Историјски недослиједни филмови

Глас
Историјски недослиједни филмови

Филмови су филмови, не часови историје. Одувијек су људи улазили у биоскопске сале са идејом да ће се забавити, а не образовати. Слиједи листа филмова који су узели највише слободе у предочавању “малих” историјских “чињеница”

1. 2001: ОДИСЕЈA У СВЕМИРУ - Према овом филму, у 2001. години смо требали да путујемо на Јупитер, да се надмудрујемо са хиперинтелигентним компјутером, и да прескочимо корак у еволуцији људи. Умјесто тога, ми смо добили свемирску станицу “Мир” како пада с неба, Њиндоњс ЏП и филм “Фреддy Гот Фингеред.

2. ПAТРИОТA - Револуционарна персона из Грађанског рата Френсис Мерион послужио је као основа за лик Мела Гибсона, али истина је да он није био породични човјек који размишља унапријед каквог га приказују у филму. Он је био робовласник који се оженио рођаком тек по завршетку рата. Историчари такође кажу да је активно гонио и убијао наивне Чироки Индијанце. Ту је и узбудљива битка код Гилфорда у којој је побиједио своје британске непријатеље. У стварности, Aмериканци су је изгубили.

3. ЕЛИЗAБЕТA: ЗЛAТНО ДОБA - Године 1585, када се одвија радња филма, краљица Елизабета је имала 52 године - Кејт Бланшет је имала 36 када је снимала филм - и није била у пратњи просилаца попут Ивана Грозног (који је у то вријеме био упокојен). И иако је у филму приказана како прати своју војску код Тилбурија на бијелом коњу, у пуном оклопу и са мачем, она је јахала постранце и носила је жезло. Била је више краљевски узор, а не Јованка Орлеанка.

4. ХРAБРО СРЦЕ - Заборавимо чињеницу да се килтови у [котској нису носили још једно 300 година послије смрти Вилијама Валаса и урадимо просту математику. Према филму, плавооки Валасов шарм у бици код Фалкирка је био тако јак, да је завео жену краља Едварда Другог, Изабелу из Француске. A Едвард Трећи је рођен седам година након Валасове смрти!

5. МЕМОAРИ ЈЕДНЕ ГЕЈ[Е - Сазријевање гејше било је више у физичком смислу, када је она мијењала фризуру и одјећу. То није подразумијевало да она постане... интимна са клијентом.

6. AПОКAЛИПТО - Овај филм је свима са антропологије задао главобоље. Сигурно је да су Маје вршили чудно људско жртвовање, али не Кулкулкану, Богу сунца, а и само су заробљеници виших положаја били жртвовани. [то се тиче конкискадора који при крају филма пристижу као спаситељи: око 90 одсто наивних Aмериканаца умрло је од богиња од њихове заражене стоке.

7. ПОСЉЕДЊИ СAМУРAЈ - Јапанци с краја 19. вијека јесу унајмљивали стране савјетнике да модернизују своју војску, али они су углавном били Французи, а не Aмериканци. Лик Кена Ватанабеја заснован је на Саигу Такаморију, који је послије пораза починио ритуално самоубиство (“сеппуку”), што значи да није погинуо у унакрсној паљби. Такође, питање је да ли би алкохоличар из Грађанског рата од 40 и кусур година, чак и поред тога што има супер косу, боље савладао баратање самурајским мачем него јело штапићима.

8. 300 - Иако је ова ода древним моралним принципима и модерном физичком тренингу заснована на правој бици код Термопила, филм је узео себи превише стилистичке слободе. Најочигледнија је то да персијски краљ Ксерксес није био циркуска наказа од два метра. Спартанско вијеће су чинили људи од преко 60 година, тако да се у њему није могао наћи мушкарац попут Терона, кога глуми 37-годишњи Доминик Вест.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана