Исламисти нису једини који руше древне споменике али о њима се не пише

Индепендент
Исламисти нису једини који руше древне споменике али о њима се не пише

Историјски споменици минирају се свакодневно, булдожери бришу древне гробнице и светилишта, историјске тврђаве су срушене и отоманске фасаде унуштене. Не, не ради се о злочинима Исламске државе. Овога пута, рушење се дешава у Саудијској Арабији.

Али, када је у питању богата заливска земља, свијет, поготово западни, скоро да жмири. Прогањаће џихадисте Исламске државе (са пуним правом) када разнесу римске остатке у Палмири, али се никада неће усудити да подигну глас против намјерног уништавања древних гробница, домова и светиња пророка Мухамеда и његових најближих рођака и сљедбеника које Судијска Арабија систематски врши, пише британски лист "Индепендент".  

Неки би рекли да је римска заоставштина вреднија од старина ислама. Међутим, то би била једнако расистичка изјава као и та да је Римско царство било важније од исламског.

Па ипак, врло вјероватнији разлог зашто се игнорише вандализам над толико муслиманских светиња јесте да не можемо/не смијемо/нећемо да критикујемо Саудијце, а "завијет ћутања" иде толико далеко да, примјера ради, британски премијер спушта заставе на пола копља када умре аутократски саудијски владар.  

У протеклих неколико дана, с правом се свијет подигао над уништавањем римске Тријумфалне капије у Палмири старе скоро 2.000 година, вјероватно подигнуте у знак сјећања на побједу императора Аурелија над краљицом Зенобијом, и страхује се да ће се заоставштина још уништавати док сиријска војска уз руску ваздушну подршку не преузме град. 

Према Уједињеним нацијама, уништавање Палмире је ратни злочин. Међутим, када земља са стотину, можда и хиљаду присталица (и финасијера) ИСИС-а збрише исламску арапску историју, укључујући скоро 90 процената миленијумима старих локалитета у Меки, запад томе посвети онолико пажње колико би посветио сломљеном прозору на омањој хришћанској цркви.  

Довољно је погледати шта све ћутке пролази у Саудијској Арабији. Библиотека је изграђена изнад мјеста гдје се пророк Мухамед родио у Меки 570 године п.н.е (а можда су и тамо већ облакодери), док је Билал џамија, која датира из истог периода, булдожером сравњана са земљом. Мухамедова прва жена Кадиџа живјела је у кући у Меки гдје су сада тоалети. 

Џамије су редовно на мети Саудијаца

Хотел "Хилтон" саграђен је на мјесту гдје је некада била кућа Мухамедовог таста, његовог најближег сљедбеника и будућег калифа. Стотине древних отоманских кућа уништено је у Саудијској Арабији и друга отоманска арихтектура руши се око Велике џамије због "проширења пројеката за ходочашће". Пет од чувених "Седам џамија", које је подигла Мухамедова ћерка и четворо сљедбеника, демолиране су прије 90 година.  

И, након што је либански професор камал Салиби објавио књигу 1985. наводећи да много саудијска села носе јеврејска библијска имена, булдожери су брже боље стигли да их збришу.  

Ово уништавање муслиманске историје је директно повезано са вехабијском вјером коју су Саудијци усвојили од учења Мухамеда ибн Абдула Вехаба у 18. вијеку, који је проповедао да ислам мора да се врати на "чистоћу својих првобитних принципа". Из те идеје, развило се и вјеровање да сваки историјски споменик представља изговор за идолопоклонство, правило које су са великим ентузијазмом усвојила саудијска племена.

Када се Абдул Азиз ибн Сауд преселио у Меку 1920. године, прво је уништио гроб у којем је сахрањена Кадиџа, уз гробницу једног од Мухамедових ујака. Иста судбина задесила је и гробове Мухамедове ћерке Фатиме и њеног унука Хасана ибн Алија.  

Тако је почео вандализам над гробљима, гробовима, храмовима и историјским објектима широм југозападне Азије: од шиитских светилишта у Пакистану, преко величанствених будустичких храмова у Бамијану, до древне библиотеке у Тимбукту; од од древних локалитета у Меки, преко цркава у Мосулу, до римских рушевина у Палмири.

Ово скрнављење историје саставни је дио ретроградног вехабијског вјеровања у којем прошлост има само духовну присутност, док су грађевине подсјетник на његову физичку несавршеност.  

Није да је историјско самоуништење Саудијске Арабије непознато - поједини западни медији скренули су пажњу на овај проблем још прије појаве ИСИС-а. Не мора се увијек указивати на то да Саудијска Арабија подржава ИСИС.  

Међутим, ако желимо да схватимо шта је ИСИС - оно што га представља и чему се диве - онда пажљиво морамо да проучимо застрашујуће вјерске навике које повезују Исламску државу, талибане и Ал-каиду са људима једне земље чији краљ назива себе "чуваром двије светиње" Меке и Медине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана