Јабланичко језеро се повукло и оставило огољене језерске пукотине

ГС
Foto: Принтскрин

ЈАБЛАНИЦА- Јабланичко језеро се повукло и за собом оставило забрињавајуће призоре огољених језерских удубина, што отвара полемике грађанима али и у широј јавности о уништењу екосистема и масовног помора риба.

Повлачења Јабланичког језера посљедњих година су све чешћа појава, што изазива забринутост јавности и стручњака за заштиту природе, који редовно упозоравају на опасности уништења екосистема, којем на жалост свједочимо у бројним водама широм БиХ.

Неки од мјештана кажу да је повлачење језера природни процес који се понавља из године у годину и да су узрочници тог процеса временски услови и суше, као и превелике потражње за електричном енергијом.

Међутим како се повлачење језера догађа током љетних дана чињеница да је то догодило већ у мјесецу фебруару многе озбиљно забрињава.

Јабланичко језеро је вјештачко акумулацијско језеро на Неретви, површине 13 километара квадратних. Смјештено на сјеверу Херцеговине и простире од Коњица до Јабланице, уз магистрални пут М-17, преноси портал Кликс.

Настало је 1953. године изградњом лучне бране на Неретви, 5 километара узводно од Јабланице. Висина бране је 80 метара и језеро се протеже узводно до Коњица. Максимална дужина му је око 30 километара.

Површина језера је 1440 ха. Највећа дубина је од 70 до 80 метара, а осцилације водостаја су и до 25 метара.

Језеро је богато разносврном рибом међу којима су пастрве, главатице, стругача, шарана, смуђа, бијелог клена, пијурице и бабушке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана