Изнајмљују супругу и траже пијане кловнове

М. Миљић, М. Чигоја
Изнајмљују супругу и траже пијане кловнове

На огласним таблама, новинама, али и на бројним интернет порталима, како код нас, тако и у свијету свакодневно освану огласи необичног, шаљивог или чак бизарног садржаја.

У њима се, између осталог, нуде услуге писања посмртних говора, траже пијани кловнови и људи за скривање васкршњих јаја, продају "ауто-сједалице за дијете до 100 килограма" или "купује радио за аутомобиле, нови или украден". На продају се нуди чак и душа Хоснија Мубарака. Нису ријеткост ни огласи у којима се траже "сродне душе" или запослење у јавним предузећима уз мито.

Неки од тих огласа су до суза насмијали оне који су их читали, али има и оних који нису нимало безазлени.

Невјероватни огласи

Поједини огласи се могу сврстати у категорију "вјеровали или не". Британски "Телеграф" саставио је недавно топ-листу 20 најбизарнијих огласа. На првом мјесту нашао се оглас у којем човјек тражи одраслог пијаног кловна за 30. рођендан, који не мора изводити никакве трикове већ да буде само присутан на рођендану и да пије.

Друго мјесто заузео је оглас у којем је наведено да човјек даје два долара ономе ко му достави сок од наранyе са рачуном.

- Превише сам лијен да бих га сам набавио. Живим код Универзитетског прилаза у Елону. Хвала - наведено је у огласу.

У једном од огласа изнајмљује се купатило за становање.

- Моје купатило је велико. Можете без проблема ставити велики ваздушни мадрац у њега. Све што тражим је да ни ви, ни мадрац нисте у купатилу кад га требам - наведено је у огласу.

У најбизарнијим огласима "Телеграфа" наведено је и да се траже људи за сакривање васкршњих јаја у стану, затим дјеверуше, потписани примјерак Платонове "Републике", бијесно маче које напада, те брисач SMS порука.

У Британији је на "eBayu" лани освануо необичан оглас у којем се продаје душа некадашњег египатског предсједника Хоснија Мубарака за 100.000 долара. Оглас је веома брзо послије објављивања и уклоњен.

На америчком сајту "Креглист" свакодневно се каче огласи, али према процјени многих корисника, један је дефинитивно однио побједу. Наиме, мајка која је сазнала да јој је син хомосексуалац, оставила је необичан оглас.

- Продајем стари "Мекбук", желим да купим нов сину како би поново постао стрејт - написала је мајка. Због садржаја оглас је на крају у потпуности пропао.

Ни у "Плавом огласнику" у Хрватској нису ријетки, благо речено, необични огласи.

"Беба мајмун, орангутан, увоз, сви папири, јако умиљат и сладак, 4.000 евра". "Вукови млади, узгојени, домаће легло, бољи чувар од иједног пса, може достава", само су неки од њих.

Продаја породице

Неријетко се дешава да у огласима прочитамо како се родитељ одрекао сина или ћерке из неког разлога, а све чешћи су и они у којима се на продају или на изнајмљивање нуде чланови породице.

На једном стубу у Београду прије неколико дана освануо је оглас: "Продајем сина. Врло повољно. Рођен 1988, глуп, лењ, трапав, коцкар. Ако га нико не купи, убијам га", пише на папиру, а "продавац" је оставио и број телефона за заинтересоване.

Један човјек у Хрватској одлучио је да прода ташту путем интернета. Чак је добио и понуду од 530 евра.

- Ташта је као нова, сто посто технички исправна. Прије двије године рађена је генералка у овлашћеном сервису КБЦ Ребро. Унутрашњост кожна, сви оригинални дијелови, вриједи погледати - наводи се у огласу.

Иако су овакви огласи углавном направљени у сврху зезања, има и оних који нису нимало безазлени. Тако је полиција у Даласу привела жену која је путем огласа за своју бебу тражила 4.000 долара.

У огласима се може наћи чак и да мужеви изнајмљују своје супруге.

 - Пољопривреда, физички радови у кући и око куће, грађевина, вођење домаћинства, спремање слава, весеље, дочек гостију, купање и чување кућних љубимаца, шишање мртваца, часови пливања и још много тога - све ово је наведено у огласу Звонка из Голубинаца, који путем једног сајта изнајмљује своју жену.

Одрицање и лични контакти

"Одричем се цијеле своје породице - брата, сестре, сина, супруге, унука јер ако су ми узели пола собе, нека одговарају пред богом", само је један од бројних огласа у новинама путем којих се људи одричу својих најрођенијих.

Прије неколико година троје чланова породице Мујагић из Сарајева објавили су у једним сарајевским дневним новинама оглас у којем се одричу свога брата Муниба. На тај несвакидашњи поступак браћа Мухамед и Мустафа, те сестра Мубера су се, како су, између осталог, навели, одлучили због трајног психичког и физичког бола и огромне моралне и материјалне штете коју им је брат нанио.

У рубрикама "Лични контакти" свакодневно се појаве нови, али и духовити огласи личне природе.

Један од таквих је онај у којем "мушкарац, необразован, ружнији од Екрема Јеврића, позива лијепе, младе и богате дјевојке на угодно дружење.

Огласи за посао

Посебно занимљиви знају бити огласи за посао, који крију гомилу противрјечности, тајни и нереалних захтјева.

Тако се неријетко дешава да послодавци траже раднике са факултетом до 25 година старости и искуством до пет година, док неквалификовани радници траже посао за плату од 3.000 евра мјесечно. Огласа оваквог типа има на скоро свим сајтовима.

На сајтовима се, на примјер, могу наћи и огласи да се тражи мушка особа, од 25 до 30 година, која има возачку дозволу за "Б" и "Ц" категорију, те сопствени аутомобил и која ће бити на располагању 24 часа дневно, за мјесечну плату од 300 евра.

На порталу "МојПосао" лани је освануо оглас да се тражи фризер за псе и пратња за ноћни живот. У огласу је наведено да фризер за псе мора имати двије године радног искуства, док у случају пратње за ноћни живот радно искуство није било битно, посао је био хонораран, али се тражило основно знање енглеског језика. Посао се састојао од вођења страних туриста и предлагања мјеста за изласке - кафиће и клубове.

Очај

Сиромаштво, нажалост, приморава људе да путем огласа тргују и оним највреднијим што имају - сопственим органима. На тај корак грађани се одлучују због куповине стана, како би вратили дугове или обезбиједили новац за лијечење неког од чланова породице.

Очајни Сплићанин дао је оглас да продаје бубрег због дуга банци од 36.000 куна (око 10. 000 КМ).

- Продајем властити бубрег. Разлог: банка, тј. ФИНА ми је блокирала рачуне због дуга од 36.000 куна. Подстанар – наведено је у огласу Д. Т. из Сплита, који је објављен почетком ове године.

"Здрава мушка особа, 61 годину, даје бубрег у замјену за шведску боравишну визу и радне папире или продаје бубрег за 20.000 евра! Молим само озбиљне понуде!", "Мушкарац, 37 година, одличног здравља, антиалкохоличар, због тешке ситуације у породици хитно и повољно продаје бубрег", "Продајем бубрег због лоше финансијске ситуације, мушкарац 21 година, пушач, антиалкохоличар, немам историју болести, а ни наследних, веома мало тражим", само су неки од огласа који су посљедњих година могу наћи на интернет страницама у Србији. Многи од оних који се оглашавају, остављају и контакт телефон или и-мејл, ознаке крвне групе и резус фактора.

Агенције

У агенцијама за оглашавање у РС кажу да често примају необичне огласе.

- Најчешће се дјеца шале када дају огласе у новине. Тако се дешава да малишани, краве и дрва продају по изузетно ниским цијенама - рекли су у "Малим огласима" и додали да веома често дјеца те огласе смишљају као подвалу својим друговима.

Додали су да обично такви огласи привуку пажњу људи јер је цијена и више него повољна.

У агенцијама за оглашавање казали су да је и било огласа попут "Продајем веш-машину "Обод", све исправно само шупаљ бубањ, цијена 20 КМ" или "Пишем опроштајне, посмртне и испраћајне говоре за сва лица, цијена по договору".

Психолог Александар Милић наглашава да људи често оваквим огласима траже простор за духовитост и олакшање.

- Често давањем необичних огласа људи желе да буду у центру пажње - истакао је Милић.

Дизајнер ватромета

Међу занимљивијим огласима је и онај за дизајнера ватромета у Копривници. Тамошња компанија "Орион пиротехника" тражила је особу за дизајнирање, припрему и извођење ватромета и сценских ефеката. Оно што је у огласу било необично је то да је услов за добијање посла била висока стручна спрема и одлично познавање енглеског и напредно познавање њемачког језика. Искуство није било потребно.

Јадранка Косор

Необичан је био и оглас који су прошле године на згради Завода за запошљавање у Сплиту окачили чланови Грађанске акције, а у којем прозивају Јадранку Косор.

- Бивша предсједница Владе Републике Цорруптиа, незапослена од 5.12.2011. тражим нову државу да је упропастим. Квалификација и стручности немам, али амбиција имам - пише у огласу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана