Јарке боје, торбе са ресама и неодољиве цвјетне хаљине

С. Јокић, М. Миљић
Јарке боје, торбе са ресама и неодољиве цвјетне хаљине

Припреме за љето већ су почеле, а многи већ планирају да обнове своју љетну гардеробу. Судећи по ономе што су на модним ревијама показали свјетски дизајнери, овога љета преовладаваће јаке боје.

Предност ове сезоне у односу на претходну биће то што ћемо већину сукњица, кошуља или хаљиница из прошле године моћи да искористимо и овог љета, јер модни стилисти нису унијели велике промјене када је у питању гардероба за предстојећу љетну сезону.

У већини бутика у Републици Српској гардероба за љето већ се може купити, а као и увијек, свако може да пронађе оно што одговара његовом укусу и џепу.

Тренди боје за вруће дане

Разноликост боја овог љета није преширока, а црвена, жута, наранџаста, као и вјечно елегантне бијела и црна биће неизоставне за вријеме топлих дана.

Наранџаста ће бити велики хит овог љета. Она ће се појављивати свуда, како на хаљинама тако и на ципелама, торбама, каишевима, па чак и на наочарама за сунце.

Стилисти савјетују да се бијела одјећа комбинује са чипком или наборима за женственији изглед. Роза није толико популарна као наранџаста и бијела, али ове сезоне појављује се у колекцијама бројних дизајнера. Црна је увијек у тренду, а за сезону прољеће-љето биће у занимљивим комбинацијама. Црно-бијела комбинација увијек је необична и елегантна.

Стилисти препоручују да се током одмора носе карамел софт боја, боја кафе, свијетло роза, боја брескве и боја банане. Могу се носити одвојено или заједно у комбинацији са свијетлим пастелним тоновима.

Модели

Модели из колекција за љето 2012, осим што су прозрачни и женствени, изузетно су угодни и практични за све прилике. Ин је све - и бијела кошуља, и мајице и панталоне за свакодневно ношење, као и романтичне љетне хаљинице. Овог љета у понуди ће бити хаљине различитих дужина, стилова, боја и принтова, од различитих материјала. На велика врата улазе и асиметрични поруби, као ултра тренд и на хаљинама, топићима, сакоима…

Исто је тако модеран и ултра женствени аутфит, који зрачи гламуром и профињеношћу, а ту су обавезне женствене блузе и дуге хаљине. Славни дизајнер Карл Лагерфилд је, на примјер, припремио изразито романтичну, али носиву колекцију, препуну геометријских модела и хаљина у црној и њежним нијансама љубичасте и плаве.

Неодољиве "цвјетне" хаљине

Један од трендова који ријетко кад блиједи је цвјетни принт, а ове сезоне се дефинитивно враћа на велика врата. Готово да нема дизајнера који у својој колекцији за љето није користио мотив цвијећа на хаљинама.

Било да су на њима принтови дивљег или егзотичног цвијећа, било да су у питању мини или макси дужине, ове хаљине примјењиве су у готово свим приликама. Осим тога, не изискују наглашене модне додатке. Током дана могу се комбиновати са балетанкама или равним сандалама, а за вече са платформа сандалама. Изглед се може допунити неутралним накитом, да би хаљина у потпуности дошла до изражаја.

Шта кажу стилисти

Стилиста Душко Орашчанин наглашава да су ове сезоне извршене мање модификације у односу на прошлогодишње материјале и дезене, док је све остало готово исто као и лани.

- Модна индустрија већ дуги низ година покушава да разбије појаву униформисаности, која је владала до прије пет-шест година, јер је избор гардеробе био веома узак, а владала су одређена модна правила - рекао је Орашчанин и додао да сада постоји велики асортиман гардеробе за сваку сезону, различитих материјала и дезена.

Према његовим ријечима овог љета биће неприкосновене црна и бијела боја, те све јаке боје, које ће разбијати монотонију црне и бијеле.

Орашчанин је додао да становници Српске, посебно Бањалуке углавном прате модне трендове.

- Људи треба да воде рачуна о свом изгледу, јер тако остављају позитиван утисак. Не значи да је све оно што је скупо и модерно, а да оно што је јефтино није модерно - истакао је Орашчанин. Додаје да се и код нас може купити модерна и квалитетна одјећа, коју себи може да приушти већина становника.

Дизајнер Давор Сладаковић напомиње да постоје двије групе дизајнера, они који "одговарају" на актуелне трендове, као и они који пласирају своје ауторско виђење моде.

- Црна са земљаним тоновима биће актуелна боја, а она је уједно темељ високе моде на који се све надограђује. Кад је ријеч о кројевима, већина дизајнера преферира строге и равне облике без неких претјераних наглашавања. Врат је понови акцентован у смислу отворености, као и детаљи у виду гломазних пластичних наруквица смиренијих тонова. Егзотични каишеви и отворене рукавице биће подједнако модерни. Све у свему, чека нас једно "седативно" љето, без неких врућих акцената - појаснио је Сладаковић.

Мушкарци

Када је о мушкарцима ријеч, овога љета одјећа за њих биће разнолика и занимљива. Међу мушком гардеробом више се неће наћи панталоне које подсјећају на хеланке или свијетле и роза боје.

Мушка мода поново се окренула мушкости, али шема боја неће бити ограничена на типично мушке боје, а ин су наранџаста и плава. Пруге су апсолутни фаворит.

За вријеме одмора стилисти савјетују непревазиђени "хавајски лук". Бијела кошуља за мушкарце овога љета биће најпопуларнији одјевни предмет који може да изгледа елегантно. Мушка мода за надолазећу сезону укључује добар сат и наочаре.

Сладаковић истиче да је у тренду ретро изглед, те су капе веома актуелне, за разлику од великих торби и струкираних силуета из претходних година.

- Враћају се "мушки" кројеви, који су опуштенији и лежернији, те ужи крој панталона - додао је Сладаковић.

Торбе и обућа

За надолазећу љетну сезону неизоставна је торба упадљиве боје са обавезним додатком набора, ресица или ланаца.

Дизајнери торби маштовито су се поиграли пропорцијама, бојама и материјалима за колекције које су незаобилазне у љетној сезони. Било да их носите на рамену, немарно у руци или под руком, торбе су овог љета интензивних боја, привлачних комбинација текстура, набора, реса и најразличитијих ланаца. Какав год да је ваш стил облачења, торбе су један од најједноставнијих и најефектнијих начина да освјежите гардеробу. Јаке боје, боја меда, мандарине, све нијансе корала, као и кобалт плава најпожељније су за торбе које ћете носити овог љета. Ипак, нећете погријешити ни ако изаберете интензивну љубичасту, зелену, жуту или пинк нијансу. Лагане кожне торбе црне или бијеле боје или њихова комбинација најчешћи су избор жена које воле класичан стил.

Уколико у торбу желите да ставите више од ружа за усне, кључева и мобилног телефона, одлучите се за велику торбу, које су још увек ин. Овог љета ланци на торбама су обавезни. Могу да буду од коже, пластике или неког другог материјала, а најчешће су ипак у златној или сребрној металној варијанти.

Што се обуће тиче, модерне су и елегантне гламурозне и раскошне салонке, балетанке, сандале с каишчићем око пете и ципеле с платформа. Израђене су у млијечним и карамел тоновима, у роза, неон плавој и црној боји. Оно што се свакако мора имати ове сезоне биће весели, одважни и кабасти модели с разнобојним дијеловима. Носиће се и модели са горњим дијелом од платна, те ципеле од сатена с пуном петом.

Модни додаци

Често се догоди да није све у одјећи, већ много тога зависи и од правих модних додатака. Прољећни модни додаци ове године варирају од једноставних, минималистичких ситница до потпуног претјеривања. Дизајнери су задржали жестину пријашњих сезона кроз широке, кратке огрлице и гломазне наруквице, али су се инспирисали и класичним, традиционалним накитом за дашак софистицираности.

Каишеви су поново веома популарни, јер се тражи женствена фигура и облик пјешчаног сата. Корзет каиш ће и овога љета бити хит. Ове сезоне носиће се разноврсни облици наочара, а нарочито ће популарне бити оне у бојама.

Цијене љетне гардеробе

мајице (женске)                                од 10 КМ

мајице (мушке)                                  од 10 КМ

кошуље (женске)                              од 20 КМ

кошуље (мушке)                                од 30 КМ

сукње                                                    од 20 КМ

хаљине                                                 од 30 КМ

панталоне (женске)                          од 30 КМ

панталоне (мушке)                             од 40 КМ

сандале (женске)                               од 30 КМ

сандале (мушке)                                  од 40 КМ

папуче                                                     од 15 КМ

наочаре за сунце                                 од 15 КМ

шешири                                                   од 15 КМ

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана