Како је серија “Пам и Томи” открила рађање дигиталног воајеризма: Приватни снимци и интернет лажи

Бранислав Предојевић
Како је серија “Пам и Томи” открила рађање дигиталног воајеризма: Приватни снимци и интернет лажи

Телевизијска серија сервиса “Хулу” под називом “Пам и Томи” премијерно је емитована 2. фебруара, тачно 25 година од када је кућни снимак секса Памеле Андерсон и Томија Лија од приватног видеа постао планетарни феномен и најавио нову друштвену еру познату као дигитално доба.

Серија је базирана на контроверзном чланку  “Пам и Том: Непозната прича о најпознатијој секс траци на свијету”, магазина “Ролинг стоун”, о крађи и кријумчарењу приватне и сексуално експлицитне видео-траке коју су Андерсонова и Ли снимили на одмору 1995. године, а коју је столар Ренд Готје украо неколико мјесеци касније и продао на порно тржишту. Истина, то само по себи није било чудно, јер је скандалозни живот у стилу “секс, дрога и рокенрол”, био обиљежје рока и холивудских звијезда деценијама. Оно што се промијенило на општи шок како актера снимка, тако и свјетске јавности, јесте ствар позната као интернет. Прецизније речено, серија указује на лошу срећу коју су Андерсонова и Ли имали у погледу времена и технологије. Њихова трака је снимљена па украдена када је рана, законски нерегулисана, верзија интернета стекла довољно масовности да у јавности направи огромну штету, чега нико од актера ове афере није био свјестан у то доба.

- Не знам шта је толико интересантно у гледању брачног пара како се секса. Нисам предсједник. Били смо на одмору и радили нешто што ради остатак свијета, снимали једни друге како се зезамо. Није то ништа посебно - рекао је Томи Ли.

Ипак, свијет се није сложио са бубњаром, тачније масовно се бацио на гледање њихових секси авантура на меденом мјесецу, најављујући доба у којем приватност више не постоји, посебно ако сте славна и позната личност. Да буде горе, тренутак када ће хладно машинско око интернета завирити у свачији приватни живот, без обзира колико сте познати, испоставиће се није био много далеко. Од брачног секса преко видео-траке стигло су у вријеме велике интернет лажи у којем је потпуно нормално да један “Дизни”, преко свог 18 + канала “Хулу”, снима мини-серију о том скандалу.

Сама прича кренула је као пропали пословни договор када је столар Ренд Готје отпуштен 1995. године са посла у вили славног пара, а никада му није плаћено 20 хиљада долара које су му наводно дуговали. Када се вратио у кућу по свој алат, бубњар је уперио пушку у њега. Готје, прилично чудан лик и теолог аматер, након физичке пријетње, одлучио је да исправи понижење и неправду на свој начин. Освету је извршио тако што је украо огроман сеф из куће, за који је знао да садржи ствари које су Томију важне. У њему је нашао гомилу кеша, накита, оружја и видео-касету експлицитног садржаја снимљену на меденом мјесецу.

 Уз помоћ Милтона Инглија, режисера порно филмова, позајмиће од мафије и анонимности опције релативно новог изума по имену “Њорлд Њиде Њеб”, усамљени лузер заокружио је освету, учинивши доступним свима на планети најинтимније тренутке славног пара. Памела је у том тренутку била звијезда серије “Чувари плаже”, “Плејбојева” зечица са пет насловница и секс симбол за којом је уздисала мушка половина планете, док је Томи био на врхунцу славе лошег момка и бубњара злогласног глам метал састава “Motley Crue”, познатог по скандалима и разузданом животу.

Укратко, идеална комбинација људи да од свог живота направе медијски циркус, који ће од личних проблема за све актере, преко урушавања Памелиног и Томијевог брака, побачаја, породичног насиља, пријетњи дистрибутерима до разних тужби чинити темељ драме коју гледамо у серији “Пам и Томи”.

Серија позиционира овај снимак, не само као емоционалну драму главних јунака или друштвену критику таблоидне културе, већ и као преломни тренутак који је промијенио свијет какав знамо прије експлозије интернета. Све друштвене норме и обичаји, пали су у прашину, под налетом домена са ознаком њњњ. Потпуно ново нерегулисано тржиште без стандарда или правних преседана, испоставило се, било је рај за порно индустрију, лудаке свих врста и похлепне особе без скрупула. Интернет је значио да је Готје могао да прода траку коју је украо без ограничења и да судија одлучи да је Памелино тијело јавно власништво, али за разлику од доба када се видео овог типа узимао у клубу или гледао у порно биоскопу, сад је био бесплатан и лако доступан за сваког ако плати пар долара.

Можда осам телевизијских епизода о крађи видео-снимка од 54 минуте може да изгледа као претјеривање, али серија оправдава своје вријеме, како режијом, тако глумом и убједљивом причом о моменту када су двије звијезде, јефтина камера, огорчени шљакер и пар мутних типова уз помоћ раног интернета украли свијету приватност отварајући широм врата медијском чудовишту познатом као ријалити доба или дигитални воајеризам.

Да буде занимљивије славни пар са снимка у том тренутку нема интернет код куће и Лијев компањон из бенда Ники Сикс мора да му покаже како да укуца њњњ на претраживач рачунара, али убрзо ће сазнати за његову моћ док беспомоћно гледају свој некада приватни видео који се шири на компјутерске екране широм планете.

Од нежељене “славе” Памеле Андерсон до сталног живота испред камере као у случају Ким Кардашијан и стотине других инфлуенсерки испоставиће се није требало много времена, а још мање интернет протока. Прије клана Кардашијан, прије сајтова “ТМЗ, “RedTube”, Only fans били су Пам и Томи. Траци су биле потребне двије године да пређе од лажног до виралног, а када је то успјело, зарадила је процијењених 77 милиона долара за мање од 12 мјесеци и то само на легитимној продаји.

Иако је снимљена без пристанка главних субјеката, серија “Пам и Томи” нуди углавном симпатичан поглед на пар, приказујући читаву сагу као модерну друштвену драму узроковану ескалирајућим низом сукоба личности, лошим просуђивањем тренутка у којем су скандал десио и критиком културног воајеризма.

Драма дјевојке која испод имиџа секс симбола крије хришћански одгојену провинцијалку чији је узор Бриџит Фонда, али је сви третирају као комад голог меса у црвеном купаћем, парира драми талентованог типа неповратно ухваћеног у замку сопственог имиџа хеви метал дивљака. Са друге стране, Готје не добија сатисфакцију нити новац, већ пријетње и бјекство, те доживотни крст “типа који је украо Памелину траку”, иако је само био столар који је желио да наплати своју лову од бахате рок звијезде.

Себастијан Стен, најпознатији као Зимски војник из “Марвелових” филмова дао је харизматичну улогу Томија, брзо прелазећи између експлозивног бијеса и искрених покушаја да одрасте и помогне својој новој жени кроз тешку ситуацију у којој се налази. Талентована Лили Џејмс је одлична као Памела, фрустрирана, али никад поражена жена, која је успјела да сачува достојанство, а чак дјелује да би се ствари завршиле нормалније да су Ли, њихови адвокати и други менаџери послушали њен савјет да одустану од тужбе. Испоставило се да нису, посљедице су познате. Три деценије касније постало је јасно да “Великом брату” нису били потребни полиција и насиље да свијет стави под своју контролу, већ само један кућни секс снимак, пар кликова и воајерска радозналост човјечанства.

Реалност

Сама Памела Андерсон наводно није заинтересована да гледа серију “Пам и Томи” чак није хтјела да погледа ни трејлер. Глумица је такође одбила позив продукције да учествује у стварању серије, док је Томи пристао водећи се геслом да је сваки публицитет добар публицитет. Глумица тренутно, након распада свог петог брака, живи повучено у околини Ванкувера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана