили су план о свргавању премијера земље Мохамеда Мосадика и довођења на власт бившег министра унутрашњих послова Фазлола Захедија. Операција је добила назив „Ајакс". 

Мосадик је ипак успио да сазна за њега, па је одлучио да га предухитри, намјеравајући да удаљи шаха Резу Пахлавија с власти. Успио је у томе, али су избили масовни нереди, у чијој су организацији, према неким подацима, такође учествовали агенти CIA. На страну демонстраната стали су војници лојални шаху. 

Резиденцију Мосадика напали су тенкови, што је приморало премијера да дâ оставку. Неколико дана касније Пахлави се вратио у Иран. Успио је да остане на власти још готово 25 година. Владар је свргнут 1979. године након Исламске револуције. 

Гватемала

У Гватемали је 1944. године након револуције на власт дошла влада која је намјеравала да води политику независну од Вашингтона. Дозвољен је рад Радничке партије Гватемале, што је у Америци довело до страховања од јачања комунистичког расположења у Латинској Америци. 

Национализовано је пољопривредно земљиште, а један од највећих посједника у то вријеме била је америчка „Јунајтед фрут компани". То је такође изазвало незадовољство у Вашингтону. 

Послије покушаја да се изврши притисак на нову владу, CIA је 1952. године припремила план државног преврата у земљи. За то је био одговоран замјеник директора управе Френк Визнер. Према плану, у Хондурасу је формирана „антикомунистичка владајућа хунта", у коју су ушли Карлос Салазар и будући предсједник државе Кастиљо Армас. На територији средњег Хондураса формирани су наоружани одреди чије су борце припремали сарадници CIA, као и амерички војни кадрови. 

Насилна етапа операције почела је 1954. године. Устанике су подржавали бродови САД који су блокирали приобаље Гватемале. Авиони без ознака су бацали пропагандне летке. Оружане формације су 18. јуна прешле границу Гватемале и Хондураса. Устаници су извели успјешну офанзиву. Резултат борби био је долазак Армаса на власт почетком августа. Он је у земљи увео репресију против социјалиста и комуниста. 

Конго

Након првих избора послије проглашења независности 1960. године у Конгу је премијер постао Патрис Лумумба, који је развијао односе са социјалистичким блоком. То је изазвало незадовољство у Вашингтону. Према неким подацима, планови о уклањању Лумумбе с власти почела је да кује CIA. У септембру је пуковник Мобуту организовао државни преврат, у којем је Лумумба свргнут, а касније убијен. Околности његове смрти нису до краја познате. Британски Телеграф је 2013. године објавио податке о томе да је убиство Лумумбе организовала сардница британске обавјештајне службе Дафна Парк. 

Панама

Није увијек била ријеч о подршци оружаним превратима. Неки лидери су једноставно снабдијевали CIA неопходним информацијама. Лидер Панаме од 1983. до 1989. Мануел Норијега је од краја педесетих активно сарађивао с америчком обавјештајном службом. У Вашингтону су 1988. открили да је Норијега умјешан у нарко-бизнис. Због тога је свргнут у операцији „Just Cause " коју је, иронијом судбине, организовао Вашингтон. 

Либерија

Сарадњом с америчком обавjештајном службом може да се похвали и бивши лидер Либерије Чарлс Тејлор. Лист Бостон глоб објавио је 2012. материјал заснован на разговору с експертима и бившим обавjештајцима, у којем је наведено да су од почетка осамдесетих Пентагон и агенти CIA радили с Тејлором. У затвореним архивима, према њиховим тврдњама, чува се најмање 48 докумената који су на неки начин повезани с либеријским предсjедником. Претпоставља се да је Тејлор, поред осталог, информисао Вашингтон о либијском лидеру Моамеру Гадафију.

Бразил

У петак су објављене информације о везама новог вршиоца дужности предсjедника Бразила Мишела Темера с америчком обавjештајном службом. 

Прво електронско писмо објављено на сајту Викиликса Темер је упутио из бразилског града Сао Паола у Мајами, у штаб команде америчких оружаних снага у зони Централне и Јужне Америке. У том писму Темер описује политичку ситуацију у Бразилу 2006. године, у периоду када је предсjедник био Лула да Силва. У писму се спомиње Темеров сусрет с представницима америчке амбасаде, током које је с њима подjелио своје виђење политичке ситуације у земљи. Друго писмо датирано је 21. јуна 2006. У њему се спомиње Темеров састанак с америчким дипломатама у амбасади САД у бразилској престоници. На састанку је поново било речи о политичкој ситуацији у земљи. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана