Израел дежурни кривац

Џерузалем пост
Израел дежурни кривац

Према резултатима истраживања које је спровела Јеврејска агенција, објављеним уочи међународног Дана сјећања на холокауст, антисемитски инциденти у западној Европи достигли су степен учесталости какав није виђен од завршетка Другог свјетског рата.

Подаци говоре да је насиље усмјерено против Јевреја било најинтензивније за вријеме операције "Лијевано жељезо", којом су израелске одбрамбене снаге потукле палестинске терористе у појасу Газе.

За вријеме прва три мјесеца прошле године - током којих је и трајала војна акција - у западној Европи се догодило више антисемитских инцидената (од вербалних пријетњи до физичких напада) него током цијеле 2008. године.

У Француској је у првој половини 2009. забиљежен 631 инцидент, док је 2008. било 431 напад на Јевреје. Око 600 антисемитских инцидената је током прошле године забиљежено у Британији.

У Холандији је одмах послије почетка војне акције у појасу Газе забиљежено око 100 случајева антисемитизма, колико их се догодило током цијеле претходне године.

Поред тога, агенција је истакла да су изборне кампање у Украјини и Мађарској биле повод за јавно исказивање антисемитизма, као средства за оцрњивање политичких конкурената. У Украјини, за вријеме предизборне кампање, пуштена је у оптицај прича како је 25.000 украјинске дјеце одведено у Израел у сврху трансплантације њихових органа.

Овакве неистините гласине подстакле су јеврејску агенцију да упозоре на појаву "савременог синдрома жртвовања прворођених". Ријеч је о измишљеним тврдњама које датирају из средњовјековне Европе, према којима су Јевреји користили крв хришћанске дјеце као састојак "маћеха", колачића који се служе за вријеме празника Пасхе.

Ови подаци, који су само дио годишњег извјештаја о глобалном антисемитизму, представљени су на прес-конфенецији у сједишту агенције у Јерусалиму.

- Класични антисемитизам се мијења, и претвара се у савремену варијанту, у облику непрестаних напада на идеју постојања јеврејске државе - рекао је тим поводом Натан Шарански, директор агенције.

Након што је изнио неслагања са овим процјенама која упућују они који Aгенцију оптужују за брисање разлика између антисемитизма и оправданих критика на рачун Израела, Шарански је изнио листу критеријума чије коришћење критику на рачун Израела чини нелегитимним.

- Те критеријуме идентификовали смо као "3-Д" принципе: сатанизовање, делегитимизацију и двоструке стандарде. Уколико погледамо на антисемитизам који је вијековима био присутан, видимо да су ова три принципа и те како присутна: сатанизовање Јевреја, делегитимизацију Јевреја као нације, и двоструке стандарде у односу на Јевреје као народ и Јевреје као религију. Ова три принципа присутна су и данас, и то нарочито у Европи - каже Шарански.

Упозорава се да је најновији талас антисемитизма почео са чланком објављеним у шведском таблоиду "Aфтонбладет" и августу прошле године, гдје су изнесене тврдње да су израелски војници за вријеме акције у Гази узимали органе од Палестинаца, што указује на поновно буђење синдрома "жртвовања прворођених".

Са тим синдромом је повезана и поменута предизборна прича из Украјине, те случај из прошле седмице, у ком је Aмериканац на "Јутјуб" поставио видео клип у коме оптужује израелске спасиоце за узимање органа од сиротих Хаићана. Узгред буди речено, спасилачки тимови израелске војске су од самог почетка катастрофе на Хаитију, гдје пружају сву потребну помоћ угроженом становништву.

Овај извјештај ће послужити као добра основа за појачање фронта у борби против глобалног антисемитизма.

Иако је првенствена намјера извјештаја подстицање постојећих група и појединаца за напредак у сузбијању антисемитских појава, представљен је и план за повећање броја израелских емисара у јавној дипломатији и универзитетима у иностранству. Тренутно их је 19, а у плану је њихово повећање на стотинак.

Поред тога, препоручено је да се у сузбијању антисемитизма не отварају нови фронтови, него да се користе и унаприједе већ постојећи.

- Aнтисемитизам је феномен присутан у друштву веома дуго, а дуга је и борба против њега. Не покушавамо да направимо ништа ново, већ само да подстакнемо акције на његовом сузбијању - рекао је Шарански.

Везе

Земље у којима је антисемитизам најуочљивији су Венецуела и Иран, а скреће се пажња и на све чешће везе између екстремних љевичара и исламиста, као и на чињеницу да се насртајима муслимана на Јевреје све више гледа кроз прсте.

превео: Миленко Киндл

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана