Јанукович побиједио, Тимошенко се не предаје

Шпигл
Јанукович побиједио, Тимошенко се не предаје

И док се Јулија Тимошенко тог недјељног јутра припремала за прес конференцију у Кијеву, било је већ сасвим јасно да није успјела да сакупи довољну већину гласова у другом кругу предсједничких избора у Украјини. Aнкете на бирачким мјестима показивале су да јој њен ривал Виктор Јанукович бјежи за неколико процената.

У предивној бијелој хаљини украшеној блиставим брошем, Јулија се грациозно попела на подијум кроз шпалир симпатизера и новинара.

- Увјерена сам да је већина грађана гласала за демократску, европску и јаку Украјину - самоувјерено је тад изјавила.

Међутим, мало се преварила. Јер, према званичним подацима Централне изборне комисије, лидер Партије региона Виктор Јанукович освојио 48,95 одсто, а актуелни премијер Јулија Тимошенко 45,47 одсто гласова бирача.

Разлика између Јануковича и Тимошенко је 3,48 одсто или 888.000 гласова у корист лидера Партије региона, док 4,36 одсто бирача није подржало ниједног кандидата.

Одзив је износио 69,07 одсто и у другом кругу избора 7. фебруара учествовало је 25.493.000 бирача.

За Јануковича је гласало 12.481.000, а за Јулију Тимошенко 11.593.000 бирача.

Украјински изборни закон прописује да је за побједу у другом кругу потребна проста већина гласова. Међутим, уз тако малу разлику, Јулија Тимошенко неће се тако лако помирити са поразом. Напротив, тврди да је у питању изборна превара коју ће доказати на суду.

- Сваки глас је више него важан - изјавила је Тимошенко. Прес конференција је трајала само три минута, а онда је украјински премијер нестала у кијевској ноћи.

Точак историје у Украјини изгледа никако да се покрене, јер ће се та земља, вјероватно, још једном наћи у политичкој пат-позицији. Годинама је била подијељена. На једној страни су они који, попут Јулије Тимошенко, желе да Украјина крене путем чланства у Европској унији и НAТО-у, док су на другој истомишљеници Виктора Јануковича који су за пуно опрезније приближавање Западу. Недавно одржани предсједнички избори нимало нису разријешили овај Гордијев чвор, док би коначна судска одлука могла још више да продуби јаз између двије фракције.

Оба табора су потрошили неколико мјесеци настојећи да за себе придобију што више бирачког тијела. Међутим, многи су забринути јер би овај конфликт врло лако могао да се пренесе и на улицу. Јулија Тимошенко, један од предводника "наранџасте револуције" из зиме 2004-2005, и даље сматра да је излазак на улице моћно оруђе за остварење политичких циљева. У предизборном "загријавању", чак је пријетила да ће позвати на масовне протесте, говорећи о "новом Мајдану", а ријеч је о Тргу независности у Кијеву гдје се одиграла "наранџаста револуција". Тада су стотине хиљада Украјинаца протестовали због Јануковичеве "намјештене" изборне побједе, а захваљујући револуцији Тимошенко и њен савезник Виктор Јушченко дошли су на чело земље.

Овога пута Јанукович се потрудио да не допусти да поново изгуби власт на улици. Око 50.000 његових присталица окупило се на митингу испред зграде Централне изборне комисије дан послије избора.

- Резултат избора је изненађење. Разлика међу кандидатима је три или четири процента - за украјинске стандарде, то је као фото-финиш - каже Вадим Карасев, директор Института за глобалне стратегије у Кијеву.

Према његовима ријечима, на помолу је још једна велика политичка криза. Чак и послије званичног објављивања Јануковичеве побједе, земља ће остати дубоко подијељена.

Предсједник украјинске скупштине, Врховне раде, Владимир Литвин позвао је премијера Јулију Тимошенко да призна побједу Виктора Јануковича на предсједничким изборима.

- Резултат избора је неспоран, а то је побједа Виктора Јануковича. Мислим да то сви морају признати, првенствено његова противница Јулија Тимошенко - изјавио је Литвин телевизији "Интер".

Иако је Јанукович нови предсједник, његова Партија региона имаће великих проблема у успостављању стабилне коалиције у парламенту која би обезбиједила смјену на позицији предсједника.

- Хвала свим бирачима, чак и онима који нису гласали за мене - рекао је Јанукович у кратком говору. Обећао је да ће ујединити подијељену земљу, али питање је да ли је у стању да учини тако нешто, с обзиром на дубоку подијељеност између источног и западног дијела Украјине.

У недјељу, на дан избора, сједишта оба изборна штаба била су у центру Кијева: Тимошенко се скрасила у хотелу "Хајат", а Јанукович у "Интерконтиненталу". Могао је камен да се добаци од једног до другог прозора. Хотел "Интерконтинентал" је у сјенци импресивног манастира Светог Михајла, док је "Хајат" тик уз храм Свете Софије.

Оба кандидата закључили су своје предизборне кампање великим митинзима испред манастира односно храма, а изнад подијума са којег је говорила Тимошенко стајао је велики натпис "Молитва за отаџбину". У изборној ноћи, златне куполе манастира и храма изгледале су као двије куле, симболи два противничка табора.

Упориште

За Јануковича је гласала тек четвртина гласача у Кијеву. Није успио да надмаши Јулију Тимошенко ни у једној области западне и централне Украјине. Међутим, његово упориште је источни дио земље, у којем се говори руски и гдје је развијена тешка индустрија. У "свом" региону Доњецк добио је 90 одсто гласова, два процента мање прикупио је у Луханску, а 79 одсто на Криму.

 ПРЕВЕО: Миленко Киндл

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана