Јарке боје, шаре и провидни материјали

Драгана Келеч
Јарке боје, шаре и провидни материјали

Прољеће је на прагу, па је крајње вријеме за обнављање гардеробе. Судећи према ономе што је виђено на свјетским модним пистама, готово да нема тога што неће бити у моди у сезони прољеће/љето 2013. У новим колекцијама доминирају шаренило боја, квалитетни материјали и модеран дизајн.

Прољеће нам доноси широки спектар трендова у којима ће свако моћи да пронађе оно што воли и у чему се добро осјећа.

Јарке боје

Модни креатор Душко Орашчанин наглашава да ће и овог прољећа и љета доминирати тканине и материјали природног поријекла.

- Удобност, транспарентност и прозрачност су нешто што ће бити најважније када су у питању тканине које ће бити "ин", тако да нема неког великог одступања у односу на прошлу годину - истакао је Орашчанин.

Када су у питању боје одјеће за прољећно доба, Орашчанин истиче да су неизоставне јарке боје.

- Јарке боје, што раскошнији дезени и крупни мотиви су нешто што ће свакако бити модерно ове сезоне. Као једнобојне варијанте заступљене ће бити скоро све боје, од дречаво жуте, наранџасте, па до неких нијанси зелене - истакао је Орашчанин.

Према његовим ријечима, кројеви неће бити мијењани у односу на претходне године.

- У посљедњих пет или шест година нема неког претјераног "паметовања" када су у питању кројеви. Једноставно имамо широк спектар кројева, дужина, ширина и модела, тако да се стално ради на стварању неког личног и креативног печата - додао је Орашчанин.

Модни дизајнер Давор Сладаковић каже да је веома срећан што се ове сезоне враћају "предивне осамдесете", гдје се геометрија спаја са фолклорним мотивима.

- Долази до ефекта спајања ручног и машинског рада у одјевним комбинацијама. Враћа се и боја метала, враћа се много сјајног неона који се спаја са меканом оптиком неонских боја. Ипак, за разлику од осамдесетих, када је све било пренаглашено и гдје није било игре, сада долази до склада - казао је Сладаковић.

Трендови са модних писта

Како би дамама помогли у избору најбољих одјевних комада за сезону прољеће и љето 2013, уредници америчког "Вога" "прочешљали" су фотографије са недавних седмица моде и издвојили неколико трендова који ће с модне писте највјероватније преселити на улице.

Један од трендова који је постао популаран четрдесетих година 20. вијека свакако ће се наћи на хаљинама, сукњама или блузама овог прољећа. Ријеч је о карнерићу, офнодно пеплуму најчешће постављеном око струка, који наглашава женске облине. Блузе и жакети оваквог кроја најбоље иду уз уске сукње, али могу да се носе и уз панталоне. Зависно од кроја и комбинације, пеплум наглашава или прикрива бокове.

Умјесто неутралних нијанси боје коже и пудера, које су владале у прошлој години, 2013. ће, како наглашавају креатори, обиљежити провидно. То може да буде само детаљ као што је провидна штикла на ципели или торба од ПВЦ пластике. Транспарентни материјали биће присутни и у одјевним предметима било да је ријеч о цијелом комаду или само једном његовом дијелу, као што су рукави.

Код "Шанела" су ове сезоне упадљиви црно-бијели квадрати као на шаховској табли, а код "Праде" неупадљиви цвјетови покривају тијело од главе до пете. Дезенирани су и сако и панталоне, понегдје чак у различитој шари, што је раније било незамисливо.

Модни креатори истичу да је бијела и даље актуелна, па су бијеле јакнице, хаљине и комплети виђени код Роберта Кавалија, Џила Сандера и Мисонија. Веома популарне биће и црно-бијеле комбинације. Цвјетни тренд и овдје је заузео своје мјесто, па се цвјетни узорци могу наћи и у црно-бијелој верзији.

Ништа мање "ин" није ни зелена боја, и то у свим тоновима, а она преовлађује у прољећним колекцијама "Валентина", "Долче&Габана", "Марни" и других брендова.

Овог прољећа и љета ће се умјесто ултракратких шорцева носити нешто дуже и комотније бермуде, које су удобне, шик и добро стоје свима.

Веома модерна, судећи према ономе што је виђено на модним пистама у свјетским метрополама, биће и одијела с кратким панталонама и сукњама, који су идеална комбинација класике и заводљивог сексепила. Ова одијела могу се носити у различитим приликама. У моду су се вратиле и кратке јакне и сакои. Нагласак се поново ставља на струк, па су јакне и сакои сјечени у висини струка или чак и више.

Већ неколико сезона цолорблоцкинг, односно комбиновање двију или више боја, је "ин". И ове сезоне дизајнери се играју једноставним комбинацијама боја, а комбинују се буквално све нијансе.

Владаће и пругице и то не само класичне морнарске или црно-бијеле, него необичне и храбре у свим бојама. Комбинујте их са џинсом.

Овог прољећа треба набавити и нешто кожно, кошуље и хаљине од чипке, као и спортске хаљинице А кроја.

Прољеће доноси повратак још једног тренда који је некада владао модом - волана. Кошуље са воланима уз дугмиће, волани на раменима или око овратника прави су хит.

Мушкарци

Мушкарци ће овога љета и прољећа бити "ин" у спортским и цасуал одјевним комадима. Дизајнери препоручују мајице са принтевима, бермуде, шарене спортске сакое и лагане кошуље.

Модерна је и одјећа инспирисана радничком класом из педесетих година прошлог вијека, која подразумијева класичне мајице и лагане пуловере, изблијеђене боје и богате материјале.

Ин су и винтаж прслуци и сакои у комбинацији с уским панталонама до глежњева и мајицама с дубоким изрезом.

Фармерке, су, наравно и даље ин.

Ципеле и торбе

Када је о обући за жене ријеч, прави су хит сексепилне ципеле са вртоглаво високим петама у свим бојама - од црне преко ведрих љетних принтева до хит нијансе жуте. За мушкарце је најбоље да изаберу популарне спортске моделе.

Торбе за прољеће/љето 2013. су гламурозне, али сачуване од кича. Женственост им дају шљокице и перле, дискретне и уравнотежене с класичном, минималистичком основом.

Изузетак су мале "clutich" торбице која морају да бљеште.

Модни креатури и стилисти наглашавају да је ипак најбитнији лични печат, те да је оно што носите удобно, односно да се у њему добро осјећате.

Шминка и фризура

Када је у питању шминка која ће се носити овог прољећа и љета, стилисти истичу да су поред "живих" боја у тренду и благе нијансе. Обавезно треба нагласити очи, ставити неутралан сјај за усне и благо руменило на образе.

Послије дуге владавине пегле за косу и фигара, ове сезоне враћамо се природној љепоти и наглашавању предности природне текстуре косе. Кратка коса са дугим шишкама, коврџави боб и дуга коса која природно пада, разбарушена пунђа, само су неке од фризура са којима ћете бити у тренду.

Модни додаци

Добро изабрани модни додаци одјевним комбинацијама могу да удахну нов живот.

Перлице златне, бијеле или сребрне боје од најобичније хаљине направиће ремек-дјело. Ин су и прекрасне огрлице са чипкастим детаљима, које најбоље пристају уз једноставне кошуљице или хаљине.

Овог прољећа носиће се необичне и упечатљиве наочаре које ће "подизати" сваку модну комбинацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана