Историја у знаку вјештица

приредио: Миленко Киндл
Историја у знаку вјештица

Салем - чак и само име града асоцира на вјештице.

Вјештице које су објешене на злогласним суђењима 1692. године, вјештичије куће и слике, Музеј вјештица и Музеј вјештичијих пећина.

Цио град од 41.000 душа толико се идентификовао са својом вјештичијом историјом да ознаке са вјештицама које лете красе полицијска кола и униформе ватрогасаца. Маскота салемске средње школе је - гле чуда, вјештица.

Модерна вјештичија заједница бави се вјештичарењем, а чак имају и сектор за односе са јавношћу - Биро за едукацију вјештица.

Туристи у гомилама посјећују град у вријеме прославе Ноћи вјештица, која траје цио октобар.

Вјештац Кристијан Деј у слабо освијетљеној соби наплаћује посјетиоцима 65 долара за получасовну сеансу гледања у кристалну куглу. У оближњем тржном центру, вампир обучен у црно, са бијелим лицем и лажном крвљу око усана стоји поред мртвачког сандука и плаши посјетиоце.

Ово су типични моменти из туристичке понуде ове луке у Масачусетсу. Aли салемски оци желе да понуде посјетиоцима и нешто више од "вјештичарења" и надају се да ће музеји, лијепи сутони, историјска архитектура и богата поморска историја охрабрити посјетиоце да проведу више времена у њиховом граду.

Процјењује се да туристи који дођу на један дан у Салему потроше 90 долара, а они који преспавају 210 долара. С обзиром на то да се од туризма годишње у Салему заради 99 милиона долара и да он представља главну индустрију града, званичници свим силама покушавају да повећају зараду.

Како преноси Ројтерс, ово није први пут да Салем покушава да промијени свој имиџ. Прије неколико година градски званичници нису могли да се договоре да ли да нагласак ставе на вјештичарење или на поморску историју града, па је цио подухват неславно пропао.

Салем је једна од најзначајнијих лука на америчком тлу. Град је 1626. године основала група рибара, а име је добио по хебрејској ријечи за мир "шалом".

Током револуције у Aмерици, Салем је постао центар званичног облика пиратерије, гдје су капетани приватних бродова плијенили британска трговачка пловила и конфисковали товар. То је довело до пораста броја богатих морнара који су градили лијепе куће у улицама Кестена, Федералној и Главној.

Салем је временом постао најпрометнија лука са бродовима који су одлазили на егзотичне локације и враћали се са зачинима, умјетничким предметима и сувенирима, који су сада смјештени у Музеју Пибоди.

- Један од проблема овдје је што је вјештичија индустрија углавном сезонски посао. У ствари, Салем прославља Ноћ вјештица готово цио мјесец и тада 100.000 људи дође. Aли шта се дешава остатак године? Потребно је ресторанима, музејима и другом понудом људима показати да је Салем много више од вјештица - рекао је портпарол музеја Пибоди Џеј Фини.

Да би проширили понуду, званичници су инвестирали 200 милиона долара у реновирање Пибоди музеја, што је довело до тога да овај музеј годишње посјети између 200.000 и 300.000 људи, што је опет довело до отварања нових ресторана, радњи и хотелчића у центру Салема.

Посјетиоци

Посјетиоци и даље долазе у Салем да би куповали у радњама за вјештице, истраживали мрачну страну људске природе, али се многи изненаде када схвате да ова лука може да понуди и богату историју, која нема везе са озлоглашеним ловом на вјештице из 17. вијека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана