Кафка: Не постоје нерјешиви проблеми

Срна
Foto: flickr.com

САРАЈЕВО - Специјалиста дјечије хирургије Дејан Кафка, који је у болници у Касиндолу радио од 1994. до 1996. године, а већ 25 година долази као гостујући љекар, рекао је да родитељи треба да знају да данас не постоје нерјешиви проблеми, потребно је интервенисати на вријеме и бити упућен на право мјесто.

Кафка је нагласио да је дјечија хирургија специфична грана која се бави општим хируршким лијечењем дјеце и урођених аномалија са којима се дјеца рађају, без чијег лијечења често не би могли наставити живот.

Он је навео да је дјечија хирургија мала и млада дисциплина, али по многима најкомплетнија у хирургији, објављено је на страници Болнице "Србија".

Кафка је објаснио да дјечија хирургија обухвата све органе и органске системе, укључујући дјечију неурохирургију, ортопедију, трауматологију, али да се најчешће изводе операције препона, неспуштених тестиса, те мање хируршке интервенције.

"За озбиљан и успјешан рад неопходна је јако добра организација, пратећа технологија, прије свега специфичне и добро организоване јединице интензивне његе. Потребно је имати добру анестезију, коју не дају општи анестезиолози, него често само уско специјализовани који се баве том врстом анестезије. Самим тим, комплетна дјечија хирургија не може да се обавља у свим болницама", појаснио је Кафка.

То није разлог, наводи Кафка, да дјечија хирургија не постоји у мањим срединама, већ само треба да буде прилагођена условима и могућностима.

Доктор Кафка у Болницу "Србија" долази једном мјесечно гдје је до сада урадио око 1.000 опарација, а прегледи се обављају од 19.00 часова. Потребно је понијети упутницу, а заказивање прегледа није потребно јер сви пацијенти који дођу буду прегледани. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана