Из конзерви једемо контаминиране рибе и месо старо деценијама

Агенције
Из конзерви једемо контаминиране рибе и месо старо деценијама

Да ли је конзервирана храна идеална и савршена као што нам то представљају њени произвођачи – питају еколози и напомињу да су поједине трговинске куће, ради зараде, спремне и на свјесно тровање становника.

Одавно постоје мишљења да се паштете и разни месне конзервиране прерађевине производе од отпадака из прераде, па се одавно користи израз "па-штета, али није за бацити"!

Услијед недовољног мониторинга увозних и сумњивих конзервираних намирница оне су преплавиле трговине.

"Једемо контаминирану рибу са огромном количином хистамина, конзервирано месо старо десетинама година, а у најновије вријеме недефинисане пасте које су настале додавањем појачивача укуса", упозорава предсједник Савеза еколошких снага јевероисточне БиХ Снежана Јагодић-Вујић.

Она за каже да данас конзервирану храну, углавном, конзумирају људи који за боље или немају времена или немају средстава.

"Конзервирају се све врсте меса, воће и поврће, напици и комбиноване прерађевине хране. Састав конзервираних прерађевина је доступан на увид у изузетно штурој декларацији, а мноштво лоших састојака скрива се од купаца", упозорава она.

Конзерве се увозе као готова прерађевина, а мијења се њихова етикета, чиме се обмањује купац, јер му се прави садржај скрива.

Вујићева додаје да је становништво свједок свакодневних написа и упозорења о штетности неких конзервираних намирница - у већини случајева разних врста риба и паштета.

"Колико можемо утицати да конзумирамо здраве конзервиране намирнице - то је питање, јер су поједине трговинске куће ради зараде спремне и на свјесно тровање становника док не буду откривене, а онда мијењају називе и спољашњу амбалажу и настављају нас тровати", каже Вујићева.

Када се тражи анализа неког производа, види се да су законске норме о дозвољеним присутним количинама неких састојака различите од земље до земље.

Данас, углавном, конзумирамо веома старе прозводе, непровјерене и оне који су пред истеком трајања.

"То трговинским ланцима даје екстра зараду, јер се све пласира по цијенама најквалитетнијих производа, или се, на такозваним акцијама, са мало нижом цијеном пласира на тржиште. Материјална и финансијска немоћ тиме нас приморава да једемо отрове, јер за боље немамо средства", упозорава предсједница СЕС-а сјевероисточне БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана