Јадранско море препуно медуза: Ево шта да урадите ако вас опеку

ГС
Јадранско море препуно медуза: Ево шта да урадите ако вас опеку

У Јадранком мору су се масовно појавиле разне врсте медуза, неке од њих могу бити опасне за пливаче.

Јадранско море преплавиле су медузе, посебно у његовом сјеверном дијелу. Овакве информације посљедњих дана стижу са разних дијелова хрватске обале и острва. Медузе нису новост, оне су његови стални становници, међутим, ове године њихова појава је изузетно масовна и траје мјесецима.

Отров медузе на људској кожи изазива црвенило, пликове, осип и оток, бол је сличан болу од опекотине. Настале промјене, па чак и ожиљци могу остати мјесецима. Након сусрета са медузом, већина људи реагује инстинктивно и ради оно што не би требало - почињу да трљају контактно подручје, покушавајући да уклоне пипке. Тиме, међутим, раде супротно, још више их утрљавају у кожу.

Како смањити печење

Да би се потпуно уклонили и неутралисали, опекотину треба заливати сирћетом, или да се стављају сирћетни завоји да би се спријечила инфекција. Умјесто сирћета, можете користити и лимунов сок или фармацеутски алкохол.

Ако нема ничег другог на мору, што је лако могуће, можете уринирати на опекотину. Могуће је и стварање водених пликова, као у случају термичких опекотина. Не смију се стискати или бушити. У неповољнијим ситуацијама треба што прије потражити помоћ љекара, пише Нови лист.

 

Најчешће врсте

У Јадранском мору су медуза ушица, морска мјесечина, морска плућа и средоземна медуза. Додир морске мјесечине може да изазове највише непријатности човјеку, а опасан је за човјека јер се налази непосредно испод површине, не дубље од 10 метара.

Шешироуха медуза је најобичнија јадранска медуза и купачи је се не требају плашити, додир њених пипака не пече. Највећа, али не превише распрострањена, јадранска медуза назива се морска плућа. Додиривање ове велике медузе је потпуно безопасно, али може довести до благог осипа на кожи. Појављује се појединачно.

У посљедње вријеме највише се прича о медузи компас, ријеткој јадранској врсти. Углавном је становник Атлантског океана и Средоземног мора. Истина, ове године је његова појава много чешћа, што се може сматрати неуобичајеним. Опасно је за људе, не баш као морска мјесечина, али након контакта са њеним пипцима појављују се пликови слични опекотинама. Због тога је потребан опрез приликом купања. Препознаје се по жуто-браон шари на површини шешира, која подсјећа на шестар.

Реакција на кожи

Јединствена медуза, ако се уочи на вријеме, лако се може избјећи. Најгоре је када пливач налети на масу малих, али опаких ватрених медуза. Нема шансе да ће изаћи нетакнут. Претјерано млатарање рукама, у покушају да их отјерате, неће помоћи већ напротив завршићете са још тежим опекотинама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана