Једноставност и сексепил у свијетлим тоновима

Д. Келеч, М. Миљић
Једноставност и сексепил у свијетлим тоновима

Још смо у зимским мјесецима, али модни дизајнери већ увелико представљају нове трендове за прољеће ове године.

Као и претходних година ин су готово све боје, а нарочито њежније нијансе. Креатори предлажу много тога - од лепршавих  секси хаљиница до сакоа оштрих кројева. У сваком случају, шта год да од понуђеног изаберете, нећете погријешити. Наравно, под условом да вам добро стоји.

Оштро, једноставно и секси

Модни креатор Давор Сладаковић каже да ће овог прољећа доминирати стил "оштро, једноставно и секси".

- Једноставне и оштре сиулете биће ин овог прољећа. Кројеви ће бити у форми оштрих и једноставних силуета, са неким елементима који се можда односе на дужину и изрезе, који ће давати једну одређену ноту сексепила. Ипак, оно што је сигурно то је да можемо имати мали повратак у прошлост, односно ретро стил - истакао је Сладаковић.

Додао је да неће бити никаквих пренаглашених боја и текстура, јер да би се добила оштра, једноставна и секси колекција, "морамо се водити тиме да имамо материјале који су благе оптике, без неких пренаглашених текстура и претранспаретних боја".

- Опет су у игри земљане боје, као што је беж у разним варијантама, као и  црна - нагласио је Сладаковић.

Према његовим ријечима, оно чиме се руководио када је радио своју колекцију која је једноставна, али секси, јесте да она мора бити прилично иновативна.

- У одјевне комбинације убачени су разни изрези, на неким необичним мјестима, као што су на примјер на хлачама са унутрашње и вањске стране, а да при томе форма буде једноставна и да не буде преко границе доброг укуса - казао је Сладаковић.

Битна је оригиналност

Модни креатор Душко Орашчанин сматра да су оригиналност, доза личне креативности и сопственог шарма нешто што се мора ставити у први план, а затим све то искомбиновати са постојећим, односно наметнутим трендом.

- Бити ин не значи нужно и слијепо пратити моду, већ пратити свопствено кретање у модном царству, рад на себи и својој спољашности. Тако да када ове основне задатке савладате, неће вам много требати да изгледате ин - истакао је Орашчанин.

Истакао је да је када је у питању предстојећа сезона, модна индустрија дала свој максимум као и претходних година, те је понудила максималан асортиман како мушке тако и женске гардеробе.

- Начин комбиновања појединих одјевних предмета је за свакога од нас индивидуални модни изражај укуса и креативности сваког појединца. Управо на томе се и базирају идеје модне индустрије уназад десетак година. Значи, копирање је аут, а стварање сопственог и препознатљивог визуелног идентитета је ин - нагласио је Орашчанин.

Његово мишљење је да ће много боја бити актуелно, а поред стандардних и монотоних али класичних боја, додаће се и неколицина јарких.

- Данас немате боју за коју можете рећи да није модерна. Заиста су све заступљене, а као и обично доминирају бијела, црна, сива уз додатак пастелних боја - казао је Орашчанин.

Нагласио је, да ће дезени бити на кратко у мањој "инвазији" јер се све више придају пажњи једнобојни материјали у комбинацији са једноставним кројевима са јаким идејним рјешењем.

- Материјали ће форсирати у свим синтетичким комбинацијама са природним влакнима, а највише су присутни материјали који у већини свог сировинског састава имају природна влакна. Тако да је најчешће ријеч о памучним и ланеним тканинама и њиховим мјешавинама које су веома разнолике - рекао је Орашчанин. Када је ријеч о кројевима, заступају се већином лепршаве варијанте и мини модели, који ће више откривати него покривати, када је у питању женска колекција.

Модни креатор Свјетлана Балабан наглашава да ће се овог прољећа носити  свјетлије, али и њежне боје, попут пастелних боја и  боја бисера.

- Свакако ће доминирати и шарено, са различитим дезенима. Када су у питању материјали, углавном ће бити заступљени лепршави, прозрачни материјали - рекла је Балабанова и додала да ће и овог прољећа бити заступљене ресе, како на свечаним хаљинама, тако и на дневним варијантама.

Свјетски брендови

"Шанел" је за прољеће 2012. представио колекцију свијетлих боја, скројену од нестварних, "свемирских" материјала, с перлама које се налазе буквално посвуда -  на вратовима, главама и у коси. Материјали из "Шанелове" колекције сјаје у сребрним тоновима и беж или пудерастим ружичастим нијансама.

Хлаче и шортсеви су равно кројени, комплетирани војничким капутићима. Изглед је класичан, сукње су до кољена и нема превише истакнутих деколтеа. Хаљине су у седефасто бијелим нијансама, а сукње су украшене воланима од обрађеног муслина.  Славни Карл Лагерфилд је приликом стварања нове колекције користио полиестер, тканине добијене прерадом стакла, најлон комбинован с прерађеним папиром...

- С обзиром на то да сви непрестано копирају "Шанелове" костимиће од твида, присиљен сам да се удаљим од неких естетских кодова бренда. Једноставно, избјегавам оно већ остварено - објаснио је Лагерфилд.

Бил Гејтен, који је у модној кући "Диор" наслиједио чувеног Џона Галијана, препоручује класичну естетику "Диора" коју је модернизовао. Боје које доминирају за дневну верзију су - црна, беж и свијетлосива с графичким принтевима.

За вечерњи излазак "Диорова жена" се облачи у црвено. Не изостају ни везови, посебно на ивицама кожних сукњи. Вечерње хаљине су од муслина, свиле и чипке, уз поигравање провидношћу која сензуално открива женско тијело.

Мушкарци

Када је о облачењу мушкараца ријеч, судећи по ономе што је до сада приказано, овога прољећа ин су одијела ткана попут шаторског платна, свијетлих нијанси и беспријекорних кројева - оштрих и прецизних линија без прошива и детаља. Луксуз је када је о мушкарцима ријеч - потпуно аут.

Мушка одјећа за прољеће 2012, кројена је од природних материјала - свиле, лана, памука и савршено слиједи линију тијела, падајући на раскошан, лежеран и комфоран начин.

Хлаче су посебно занимљиве, суптилне и изгледају као лагане пиџаме с лажним копчањем. Одјећа је у нијансама од морнарске до петрол плаве, уз детаље боје шафрана и окера.

- Мушка мода је добила једну потпуно нову димензију, кројеви су доста уски и равних линија, хлаче се раде доста плитке у предјелу сједала и ногавица, тако да доста подсјећају на женске моделе прије неколико година - казао је Орашчанин.

Обућа и торбе

Када су у питању торбе и ципеле, Балабанова је нагласила  да се на свјетским модним пистама, платформа скоро избацује из моде.

- За елегантне хаљине платформе више нема и углавном ће преовладавати елегантне ципеле са високом штиклом и "нормалним" ђоном - казала је Балабанова и додала да ће у дневним издањима и даље помало доминирати платформа, али ће она из сезоне у сезону бити све мање присутна.

Ове године свјетски дизајнери направили су понешто за свачији укус. За оне који желе нагласити своју женственост иделне су високе црне потпетице, које ће нагласити елеганцију и сексепил.

Балетанке, било да су отворене на прстима или затворене, увијек ће бити пун погодак, било да се одлучите за фармерке, сукњу или хаљину.

Балабанова каже да ће уз елегантне торбе и ове сезоне доминирати мања торба, као што је торба писмо.

- Боју торбе свакако треба ускладити са обућом и осталом гардеробом - рекла је Балабанова и додала да ће када су у питању дневне торбе, бити заступљене оне велике, различитих боја.

Шминка

Свјетлана Балабан истиче да ће, када је у питању шминка, углавном и даље преферирати природни изглед, док за вечерње изласке и друге свечане прилике треба ускладити шминку са хаљином и оним што смо обукли.

- Треба обавезно ускладити и боју очију са шминком и самим теном јер ако се не уклопи све ово, добиће се савим погрешан изглед - рекла је Балабанова.

Избјегавајте бијело

Сладаковић је истакао да оно што свакако треба да се помало заобилази овог прољећа, али и љета јесте бијела боја.

- Бијело би се свакако требало мало повући и ја то већ дуже вријеме заговарам. Бијеле комбинације, као и обућа и каишеви треба да се избјегавају један период - казао је Сладаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана