Јанко Велимировић: Бошњаци свјесно манипулишу Сребреницом

Миросалав Филиповић
Јанко Велимировић: Бошњаци свјесно манипулишу Сребреницом

Бошњаци упорно манипулишу информацијама о ратним дешавањима на подручју сребреничке регије што потврђује чињеница да федерална комисија за нестале и Институт за нестале БиХ нису учинили ништа на ексхумацијама из 32 гробнице иако им је Комисија за Сребреницу доставила податке о овим локацијама још 2004. године.

Изјавио је то у интервјуу "Гласу Српске", в.д. директора Републичког центра за истраживање ратних злочина и члан Тима за координацију активности истраживања ратних злочина и тражења несталих РС Јанко Велимировић.

- Бошњаци не желе да се открије истина о Сребреници, јер им ово питање оставља могућност за велику манипулацију бројем настрадалих и несталих, ради остваривања политичких циљева, а један од њих је сигурно да се Српској и српском народу припише колективна одговорност и кривица за дешавања у јулу 1995. године на подручју Сребренице - казао је Велимировић.

* ГЛAС: Које су то манипулације када се говори о ратним дешавањима у Сребреници?

ВЕЛИМИРОВИЋ: Прво, нетачна је цифра од 8.000 жртава са са којом манипулишу Бошњаци, јер би откривање спискова преживјелих Сребреничана, које Федерација упорно скрива, показало да је овај податак апсолутно нетачан. Друго, на списковима настрадалих има много људи који не припадају догађајима у јулу 1995. године, као и живих особа, а уочено је и давање нових идентитета како би се достигла зацртана цифра. Треће, још није истражена структура колоне које се кретала из Сребренице према Тузли. Бошњаци у једном тренутку говоре да је ту било 8.000 дјечака и мушкараца, а у другом да су то све били цивили. Четврто, федерална комисија за нестале, на чијем је челу био Aмор Машовић и Институт за нестале БиХ од 2004. до данас нису урадили ништа на ексхумацији жртава из 32 гробнице иако су им о томе достављени подаци.

* ГЛAС: Заиста је несхватљиво да се већ шест година не ексхумирају тијела из тих гробница?

ВЕЛИМИРОВИЋ: Машовић је потврдио да је знао за те гробнице и прије него што је добио информације од Комисије за Сребреницу. Aли, по већ устаљеној пракси, уочи 11. јула се пред амбасадорима страних земаља откопавају гробнице и сахрањују жртве које се довлаче из мртвачница у Високом и Тузли. Српска није имала надзор над одвлачењем жртава из Сребренице у Високо и Тузлу на идентификације и ту се отвара широк простор за разне манипулације које само додатно продубљују конфронтацију у земљи.

* ГЛAС: Како оцјењујете најаву премијера РС Милорада Додика да ће Влада РС ускоро повући сагласност на списак настрадалих Сребреничана, који је до сада био важећи и наложити свеобухватна истраживања цијеле приче о Сребреници?

ВЕЛИМИРОВИЋ: Због створене лажне слике о догађајима у Сребреници биће веома тешко доказати праву истину. Охрабрује нас иницијатива премијера РС, јер је неопходно урадити свеобухватно истраживање догађаја у Сребреници и ми ћемо дати наш максимум у овом процесу. Позивам све друге организације и институције у РС да нам се придруже у овом процесу како би истина коначно угледала свјетлост дана.

* ГЛAС: Директор Истраживачко документационог центра Мирсад Токача је казао да се на списку настрадалих Сребреничана налази 500 живих особа?

ВЕЛИМИРОВИЋ: За нас та информација није новост. Наше истраживање ће сигурно показати да је тај број и већи. Међутим, позитивно је што је тај податак саопштио Бошњак који је такође оспорио цифру од 200.000 жртава протеклог рата у БиХ. Токача је својим истраживањем ту цифру преполовио и констатовао да је убијено и око 26.000 Срба.

* ГЛAС: Шта ће бити приоритет у истраживању и доказивању злочина почињених над Србима у протеклом рату?

ВЕЛИМИРОВИЋ: Приоритетни пројекти Тима за координацију активности истраживања ратних злочина су истраживање догађаја у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године, страдање Срба у Сарајеву, утврђивање демографских губитака српског народа у протеклом рату и сачињавање атласа локација појединачних и масовних гробница и стратишта српског народа у БиХ. Над Србима у БиХ у протеклом рату је почињен злочин и ми то морамо доказати и са тим упознати домаћу и међународну јавност, а одговорни за то морају бити процесуирани.

* ГЛAС: Која ће стратишта српског народа бити наведена у том атласу?

ВЕЛИМИРОВИЋ: Ту ће бити наведене локације у западнокрајишком дијелу РС, Посавини, Подрињу, централној БиХ, на подручју Озрена, Сарајева... На свим тим мјестима почињени су злочини над Србима.

* ГЛAС: Када говоримо о процесуирању злочина над Србима, како оцјењујете рад Хашког трибунала и Суда и Тужилаштва БиХ. Зашто се избјегава процесуирање одговорних за злочине у предметима "Добровољачка улица", "Тузланска колона", "Сијековац", "Озрен"...

ВЕЛИМИРОВИЋ: Хашки трибунал је политичка институција која је селективно бирала предмете како би се за рат окривили само Срби. По тој матрици наставили су да раде и Суд и Тужилаштво БиХ о чему свједочи број предмета и изречених казних Србима. Тиме је нанесена огромна штета РС и српском народу у БиХ.

* ГЛAС: Шта опструише процес истраживања злочина над Србима у Сарајеву. Из овог града је протјерано 150.000 Срба?

ВЕЛИМИРОВИЋ: Федерална влада није испунила одлуку Уставног суда ФБиХ да сачини информацију о судбини Срба у Сарајеву. Већина податак о страдању Срба у овом граду је у рукама федералних власти. Ти се подаци крију од нас.

* ГЛAС: Шта мислите о Декларацији о осуди злочина у Сребреници коју је недавно усвојила Скупштина Србије?

ВЕЛИМИРОВИЋ: То је преурањен потез и непотребан документ Парламента Србије, јер још није завршен процес доказивања и истраживања догађаја у Сребреници.

* ГЛAС: Може ли најављена Декларација о осуди злочина над Србима Парламента Србије имати једнаку тежину?

ВЕЛИМИРОВИЋ: Не. Требало је да усвоје универзалну декларацију. Друга декларација ће бити у сјенци прве. Неће имати тежину и снагу Декларације о Сребреници.

Упитан рад Института

* ГЛAС: У раду Института за нестале БиХ уочени су бројни проблеми. Говори се о скривању информација о несталим, свјесном одуговлачењу процеса ексхумација и идентификација, остваривању новчаног профита и политизацији цијелог процеса?

ВЕЛИМИРОВИЋ: Претпостављам да ће Влада РС у догледно вријеме због свих ових проблема преиспита своју одлуку о давању сагласности за оснивање Института за нестале БиХ. Све ово што се дешава даје простора сумњи у објективност рада Института. Упитан је рад Института када се упореди број идентификованих и ексхумираних српских и бошњачких жртава. Породице несталих из РС потпуно оправдано су огорчене на рад Института.

Политички приједлог

* ГЛAС: Како из ове перспективе гледате на раније захтјеве да се измјенама Кривичног закона БиХ створе услови да сви они који негирају злочин у Сребреници буду кривично гоњени?

ВЕЛИМИРОВИЋ: Да је прошла та иницијатива сада бисмо сви ми из Српске који се бавимо истраживањима догађаја у Сребреници вјероватно били процесуирани, а неки би се нашли и у затвору. То је био покушај да се онемогући истраживање ратних догађаја у Сребреници да би се одржала неутемељена прича Бошњака и њихових домаћих и међународних лобиста. То је, у ствари, био политички приједлог који нема никакве основе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана