Кацав силовао, Кучма убијао

приредио: Миленко Киндл
Кацав силовао, Кучма убијао

Замислимо неки свјетски самит државника крајем деведесетих или почетком прве деценије овог вијека. Да су се приликом протоколарне закуске у један кружок скупили Моше Кацав, Жак Ширак, Леонид Кучма, Aлберто Фуџимори и, рецимо, тадашњи шеф Туђмановог кабинета Иво Санадер - колико би ту било помпе, снисходљивости и страхопоштовања пред уваженим друштвом...

Десетак година касније, сва петорица могла би се дугорочно наћи иза решетака, због злочина, односно преступа који су по својој природи врло различити.

Због вишеструких силовања, злостављања на послу и низа прекршаја у покушају заташкавања скандала, недавно је осуђен донедавни израелски предсједник Моше Кацав (2000-2007). Он треба почети да служи своју седмогодишњу робију почевши од 8. маја. Жртве израелског предсједника биле су запослене у предсједничком кабинету; њихов је идентитет скривен од јавности.

Још је тежа рука правде за петама бившем украјинском предсједнику Леониду Кучми. Већ десет година прати га сјена монструозног убиства опозиционог новинара Георгија Гонгадзеа: отмице, потапања у хемикалијама и декапитације. Због тог злочина у затвору већ сједе тројица полицајаца, али тек је сада службено оптужен и шеф ондашњег украјинског режима.

Кучма се сматра једним од покровитеља кримогеног олигархијског система у посткомунистичкој Украјини, па би његово затварање могло покренути серију борби међу тамошњим политичким елитама.

Већ сада испада да у Украјини може скакати од среће политичар који послије силаска с власти не заврши у затвору. Кучмин премијер Павло Лазаренко, кога сматрају осмим најкорумпиранијим политичарем новије историје, већ служи осмогодишњу робију у Сан Франциску. Доскорашња премијерка Јулија Тимошенко однедавно не смије напуштати Кијев због кривичног процеса у ком се истражује њено управљање државним буџетом.

И док у региону Хрватска чека повратак бившег премијера Иве Санадера из Aустрије у лисицама, Македонија већ има једног сличног у затвору. Владо Бучковски служи три и по године због проневјере два милиона евра буџетског новца јер је почетком прошле деценије куповао неисправне дијелове за македонске тенкове.

Једини из овог друштва који већ служи казну - и то вјероватно доживотну - бивши је предсједник Перуа Aлберто Фуџимори. Пад контроверзног реформатора почео је корупционим скандалима и оптужбама за кршење људских права, али доживотну робију донијела му је одговорност за злочине ескадрона смрти "Групо Колина", који су деведесетих ратовали с љевичарским герилама попут "Тупак Aмаруа".

Понајвеће шансе да избјегне затвор има 78-годишњи Жак Ширак, у француској јавности цијењени остарјели државник који је 2003. одбио учествовање Француске у америчкој инвазији на Ирак.

Државни тужиоци упорно га покушавају привести на оптуженичку клупу због мутних послова из времена када је био градоначелник Париза (1977-1995). Тренутно му се суди под оптужбом да је политичким компањонима средио 28 непостојећих радних мјеста у градској служби.

Из ових примјера види се да политика није баш тако исплатив бизнис за лопове и похлепне. Европски затвори заправо су прилично пуни бивших министара. A ко зна какво би тек чишћење за коју годину могло "пасти" преко Јадрана, кад почне клизити Силвио Берлускони...

 Расадник

Источна Европа познати је расадник корумпираних државника и поглавара финансијских хоботница, па би у овдашњим затворима могло завршити још много великаша који су се "снашли у животу" транзиционих деведесетих.


Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана