Изгладњују се, смрзавају и мажу отровима

Маријана Миљић
Изгладњују се, смрзавају и мажу отровима

Вјежбање, вегетаријанска исхрана, избјегавање тјестенина и слаткиша, нека су правила којих се свјетске звијезде придржавају како би имали младолик изглед и савршену линију .

У потрази за "еликсиром вјечне љепоте" многе славне особе су, међутим, отишле предалеко, па ће се за блистав тен и савршено тијело изгладњивати, ући ће у ледене коморе и каде с пијавицама, а на лице стављати маске од људске плаценте или птичјег измета. Познати ријетко кад зазиру од отрова и сумњивих медицинских препарата.

Дијете

Хајди Клум, Ен Хатавеј, Лив Тајлер само су неке од славних дама које редовно практикују њујоршку дијету и куну се у њен успјех.

Три основе осмоседмичне дијете су спорт, дисциплина и специфична правила исхране. Циљ је да се у првој фази изгуби највише килограма.  Хљеб, шећер, алкохол, кафа, воће и масноће су апсолутно забрањени. Наравно, обавезно је и свакодневно вјежбање.

Код Аткинсонове дијете шећер, алкохол, воће, хљеб, кромпир и тјестенине су апсолутно забрањени. Угљеним хидратима нема мјеста у овој дијети, коју упражњавају Џенифер Енистон, Кортни Кокс, Рене Зелвегер, Кетрин Зита џонс и Анђелина Џоли.

Мало је рећи да Гвинет Палтроу жели савршену фигуру. Глумица је, наиме, толико опсједнута здравом прехраном да су стручњаци дијагностификовали да вјероватно болује од орторексије - стања у којем жеља за здрављем и дијетама граничи с опсесијом. Њена је тајна органска и макробиотичка дијета, па једе само сто одсто природно узгојену храну, односно не конзумира ништа што је термички обрађено. Не једе рибу, месо, јаја, млијечне производе, а живи на воћу, поврћу, житарицама, сјеменкама и алгама.

И Мадона је прихватила макробиотичку исхрану још почетком деведесетих, када је као једини излет у недозвољено себи допустила да попије шољу специјално направљене мјешавине колумбијске кафе, а о порцијама канадских боровница које јој се достављају авионом постоје бројни вицеви.

Безвременска Шерон Стоун практикује дијету коју је саставио Рик Галоп, канадски стручњак који јеловнике креира на основу гликемијског индекса. Таква се дијета комбинује са храном која садржи протеине, воће и поврће.

Кирстен Данст, типична дјевојка из комшилука, тврди да остаје у форми захваљујући PH дијети, која се темељи на томе да се прати количина киселинског фактора који се уноси у тијело, а умјесто уобичајене хране попут меса, рибе и житарица, једе воће, поврће, зелени чај, соја, биљно уље…

Деми Мур је на такозваној зона дијети. па уноси 40 одсто калорија од угљикохидрата, 30 одсто од протеина и 30 одсто од масти. Деми једе пет малих оброка дневно, конзумира "добре" масти од рибе, ораха и бадема и лана.

Бијонсе Ноулс обожава своје облине, али је често на дијети. Њена је тајна дијета јаворовим сирупом која значи да, када је на дијети, не једе ништа, а пије искључиво мјешавину јаворовог сирупа, сока од лимуна и бибера.

Постоји и одређен дан за "велико чишћење", а тада пије само чај који има лаксативни учинак и слану воду.

Бизарни третмани

Недавно је у јавност изашла информација да поп гуру Сајмон Кауел са собом носи минијатурне капсуле са кисеоником, а дан воли да започне пењањем на дрво.

Када се не вере по гранама, амерички ТВ водитељ испија енергетске коктеле витамина како би изгледао млад и осјећао се млађим.

Звијезда "Људи са Менхетна" Џенуери Џоунс више воли пилуле осушене плаценте, док звијезда британских сапуница Петси Палмер утрљава грануле кафе у кожу.

На листи приоритета поп иконе Мадоне је чувена хипербарична комора за коју се тврди да у свакој од својих шест кућа, колико их има широм свијета, има по једну.

Кожа третирана кисеоником на овај начин дјелује попут лица сређеног у фотошопу, дакле све ситне неправилности биће за кратко вријеме успјешно отклоњене. Ипак, ова чаролија не траје вјечно.

Анђелина Џоли вјерна је третману затезања коже по имену "Дракула". У терапији се, наиме, користе мале количине крви особе која је подвргнута третману да би се створио гел богат тромбоцитима, који се затим ињекцијом уноси под кожу. Цијели третман, који траје око 20 минута, стимулише производњу ћелија колагена и елиминише боре и остале неравнине на кожи. Ефекти те методе су ипак краткотрајни.

Деми Мур се куне у терапију подмлађивања пијавицама и о њој прича с великим одушевљењем.

- Ефекат тог третмана је детоксикација тијела јер пијавица има анестетичка својства па угризи не боле, а због хемикалије против згрушавања крви у том се процесу шире крвни судови, што је разлог због којег су пијавице коришћене у медицини од египатских времена - тврди Деми.

Бројне славне особе подвргавају се третману кремама богатим змијским или пчелињим отровом који, наводно, умањује боре и има ефекат природног ботокса. Гвинет Палтроу обожава третмане змијским отровом, док су Дени и Кајли Миног, те Камила, војвоткиња од Корнвела, луде за кремама од пчелињег отрова. Третман функционише тако да отров лагано стимулише кожу и шаље сигнале нервима који опуштају и стежу мишиће лица и боре нестају.

Поборници третмана маском за лице која садржи људску плаценту тврде да не постоји ништа боље за тренутно подмлађен изглед. Маска се утрљава у лице, а кожа, наводно, блиста послије тога. Џенифер Лопез одлази на два третмана плацентом седмично, а међу славним обожаватељкама овакве врсте третмана су и Риз Витерспун и Мадона.

Криотерапија подразумијева да обучени само у доњи веш, чарапе и рукавице те омотане главе, морате да проведете три минуте затворени у комори у којој је температура 130 степени испод нуле. Том третману се често подвргавају Памела Андерсон и бивши британски премијер Тони Блер јер лијечи, наводно, све недостатке - од целулита од хроничног умора. Међу хит третманима је и убацивање комадића порцулана ињекцијама у лице, чиме се постиже затезање лица. Овај третман испробала је бивши супермодел Џери Хол.

Третман егзотичног назива "Гејша" подразумијева мазање лице изметом јапанске сове. Ензими из птичјег измета, наиме, чисте старе слојеве коже те лице постаје младалачки блиставо. Викторија Бекам залуђена је тим третманом.

Селегилин је жути мелем непријатног мириса који се прави од крављег мозга који се користи за лијечење разних стања, од Паркинсонове болести до депресије, а вјерује се и да изоштрава ум. Мел Гибсон маже овај мелем на руке како би "прочистио неуротрансмитере и изоштрио ментални фокус" прије игре покера.

Шта кажу стручњаци

Стручњаци наглашавају да је већина ових третмана и дијета углавном бескорисна, а понекад и штетна по здравље.

Осушена плацента у пилулама није импресионирала главног нутриционисту болнице "Сент Џорџ" у Лондону Кетрин Колинс.

- Ништа храњиво нећете добити једењем плаценте - било да је она сирова, скувана или осушена. Осим гвожђа, које се може лако наћи и у другим намирницама, плацента има токсине и друге несварљиве материје које задржава да не дођу до бебе у материци - поручује Колинсова.

Фармацеут Гери Мос упозорио је да кофеин има ефекта на целулит, али да утрљавање гранула кафе у кожу неће функционисати јер кофеин не може да "побјегне" из гранула и уђе под кожу.

За Кауелове "бубице", научник у Центру за науку и медицину Кеј Мичел упозорава да висок ниво кисеоника може бити токсичан, нарочито у плућима, гдје га највише и има.

За третман пијавицама љекари кажу да није штетан, али да од њега нема штете, али ни користи јер пијавице не могу да очисте тијело боље од природног чистача организма - наше јетре.

Стручњаци упозоравају да код органске дијете организам пати од мањка протеина, жељеза и витамина, а то може бити лоше по здравље.

Љекари су нарочити критични о дијети коју спроводи Бијонсе, за коју истичу да никако није добра. Пјевачица се, наиме изгладњује, а онда наставља с обилном прехраном, па јој се килограми брзо враћају, што је изузетно лоше по здравље.

Савјети

Сви холивудски дерматолози својим славним клијенткињама препоручују да спавају на сатенским јастуцима јер, наводно, спавање на обичним памучним јастуцима прави мале наборе које ујутро видимо на лицу, а ти набори временом постају дубоке боре.

Звијезде које не преферирају пластичну хирургију пунији изглед усана постижу коришћењем екстракта менте. Мало течности нанесу на прст, којим затим протрљају усне које аутоматски набубре. Поједине звијезде у кућној радиности справљају емулзију за избјељивање зуба која се састоји од соде бикарбоне помијешане са згњеченим јагодама и тако на природан начин избјељују зубе.

Тајна увијек лијепе коже супермодела наводно је у млијеку. Манекенке мијешају воду са пуномасним млијеком и том мјешавином шприцају лице. Зато им кожа, наводно, увијек изгледа хидратизовано и еластично. Чак и глумице које су заштитна лица за велике козметичке куће тешку филмску шминку најчешће скидају маслиновим уљем.

Шта каже Мадона

Мадона женама које желе да задрже младолик изглед савјетује да се клону сунца колико год је то могуће.

- Уколико још користите течни пудер, било би боље да прекинете, јер сва шминка коју користите, ма колико она била квалитетна, додатно умара вашу кожу, отежава размјену кисеоника и других материја кроз поре - тврди она.

Дамама препоручује да свакога дана вјежбају најмање два часа и да бјеже од прелива и штетних зачина.

- Једите воће и поврће, соју, и запамтите, дајте тијелу један дан одмора, али преосталих шест напорно вјежбајте - додаје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана