Како се облаче политичари Републике Српске

Милка Милуновић
Како се облаче политичари Републике Српске

Политичари у Републици Српској не полажу много на лични стајлинг, али ипак, према мишљењу модних дизајнера, у протеклих неколико година примјетно је да су многи побољшали укус и да носе скупљу и дизајнирану одјећу. Тако бар кажу модни стручњаци, иако се по изјавама политичара када је ријеч о облачењу да наслутити да им је то небитна тема, да је стајлинг "неважна ставка у животу и да никада нису помислили да ангажују властитог стилисту".

- Немам стилисту нити ми треба. Не волим одијела из домаће конфекције, али су ми удобне словеначке ципеле - рекао је премијер Републике Српске Милорад Додик, за којег стилисти кажу да је у протеклих неколико година знатно поправио свој стил одијевања.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић, за којег стилисти такође кажу да се добро облачи, рекао је да нема стилисту и да то у РС није пракса као на Западу.

- Изградио сам свој стил облачења, лежеран, у којем се удобно осјећам и који је прихватљив на широј политичкој сцени. Примјетно је да европски политичари све више избјегавају да носе кравату и класично одијело. То је добро и уноси живост у монотон стил облачења који смо навикли да видимо на политичарима - каже Игор Радојичић.

Каже да он лично воли да комбинује, али да не експериментише превише и вјеран је стилу који му пристаје. Радојичић је нагласио "да не пати од разних марки и да никад не би дао превише пара за ципеле само ако су "маркиране". Најважније је, каже он, да ципеле буду удобне и од добре коже, а ко их је направио, то је најмање битно.

- Премијер Републике Српске Милорад Додик поправио је стил облачења и његове комбинације су много боље него прије неколико година. На Додику можете видјети одијела израђена од најквалитетнијег енглеског штофа, ципеле од најмекше италијанске коже. Мислим да је нашао или доброг кројача или је изградио стил који пристаје његовој корпуленцији. Мушкарцима који су јако високи као он и имају дугачке екстремитете тешко је наћи одговарајућу величину класичног одијела. Посебно је проблематичан избор сакоа, који увијек има прекратке рукаве - наводи модни дизајнер Давор Сладаковић.

Он сматра да се од политичара веома добро и квалитетно облачи Игор Радојичић. Први парламентарац годинама његује неупадљив стил спортске елеганције, у којој посебан печат имају скупе и маркиране памучне кошуље, "поло мајице" и yемпери, сакои равних и једноставних кројева, панталоне које често комбинује уз сако, што је мало тежи посао, јер је у тој варијанти потребно ускладити боје, дезене и материјале.

Најједноставније је обући одијело "у пакету", кошуљу и ставити кравату. То може свако, довољно је да се скине комбинација са излога "Николаса", "Моне", "Вартекса" или неке друге продавнице у којој доминира класична гардероба и гдје политичари и комплетан "бирократски апарат" у Влади, Народној скупштини и разним државним агенцијама имају потписан уговор о куповини одијела на кредит.

У протеклих неколико година најважнија продавница у којој су се облачили службеници Владе, Дирекције за приватизацију, разних државних фондова и агенција, био је београдски "Николас" и продавница "Зекстра" у Господској улици.

Продавачица из бивше "Зекстре" Рада Поповић каже да је једно вријеме цијела Влада имала иста сива или црна одијела и бијеле кошуље.

- Долазили су сви и одједном, купе по два или три одијела. Кад је на ТВ-у сједница Владе, често су сви министри били у истим одијелима. Није ни то добро, јер као да су у униформама - прича Рада.

Каже да су ипак то били "добри дани" за трговину и да је "роба ишла као алва".

Поред "Зекстре" заштитни модни знак политичара и других ауторитета била је продавница "Николас" у приземљу робне куће "Боска". Са "Николасом" многе државне установе имале су уговор о продаји одјеће, али у посљедње вријеме често се могу чути коментари да је "Николас" прескуп и да је "прешао" на робу која је често израђена од синтетичких и неквалитетних материјала, а цијене су превисоке и не одговарају квалитету који се нуди.

- Од бизнисмена у Бањој Луци најбоље се облачи Славиша Крунић, власник приватне фирме "Сектор секјурити". Увијек има скуп сат, скупу гардеробу. Добро се облачи златар Весо Малбашић, иако можда за нијансу преозбиљно за своје године - рекао је Сладаковић.

Он је додао да је на својим ревијама имао прилику да види још неке људе који су препознатљиви по свом модном стилу и укусу, а припадају категорији модерних бизнисмена. Добро се облачи и има убједљиво најскупљи сат на руци власник фирме "Делта трејд д. о." Жељко Ђекић. Међу добро обученима је и власник Мексичког ресторана Нешо Кесер.

У категорији добро и скупо обучених јавних личности на топ-листи најукусније одјевених личности су адвокат Јован Чизмовић и предсједник бањолучког Основног суда Милан Тегелтија. Оба радо посјећују модне ревије у Бањој Луци и маме женске уздахе због уредности и квалитетне гардеробе коју увијек имају на себи.

- Мој стилиста је моја кћерка и она ускоро отвара своју модну агенцију - открио нам је адвокат Чизмовић, не кријући задовољство што га жене хвале да има укуса за облачење.

Прије неколико година познати српски дизајнер Aшок Мурти одржао је седмодневни курс облачења службеницама Владе РС. Уједно то је била промоција пословног кодекса облачења у којем је Aшок Мурти објаснио бројним службеницима Владе и Парламента шта неизоставно треба да имају у свом ормару, да би увијек били беспријекорно обучени. Према тврдњама нашег извора из Владе РС, србијански дизајнер Мурти је за ова предавања наплатио 4.000 КМ и није се више ни појавио да види јесу ли полазници курса научили лекције о облачењу и пословном стилу.

- Aко је истина да је администрацији Aшок Мурти држао предавања о облачењу, могу само да кажем да му је пропао труд, јер у Влади и парламенту нисам видио добро обучену жену. Неки дан сам сједио у ходнику, испред Додиковог кабинета и поред мене је продефиловало најмање 50 службеница. Примијетио сам да је свака погријешила у избору чарапа, да носи превисоке штикле за ово доба дана, прејаке боје, дубок деколте и слично. Није у реду што жена која је Додиков лични ПР менаyер уопште нема свој стил. Невидљива је - рекао је Сладаковић.

Он је још навео да му се посебно свиђа како се облачи бивши предсједник РС Драган Чавић и да је у истом рангу облачења Миланко Михајлица.

- Ипак, Чава је нагло поправио стајлинг, када му је кум Буцо Крагуљ почео да доноси одијела из Италије. У облачењу јавних личности неизоставно је споменути колико новинари полажу на свој стајлинг. У посљедње вријеме нагло се поправила естетска и визуелна слика РТРС-а. Новинарке и новинари се полако приближавају стајлигу италијанске ТВ RAI и некако су сви умјеренији, љепши и пристојнији. За бољи стајлинг побринуо се менаyмент РТРС-а, који је ангажовао једног од водећих србијанских модних стилиста Душку Вујмиловић. Она ће доћи поново - кажу на РТРС-у. Захваљујући Душки, гледаоци више неће морати да се смију облачењу појединих новинарки које су имале обичај да шминком и гардеробом имитирају новогодишње јелке.

Србија

Стилиста Саша Видић, који се брине о стајлингу Цеце, креира нову модну линију за генералног секретара СРС-а Aлександра Вучића. По угледу на западне политичаре, Вучић је одлучио да ангажује стилисту. За имиy предсједника Србије Бориса Тадића брине се његова супруга, док за Ивицу Дачића вриједи златно правило - штета је мијењати оно што је већ добро. Тако да Дачо годинама носи исти, неки би рекли, "стерилни" стил - тамноплаво одијело и кошуљу на пругице.

Фалсификат

Међу политичарима и бизнисменима најпопуларнија је куповина "шаниране" гардеробе најпопуларнијих свјетских марки, која се продаје по разним посластичарницама у граду, буyацима и селима око Бање Луке. Одијело "гучи" код "шанера" може да се купи за 200 евра, што није много ако се зна да једно оваково одијело кошта у иностранству око 15.000 евра.

- Нису то никакве свјетске марке, него вјешто копирани фалсификати. Својим очима сам гледао како се роба довлачи у контејнерима из Кине, Румуније и других земаља. Продаје се људима као маркирана гардероба, али то није то - рекао је дизајнер Сладаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана