Како је настала изрека "Неће гром у коприве"

ГС
Foto: Илустрација

Неће гром у коприве. Готово свако од нас је бар једном употријебио или чуо ову изреку али ријетко ко зна њено право поријекло и значење.

Како преноси stakakozasto.com, једно објашњање је да су коприве ниске биљке, те да ће гром прије ударити у неко високо дрво у близини него у коприву, што је вјероватно чини сигурним мјестом за сакривање током грмљавине.

Друго објашњење је да су гром и коприва веома слични јер могу да “пецну и ожаре”, те се сматра да гром неће ударити у коприву по систему “неће свој на свога”.

Треће, најзанимљивије и највјероватније објашњење сеже далеко у прошлост. Наиме, у нордијској или скандинавској митологији, коприва је била света за Тора, бога громова и муња. За вријеме грмљавине, људи би бацали коприву у огњиште како би умирили бога Тора и заштитили свој дом од удара грома.

Римски освајачи су наводно садили коприве дуж путева које су правили, затим се млатили копривама по тијелу да загрију крв у покушају да се обране од британских киша.

У средњем вијеку, људи су носили коприву са собом да би одвратили чаробњаке и зле духове, и да би се одбранили од клетви које су бачене на њих. Осим тога, вјеровали су да ће ношењем коприве избјећи и удар грома. Такође би бацали коприве преко кровова својих домова и надали се да ће коприве показати муњама пут до земаљских духова и тако сачувати од грома све који се налазе у просторији.

Треба имати на уму да је муња, односно гром, насумични чин природе који може да удари у било које доба године, најчешће током љетњих мјесеци.

Ниједно место напољу на отвореном није безбједно током грмљавине па тако енглеска изрека каже “When thunder roars, go indoors” или у преводу “Кад гром загрми, иди унутра”, пише Крстарица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана