Изуми али луцкасти: жвакомјери, шљемови за спавање и смрдљиви аларми

Драгана Келеч
Изуми али луцкасти: жвакомјери, шљемови за спавање и смрдљиви аларми

Људи су одувијек измишљали све и свашта како би себи олакшали живот. Нарочито је 20. вијек донио многе запањујуће иновације.

Ипак, хиљаде проналазака нису баш за књиге из историје - једни су помало луцкасти, други потпуно бесмислени. Без обзира на то да ли су колико-толико ипак употребљиви и корисни или не требају никоме, ипак су привукли пажњу и добро нас насмијали.

Награде

Сваке се године одржава додјела Иг Нобелових награда за истраживања која су објављена у озбиљним часописима, али су урнебесно смијешна.  Чланови одбора су добитници праве Нобелове награде и сваке године награде истраживање које на прву лопту изазива смијех, али и подстиче на размишљање.

Тако су 2011. године награду добили научници проналазачи састава за аларм који умјесто звуком или свјетлосним ефектима, смрадом, тачније оштрим мирисом рена упозорава на неуобичајену активност.

У ужој конкуренцији био је још један од луцкастих проналазака који се може купити у америчким продавницама, а то је конац за чишћење зуба који су научници направили са разним укусима - са укусом сланине, колача, киселих краставаца...

Запажен проналазак била је и боца на коју се не прима кечап названа LiquiGlide. Група инжењера и нанотехнолога створила је нови, непријањајући премаз захваљујући којем из свих стаклених флаша умаци излазе без лијепљења. Највећи изазов приликом израде био је проналазак материјала који су безбједни за здравље.

Претходних година исту награду за своје истраживање добио је научник који је доказао да псовање олакшава бол, а годину прије тога његов колега који је открио због чега дјетлићи не пате од главобоља.

Награда “Лендфил” за најглупљи проналазак додијељена је 2009. електричном корнету, америчком проналаску “за лијене лизаче сладоледа”, који штеди језик тако што аутоматски окреће смрзнуту посластицу. Електрични корнет ради помоћу двије батерије.

Међу добитницима ове награде су и простирка за авионска путовања која “офуцано авионско сједиште претвара у удобну фотељу, чисту од бацила, мрља и мрвица које су оставили претходни путници”, као и моторна виљушка која се сама окреће и уврће шпагете.

Награда Лендфил, коју је основао британски новинар листа “Тајмс” Џон Наиш, има за циљ да скрене пажњу јавности на штетне посљедице које доноси необуздано потрошачко друштво.

“Корисни” проналасци

У мору непотребних или посве бизарних проналазака има и оних који су освајали награде за најбоље, али баш није јасно како могу да буду корисни.

Међу њима је проналазак справа која омогућава људима да спавају у сједећем положају, а да им не клоне глава.

Наравно, осим што изгледа смијешно, овај би проналазак могао имати и негативних посљедица по кичму, али се он Американцима веома свиђа.

Бивша медицинска сестра и анестезиолог Мишел Стросел нашла је излаз из ситуације у којој малишан не може или једноставно не жели брисати нос марамицом, а уз то ће све бактерије и вируси бити уништени.

Ова Американка је више од двије године радила на производу који се може закачити на рукав мајице и једним брисањем зауставити цурење из носа или кашљати и кијати у њега. Производ је назвала CoughCover. Продаја CoughCoverа кренула је малим корацима у локалним шопинг центрима, а ако се покаже добрим, госпођа Стросел планира широку производњу и продају.

Још један блесав проналазак стиже из Јапана. “Тото”, јапански произвођач WC шкољки је пронашао први WC мотоцикл, који људски измет претвара у биогориво. Умјесто класичног сједала, на мотор је монтирана WC шкољка, а мотоцикл покреће гориво настало из возачевог измета. Возач не може вршити нужду док вози, већ то мора обавити прије.

Ово “технолошко чудо” такође свира музику, ствара свјетлосне слике и говори.

Међу потребним, а опет бесмисленим справицама нашли су се и кишобран за цијело тијело, бицикл који се састоји само од једног точка, вјештачко женско крило за уморну главу и још много тога.

Луцкасте направе

Међу проналасцима који су изазвали невјерицу и смијех и које сасвим сигурно нико никада неће користити је сушилица за нокте која се састоји од цијеви и помпе. Послије лакирања ноктију рука се стави испод цијеви, а потом ваздух ручно пумпа.

Ту су и маслац у стику за брзо и једноставно наношење маслаца по хљебу, кишобран који штити од кише и у исто вријеме омогућава да сакупљате воду у резервоар који можете носити око струка и застрашујућа маска која служи за прецизније наношење кармина.

Ништа мање чудне нису ни лажне ступе, односно ђон који се може ротирати за 180 степени и расхлађивач за шпагете, односно штапић за конзумирање шпагета на који је причвршћен - вентилатор.

Јапанци су пронашли и шљем са посебним додатком који ће вам омогућити мирно спавање у аутобусу или возу, као и жвакомјер чија сврха никоме није јасна.

Најбизарнији проналасци

Магазин “Лајф” сакупио је на својој веб страници галерију бизарних проналазака.

Међу њима се нашла закривљена аутоматска пушка из 1953. године. Многима није јасно у чему је смисао М3 митраљеза са закривљеним цијеви за пуцање уназад.

Проналазач Џон Ринфрет је 1963. године представио своју торбу против крађе. Како би лоповима упропастио планове, смислио је торбу у којој дно, када се повуче један ланац, попусти и све падне на тло. Остаје нејасно како ће то спријечити лопове да вас опљачкају.

Амерички писац научне фантастике и оснивач сајентологије Рон Хабард представио је 1968. године свој Хабардов електрометар како би утврдио осјећа ли парадајз бол. Његов рад га је довео до закључка да парадајз “вришти када га сијечете”.

Један од најбизарнијих проналазака свакако је кавез за бебе из 1937, који се закачи на балкон или прозор тако да дијете виси над улицом. Кавез је проналазак “Chelsea Baby” клуба у Лондону.

Јодл - метар измишљен је 1925. године, а њиме се мјери јачина јодлања. Зашто, нико не зна.

Човјек-птица Лео Валентин пронашао је 1955. одијело човјека птице. Валентин је умро када његов проналазак није “упалио”, послије искакања из авиона годину касније.

Клаус Шолц из Беча дизајнирао је 1964. робота који се јавља на телефон иако не може говорити. Добра идеја, само нешто важно фали…

Џек Милфорд, играч у “Wembley Monarchs” хокеј тиму је 1937. осмислио справу захваљјући којој се заједно са женом и тек рођеним дјететом може клизати по леду. Ко би малену бебу хтио да доведе на тврду ледену површину по којој људи клижу на опасним оштрицама Милфорд није рекао.

Проналазач Ми Ви Хултон измислио је  “морске ципеле с пропелерима” - ручну справу која садржи 253 дијела и служи како би се промијенила једна обична сијалица.

На листи су оправдано и држач за цигарете за кишне дане из 1954,  вишеструки цигаретшпиц пронађен 1955. за оне који не желе губити вријеме пушећи једну по једну цигарету, справа за обуздавање паса из 1940. и посебна капа за туширање из 1970. за жену која не жели скинути шминку прије туширања.

Алкохол и стопала

У Данској постоји урбани мит да је алкохолна купка за стопала један од начина на који се људи могу напити.

Три научника су прије неколико година оповргла овај мит тако што су три часа држала стопала умочена у вотку у пластичној посуди за веш и истовремено сваких 30 минута мјерили ниво алкохола у крви. Очекивано, њихов ниво алкохола у крви се није мијењао па су научници закључили да алкохол не може продријети кроз стопала у крвоток, а свој рад су објавили у научном часопису “British Medical Journal”.

Жохари трагачи

Амерички научници открили су како жохаре могу претворити у биороботе и управљати њима из даљине. Цијели пројекат води до тога да ти контролисани жохари учествују у потрази за преживјелима испод рушевина. Научници жохарима могу управљати помоћу електрода које су у њих уградили. Могу их зауставити, упутити их да скрену, а на лабораторијским жохарима уједно се налазе и микрофони захваљујући којима ће спасилачки тим чути позив за помоћ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана