Испит хуманости положили десетком

Ц. Мркоњић, В. Поповић
Испит хуманости положили десетком

Незапамћене поплаве које су задесиле Републику Српску у протеклом периоду масовно су ангажовале њене грађане, који су даноноћно давали све од себе да помогну пострадалим суграђанима и пријатељима.

Ријеке су у градове донијеле потоп, а након што су се повукле, оставиле су муљ, смеће, опасност од бројних зараза и тугу.

Становницима бројних градова вода је дошла до гуше, изгубили су сву имовину, а неки из подмукле водене стихије нису успјели извући ни живу главу. Само два дана раније нису могли ни замислити да би их могло снаћи нешто такво и да ће у трен ока остати без ичега. Времена за планирање, спасавање ствари и имовине, није било.

Међутим, у несрећи су на површину испливали љубав, храброст и хуманост несебичних становника Српске, који су показали да је потоп обрисао сваку границу и различитост.

Сви за једног, један за све

Волонтери широм РС реаговали су брзином свјетлости, све снаге биле су упрте у спасавање дјеце, жена, старих и немоћних лица. Евакуација је трајала дању и ноћу. Махом омладинци подизали су насипе на обалама ријека, прикупљали воду за пиће, храну, суву одјећу и ћебад. Спасавању су се прикључиле ватрогасне и хитне службе, те бројни спасилачки тимови, како са наших простора тако и из иностранства.

Након што је евакуисано из својих домова, за становништво је требало обезбиједити воду за пиће, храну, средства за хигијену и остале потрепштине, а грађани Српске показали су да су дорасли овом задатку. На пунктове за прикупљање помоћи намирнице, вода, сува одјећа и ћебад почели су стизати експресно.

У овим тешким данима на рачун грађана који су се придружили помагању пљуштале су бројне похвале за несебично ангажовање на прикупљању, паковању и дистрибуцији помоћи.

Директор Робних резерви РС Драган Вучковић рекао је да је сада, након што се вода повукла и након што су грађани на сигурном и већим дијелом обезбијеђени храном и водом, неопходно да се помогне у чишћењу домова.

- Људи сада треба да се врате у своје куће. Апелујем на грађане да доносе средства за хигијену, чишћење и дезинфекцију, рукавице, маске, чизме, лопате и агрегате - рекао је Вучковић.

Он је додао да се та помоћ може доставити директно Црвеном крсту, Цивилној заштити или локалним заједницама.

У Републичком Црвеном крсту су казали да добро дођу и гардероба, душеци и ћебад.

- Апел за помоћ упутили смо према 189 националних друштава - казао је генерални секретар Црвеног крста Ђоко Михајловић.

Волонтери Црвеног крста су се масовно одазвали акцији за помоћ суграђанима које су захватиле поплаве. Према ријечима секретара Градске организације Црвеног крста Бањалука Жељкице Илић, волонтери су боравили у њиховим просторијама данима и без предаха се трудили да помоћ стигне до свих угрожених домаћинстава.

- Нису спавали, радили су по 24 часа, као у кошници је. Пуно волонтера је било на листи чекања. Захваљујем свима који су показали своју хуманост - казала Илићева.

Волонтери ове организације, да би спријечили злоупотребу, храну која је донирана за помоћ обиљежавали су ознаком Х, као хуманитарно. Нажалост, према информацијама са терена, појединци су крали хуманитарну помоћ и препродавали је у продавницама.

И у бањалучком Дому омладине пуном снагом се скупљало, паковало, товарило у камионе и слало у угрожена подручја све што је било неопходно.

Предсједник Омладинског савјета РС Милош Благојевић рекао је да волонтери осим прикупљања и паковања хране и хигијенских пакета раде и на рашчишћавању муља, блата и чишћењу кућа.

- Само прва два дана више од 600 волонтера је прошло кроз Дом омладине. Стално пристижу и не постоје ријечи којима могу да им изразим захвалност - рекао је Благојевић.

Он је додао да су волонтери свакодневно долазили много раније него што им је речено, радили су у двије смјене и одлазили кући тек у вечерњим часовима.

- Показали су право јединство, солидарност и хуманост - казао је Благојевић.

Волонтери који су помоћ достављали у градове најтеже погођене поплавама, Добој и Шамац, рекли су да ју је неопходно лично уручити људима, јер појединци краду помоћ и препродају је. Такође апелују да се помоћ не дијели само у центру, него да се обиђу и удаљенија насеља и села и помогне и тим људима који данима нису ништа јели ни пили.

Ријеч волонтера

Према ријечима бањалучких волонтера, у прва три дана владао је општи хаос, али су се врло брзо организовали и расподијелили обавезе.

Они су казали да је становништво којем су носили помоћ на терен било застрашено и унезвијерено, те да их је таква слика дочекала гдје год су били. Од поплављених дијелова Бањалуке према њиховим процјенама најгоре су прошли Кумсале, Лазарево и Дервиши.

Навели су да на свим пунктовима често недостаје свега, али људи добра срца се одазивају константно, донирајући оно што је у том тренутку најпотребније.

Члан Црвеног крста у Бањалуци Бојан Мишановић, који је ишао на терен од првог дана поплава, казао је да се стање сваким даном стабилизује.

- Првих дана сам био у Пријечанима, нису имали везу са градом. Помоћ смо им носили хеликоптером. Током дана сам три-четири пута ишао на терен, јер је доста локација у граду било поплављено - рекао је Мишановић.

Волонтер у бањалучком Дому омладине Николина Ракић је навела да су константно паковали пакете помоћи и дистрибуисали их у угрожене општине.

- Слали смо воду, храну, пелене и храну за бебе. Паковали смо и одјећу и обућу. Један дан сам помагала и код Клиничког центра Бањалука, гдје су пакети припремани за превоз хеликоптером - испричала је ова волонтерка.

Помоћ стиже из цијелог свијета

Конвоји хуманитарне помоћи угроженима слати су из цијелог свијета, а уплаћиван је и новац. Помоћ је већ стигла из Србије, Црне Горе, Словеније, Италије, Македоније, Албаније, Турске, Аустрије, Норвешке и бројних других земаља.

Активисти и волонтери широм Италије организовали су бројне хуманитарне акције да би помогли становништву угроженом од поплава у РС и Србији.

Из кампа Дарби Војске САД у Гарисону Ливорно у Италији ка БиХ је кренуло пет камиона који довозе више од 25 тона хитне хуманитарне помоћи у вриједности око 700.000 долара.

- У камионима се налази око 1.200 врећа за спавање, кревета, простирки и ћебади, 720 канистера воде, 200 канистера горива, три мобилне кухиње, 14 гријалица, седам агрегата, 15 пумпи за воду - саопштено је из Амбасаде САД у БиХ.

Акције су организоване и у Црној Гори, гдје је позивима на хуманитарне бројеве прикупљено близу 100.000 евра за БиХ и Србију. На десетине тона хуманитарне помоћи послато је из Скопља, а Македонци су позивима прикупили око 59.000 евра, који ће Србији и БиХ бити уплаћени 31. маја.

Из Љубљане је кренуо шлепер помоћи за Шамац, док ће Словенија послати по 25.000 евра додатне помоћи за Србију и БиХ. Из Аустрије је најављена пошиљка двије тоне медицинске помоћи, 12 тона хране, 120 чамаца, 4.000 мадраца, 5.000 ћебади и друге помоћи. Предсједник Аустрије Хајнц Фишер дао је зелено свјетло за донације за обнову у износу од 13 милиона евра. Авион Оружаних снага Турске слетио је у Сарајево и допремио 125.000 врећа за пијесак, 1.000 дека, два агрегата, лопате и алат за чишћење.

Помоћ становницима БиХ одобрила је и влада Јапана, а састоји се од душека, ћебади, танкова за воду, агрегата за струју, врећа за спавање и другог у вриједности од 150.000 КМ. Влада Јапана донираће БиХ и три возила за спасавање од поплава, у оквиру такозване непројектне помоћи, да би допринијела јачању капацитета релевантних институција за одбрану од поплава. Бугарски Црвени крст активирао је број 1466 за прикупљање средстава путем СМС порука за поплављена подручја у Србији и БиХ, а отворили су и специјални жиро-рачун за прикупљање помоћи.

И бројне локалне компаније су помагале угроженима, како у новцу тако и у неопходним средствима за превоз помоћи, чишћење и свему неопходном. Становници се само надају да ће сва та помоћ доћи онима којима је најпотребнија, јер је на хиљаде људи остало без игдје ичега.

Кафа за помоћ

Бројни угоститељи у РС су се сјетили оригиналног начина да пруже помоћ угроженима у поплављеним подручјима.

Тако је један од њих у Козарској Дубици ставио обавјештење да се у кафеу "Зебрано" кафа може платити позивом на хуманитарни број 1458. Иста пракса је заживјела и у појединим локалима у Бањалуци, на примјер у "Старој ади", "078", "Интермеззу", "Juicy", "Барцелони".

Србија и РС дијеле исту судбину

Србија, која је такође погођена катастрофалним поплавама, упутила је РС помоћ у храни, ћебадима, дезинфекционим средствима.

- Србија, упркос катастрофалним последицама поплава, са којима се суочава, жели да покаже солидарност са РС. Морамо бити заједно и у добру и у злу - рекао је генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана