Још један љеворуки предсједник

Глас Српске
Још један љеворуки предсједник

AФРОAМЕРИКAНЦИ нису једина мањина која се 20. јануара радовала инаугурацији Барака Обаме. Међу њима су били и они који се служе лијевом руком, пошто је са Обамом један од "њихових" поново у Бијелој кући.

- Ја сам љевак, мораћете да се навикнете на то - рекао је нови амерички предсједник потписујући прва званична документа под блицевима фоторепортера и рефлекторима телевизијских сниматеља.

Барак Обама је први црни, али не и први љеворуки амерички предсједник.

Прије њега то су били Џими Картер, као и Џорџ Буш старији и Бил Клинтон. Роналд Реган подједнако је био љевак и дешњак, па је зато био припадник оба "табора", док је Обамин претходник у Овалном бироу, Џорџ Буш млађи, изразити дешњак.

На посљедњим предсједничким изборима у СAД, љеваци би у сваком случају освојили Бијелу кућу, пошто је и Обамин републикански противник Џон Мекејн такође припадник "клуба" љеворуких.

- Не изненађује што су многи амерички предсједници из блискије прошлости љеворуки. Људи који пишу лијевом руком веома су бројни међу онима који имају велику способност да се служе ријечима - изјавио је Сем Ванг, професор неурологије на Универзитету Принстон.

Доказано је да ти људи имају често оригиналан прилаз у рјешавању проблема, подвукао је он.

Љеваци користе обје мождане хемисфере за све што је повезано са говором, што би могло да објасни Обамин, Клинтонов и Реганов таленат за комуникацију, рекао је професор Ванг.

Како преносе агенције, Обамине присталице међу љеворукима основале су и удружење "Љеваци за Обаму", које је на сајту Фејсбук већ привукло више од 620 чланова.

Барак Обама, познат и по томе што се не одваја од свог "блекберија" и што воли да користи најновије могућности Интернета и неформалних медија, суочио се, одмах по ступању на дужност, с проблемом како да ту праксу задржи и у бирократском устројству Бијеле куће.

Попут многих новајлија у државној администрацији, и Обамин тим је наишао на мрзовољне компјутерске експерте, многобројна правила и немушта објашњења "старосједилаца" зашто "ово може, а оно не може".

Иако америчка администрација дјелује, гледано из многих других европских земаља, ефикасно и технолошки напредно, Обама ће, по мишљењу тамошњих стручњака, имати тешкоћа да истински "поведе огромну федералну бирократију у 21. вијек комуникација".

Неке од тешкоћа су испољене већ прве недјеље. Обамини људи су се, одмах по доласку, суочили с филтрима на Интернет претраживачима и немогућношћу да користе програме за ћаскање преко Интернета. Чак је и Обама лично морао да се бори да би задржао свој вољени "блекбери" - због могућих проблема са хакерима.

Aдминистрација је одмах поставила нов, модерно дизајниран вебсајт, али потом, из неког разлога, на њега данима није стављала нове податке. У понедјељак је, чак, пао систем, па електронска пошта Бијеле куће није радила.

Поред, за америчке услове незграпних компјутера и превазиђених правила у Бијелој кући, један од проблема који нови тим још није успио да ријеши јесте како задржати предсједничко достојанство у дискусији на блоговима и онлајн форумима - дискусијама које често нису подложне крутим ограничењима.

Грађани још памте подсмијех којем је био изложен функционер Бушове владе Колин Графи, који је поставио прилоге о дјути фри шопингу и изнајмљеним купаћим костимима током једног путовања чланова Стејт департмента на Исланд на глобалан блог сајт "Твитер".

- Ето зашто дипломате треба да буду досадне и да не дају изјаве за јавност - прокоментарисао је Графи у једном каснијем прилогу на "Твитеру".

Нови тим, који је у Бијелу кућу дошао већ навикнут на коришћење најновијих средстава комуникације ради придобијања присталица, сада се суочава и са законским проблемима о којима, док нису били дио владе, нису морали толико да брину. 

То је, на примјер, питање како да администратор избрише неадекватне коментаре са владиног вебсајта, а да не прекрши Први амандман америчког Устава који гарантује слободу изражавања.

Грамофонске плоче

Нови амерички предсједник Барак Обама има на располагању не само пет кувара и лични биоскоп, него и велику збирку грамофонских плоча, пише на сајту таблоида "Пипл".

Званична збирка плоча Бијеле куће садржи, између осталог, неколико Обаминих омиљених албума, као што су "Блоод он тхе Трацкс" Боба Дилана и "Борн то Рун" Бруса Спрингстина.
Предсједник СAД моћи ће да слуша и плоче "Ролингстонса", "Лед Цепелина", "Рамонса", "Секс Пистолса", "Токин Хедса", Сантане, Aјзака Хејза и Нила Јанга.

За вријеме мандата Ричарда Никсона (1969-1974), једна дискографска компанија поклонила је Бијелој кући 2.000 плоча.

Колекција, у којој су некада доминирале пјесме Пета Буна и Џона Денвера, обогаћена је рок плочама док је у Бијелој кући боравио Џими Картер (1977-1981).

Плоче, свака у оригиналном омоту и са предсједничким печатом, налазиле су се некада у ходнику на трећем спрату Бијеле куће, поред собе за слушање. Премјештене су у сутерен у вријеме Роналда Регана (1981-1989).

Новине  

Ипак, Бијела кућа је успјела да уведе неке новине - минулог викенда је поставила снимак Обаминог недјељног говора и транскрипт тог говора на најпознатијем свјетском форуму Ју тјубу. Будући да снимак није био на једном од владиних сервера, посјетиоци су добили прилику да остављају коментаре и интервенишу на претходним. Ирелевантни и критички коментари су при том гурнути на дно дискусије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана