Јајетом на предсједника

ПРИРЕДИО: Миленко Киндл
Јајетом на предсједника

Њемачки политичари су били често на "мети" јаја, воћа, поврћа, торти, фарби и других "реквизита" грађана, који су гађали своје "изабранике" на највишим политичким функцијама, не штедећи при том, ни канцеларе ни предсједнике државе.

- Ја желим контакт са грађанима, а то понекад значи да човјек једном може бити погођен и јајетом - рекао је недавно најмлађи њемачки предсједник у послијератној историји државе, 50-годишњи Кристијан Вулф, кога је у Визбадену, приликом његове официјелне посјете покрајини Хесен, упркос обезбјеђењу, погодио Aдријан В., Нијемац румунског поријекла.

Нападачу је успјело да преко предсједничке лимузине баци на Вулфа сирово јаје, тјелохранитељ је покушао да се постави између, али је било касно.

Вулф је то дипломатски и мирно поднио, мјере безбједности око њемачког предсједника нису повећане, а само неколико минута послије напада, он је, у новом сакоу, већ био испред покрајинског парламента Хесена и, како преноси штампа, за нападача нашао ријечи жаљења.

Човјек који је на Вулфа бацио јаје, већ је познат полицији по томе што су на његовом "нишану" били и други њемачки предсједници.

Aдријан В. (48), инжењер из Офенбаха је 2007. године пришао тадашњем њемачком предсједнику Хорсту Келеру и неколико секунди га држао за ревере, прије него што је Келерово обезбјеђење реаговало.

На Aдријановој мети био је 2002. године и покојни њемачки предсједник Јоханес Рау, на кога је тада овај инжењер, како подсјећа штампа, бацио копиране новинске текстове.

Када је, међутим, ријеч о нападима с политичком позадином, на мети се прије двадесетак година нашао бивши шеф партије Зелени и њемачке дипломатије Јошка Фишер.

Њему је 1999. године, на партијском конгресу партије Зелени, у току контроверзне дебате о NATO нападима на Србију, у главу долетјела кеса, пуна црвене фарбе. Фишер је зарадио повреду ува, а 36-годишњи нападач новчану казну.

Неколико година прије Фишера, на мети јајима био је и тадашњи канцелар Хелмут Кол, а ни садашњи Aнгела Меркел, није прошла боље од свог "политичког оца" Кола - 2009. године су у њеном правцу, на крају изборне кампање, када је била у Олденбургу, такође, летјела јаја.

Када је, међутим, ријеч о озбиљним нападима ватреним оружјем, садашњи министар финансија Волфганг Шојбл се налази у инвалидским колицима од када је на њега извршен атентат. Шојбл је био жртва једног, касније се потврдило, психички болесног човјека.

Шојбл

У октобру 1990. године на Шојбла, члана Хришћанско-демократске уније канцелара Aнгеле Меркел, у току једне изборне кампање је из револвера, калибра 38 милиметара, пуцао извјесни Дитер Кауфман, који је боловао од параноидно-халуционогене шизофреније. Од тада се Шојбле налази у инвалидским колицима. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана