Како млади у РС проводе своје слободно вријеме

Глас Српске
Како млади у РС проводе своје слободно вријеме

Ноћни живот и изласци за већину младих људи у Српској представљају незаобилазну степеницу у сазријевању. Aли да би та степеница била већем дијелу млађе популације недостижна, побринули су се власници кафића и ноћних клубова са "атрактивним" цијенама пића, таксисти папреним километрима, нафташи немилосрдним цјеновницима на бензинским пумпама, па на крају онима који у ноћном проводу траже заборав од незапослености и зависности од родитељских примања често остаје горак укус провода.

Да није све тако црно, потврђују упорни млади људи, који и поред многобројних препрека које их на њиховом путу савременог начина социјализације чекају, успијевају да се и са неколико марака у џепу солидно проведу.

"Кафана на Балкану"

Једном је Џорџ Орвел добро примијетио да је оно што је заједничко свим кафанским типовима млађих и мало старијих припадника наше свакодневице, без обзира на којој се хемисфери налазе, да је викенд за већину запослених, вријеме које чекају цијеле радне недјеље, али не из разлога да би се одморили на класичан начин, проводећи вријеме у породичном окружењу и скупљајући снагу за нове радне изазове и поразе, него да би из себе уз веће количине алкохола избацили све негативности које су током седмице скупљали.

Иако велики дио цивилизације у оваквим проводима види само начин забаве, у балканским земљама, они су, са мало више гламура на почетку ноћи и пуно више проблематичних испада на крају провода.

Гдје у провод?

Један од креатора веб сајта "Мој викенд" Ведран Ковачевић рекао је да је ноћни живот у Бањој Луци богатији него што људи уопште знају.

- Из тог разлога сам и одлучио да отворим портал, јер су се људи углавном жалили да немају гдје да изађу, да нема ноћног живота, али у ствари има. Не мислим да је ноћни живот у Бањој Луци пребогат, али има дешавања - рекао је Ковачевић.

Седмично се, каже Ковачевић, и по клубовима организују "парти" забаве. Изаћи, наглашава он, има гдје само се треба сазнати.

Он истиче да у Бањој Луци постоје двије генерације људи који излазе.

- Једни иду на свирке и концерте, а други у клубове. Чини ми се да су ови који иду у клубове задовољнији, јер су свирке и концерти доста запостављени у нашем граду. Разлог за то је што млади бендови немају више гдје да свирају. Простор за концерт им је највећи проблем - објашњава Ковачевић.

Некада је, истиче Ковачевић, Студентски дом био идеално мјесто за свирке, али су се студенти жалили због гласне музике и он сада ради до 23 часа, па је то мјесто за свирке елиминисано.

- Сада је у понуди "Мјузик хол", али се музичари жале на лоше озвучење овог клуба, па им је посљедња опција да свирају тамо - рекао је Ковачевић.

Карактеристика нашег поднебља је да млади већи дио слободног времена проводе у кафићима и опијају се са друштвом.

Према ријечима професора Ивана Шијаковића те потребе потичу од жеље да се омладина окупља у групама, гомилама, масама, те да манифестују масовност, да се показују и приказују другима. То је једна врста социјализације, односно тзв. доколичарска, ноћна социјализација.

Нема добне границе за изласке

Психолог Татјана Михајловић сматра да више нема добне границе за почетак ноћних излазака. Граница употребе, односно злоупотребе дроге, појава малољетничке деликвенције помјера се све ниже ка млађем школском узрасту, па самим тим и млади сматрају да су "спремнији" и "зрелији" за сва животна искушења која их очекују, па тако и за изласке.

- Желе да се облаче по посљедњој моди, да излазе на најатрактивнија мјеста, да пију скупа пића, возе добра кола сматрајући да је то смисао живота, јер то сви раде у њиховом окружењу - рекла је Михајловићева.

Aко их питате у тим тренуцима да ли су прочитали неку књигу или отишли у позориште, за њих је губљење времена, јер им је много важније и занимљивије да сједе и љенчаре на сунцу у лијепој башти неког атрактивног кафића.

- Са друге стране, дешава се да су млади који се друже са "фацама у граду" усамљени, да немају довољно самопоуздања и да им се чини да нису постигли оно што су жељели, а да су управо те "фаце" успјешне, самопоуздане и да им је потребно да су у друштву таквих младих људи, јер се на тај начин осјећају сигурније, важније и да више вриједе - каже Михајловићева.

Младима занимљив тенис

Мањи дио младих одлучује се да изласке замијени активним бављењем спортом. Тако се, углавном спортским активностима баве у школским секцијама. Услова за спортско-рекреативне активности у Бањој Луци не мањка, а судећи према изјавама челних људи из мањих општина у РС, спорт ни тамо није занемарен.

У Бањој Луци тренутно је, према оцјени начелника за спорт у Министарству за омладину, породицу и спорт РС Дејана Травара, најпопуларнији тенис због завидних резултата које су забиљежили српски тенисери из Србије. Највећи спортски узори младима тренутно су тенисер Новак Ђоковић, Ненад Зимоњић, Aна Ивановић и други.

Ипак, за бављење тенисом, река оје Травар, потребан је дубок џеп, јер је један од најскупљих спортова, а не треба заборавити да су "вјечни" спортови за којима интерес никада не опада фудбал, кошарка, одбојка и рукомет.

Све општине у РС почетком године Министарству за породицу, омладину и спорт РС достављају списак спортских манифестација од локалног и републичког значаја.

Посебна пажња, истакао је Травар, полаже се на "Мале олимпијске игре РС". Ријеч је о школским такмичењима свих основних и средњих школа у Републици Српској.

- Кроз ово такмичење прође око 100 хиљада ученика. Намјера нам је да дјецу школског узраста која су талентована што више усмјеравамо према спорту и да су што више ангажовани у ваннаставним активностима - рекао је Травар.

Истакао је да Бања Лука има традицију у ватерполу и на иницијативу Министарства основан је ватерполо Савез РС.

- Желимо да се што више дјеце укључи у ватерполо, а Савез ће са својим активностима кренути чим буде доступан олимпијски базен у Инцелу - рекао је Травар.

Посебно задовољство Травар је изразио због пројекта који је усвојио град Бања Лука да у школу пливања буду укључене све бањолучке основне школе.

Улагање у добре навике

И само министарство труди се да што више заинтересује младе за спорт, тако да је свим основним и средњим школама у РС поклонило оригиналне лопте и мреже за одбојку.

- То је довољно да се игра одбојка, а лопте су намијењене само за тај спорт. Поклонили смо и стотину кошева са конструкцијом за спољне спортске терене, које смо прослиједили руралним дијеловима у РС попут Скелана, Осмака, Шековића и других - навео је Травар и додао да ће ове године све основне и средње школе у РС добити фудбалске лопте.

Директори основних школа у Бањој Луци поздравили су намјеру града да у школу пливања буду укључени сви основци са подручја Бање Луке, јер је овај спорт идеалан за њихов физички развој, посебно у узрасту до 14 година.

Спорт у РС

Начелник општине Котор Варош Недељко Кнежевић је нагласио да су тинејџери у Котор Варошу у спортске активности највише укључени путем школа, а елементарне услове за спорт имају и подручне школе у засеоцима надомак Котор Вароша.

Начелник општине Рудо Милко Чолаковић каже да у овом граду дјелују различити спортски клубови и фолклорно друштво, а најбољи резултати забиљежени су у каратеу, што је потврдио и добар пласман младих каратиста из Руда на републичким такмичењима.

Родитељи

У свакодневној трци за егзистенцијом, родитељи не налазе времена да разговарају са дјецом, већ давањем новца настоје да купе љубав, коју млади понекад злоупотријебе. Осим тога, родитељи често не процијене своје дијете, његове жеље, интересовања, не уважавају њихове године, што такође, негативно утиче на младе и на њихов систем вриједности, који се често своди на то да увече изађу, попију неколико скупих пића, опију се, потроше џепарац који су добили и остатак седмице проведу у бесциљном ходању и љенчарењу. Основна девиза или мото живота код већине младих је да се новцем може купити све, па се много и не узнемире када падну на испиту или им се деси нешто лоше.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана