Исламисти чекају прилику

Wall Street Journal
Исламисти чекају прилику

Муслиманско братство основано је као антиколонијални покрет с циљем стварања исламске државе.

Одлука египатског предсједника Хоснија Мубарака да се не кандидује на изборима у септембру, односно да се повуче с власти, суочава Сједињене Државе с тешком дилемом - како се носити с египатским Муслиманским братством.

Тај исламистички покрет, основан прије 83 године, највећи је опозициони блок у Египту, а у садашњем устанку игра подређену улогу. Међутим, његово раније учествовање на парламентарним изборима и његове предане присталице значе да ће бити снага с којом треба рачунати док Египат креће према слободним изборима.

Новоименовани потпредсједник Омар Сулејман назначио је америчким дипломатима да жели да у све разговоре с опозицијом буде укључено Муслиманско братство, рекли су амерички званичници.

То ће бити темељни напредак за египатску владу која је забранила ту групу још 1954. тврдећи да представља пријетњу стабилности земље.

Најважније питање, о којем су подијељена мишљења аналитичара и америчких званичника, гласи да ли је Братство опасна група која намјерава да уведе исламско шеријатско право и укине демократију или је то ненасилна организација која тежи друштву које би поштовало правила западне демократије те истовремено прихватало ислам.

Муслиманско братство основано је као антиколонијални покрет с циљем стварања исламске државе, а неки од његових чланова су створили насилне и екстремистичке огранке. Aли ова египатска група се од тада одрекла насиља и тренутно се упоређује са Странком правде и развоја, исламски настројеном владајућом странком у Турској.

Братство је јавно изразило подршку Мухамеду ел-Барадеију, добитнику Нобелове награде за мир и некадашњем директору Међународне агенције за атомску енергију (IAEA), који је постао најпознатије лице египатских протеста, али се његова дуга одсутност из земље ипак одразила на смањење популарности међу најширим становништвом.

- Муслиманско братство је стварност у Египту. Они су врло добро организовани и ми ћемо их пажљиво посматрати да бисмо утврдили њихове намјере - рекао је портпарол Стејт департмента Филип Кроули.

Aмеричке дипломате одржавају контакте с присталицама Муслиманског братства и то онима који су изабрани у египатски парламент као независни кандидати.

У Мубараковом је режиму могућност да Муслиманско братство учествује на изборима била ограничена.

Aли 2005. Братство је освојило 20 одсто заступничких мјеста, упркос застрашивању од стране власти и ограничењу броја кандидата.

Садашњи чланови Муслиманског братства тврде да је Мубараков режим демонизовао покрет да би се ојачала америчка подршка Каиру. Мубарак је рутински затварао и застрашивао његове чланове, нарочито уочи избора.

Након што се Братство током 1970-их година одрекло насиља, оно је данас огорчени непријатељ "Aл-Каиде", која га оптужује да се продало поштовању закона које је створио човјек.

Огранак Муслиманског братства у појасу Газе, познат као Хамас, СAД и Европска унија обиљежили су као терористичку организацију.

У јануару 2010. Братство је изабрало новог челника, Мухамеда Бадијеа, 67-годишњег професора ветерине. Дугогодишњи аналитичари рада Братства кажу да Бадије представља наставак вођства конзервативног језгра групе, али истовремено се дозвољава успон умјеренијих чланова.

Бадије је осуђен на девет година затвора 1965, а египатска влада слала га је у затвор четири пута. Ожењен је кћерком истакнутог челника Муслиманског братства, који је осуђен на смрт 1954. У јавним наступима заступа умјерену реторику, у којој истиче поштовање права жена и демократију, али Муслиманско братство је недавно затражило да будућа египатска влада прекине односе с Израелом и подржи отпор Палестинаца, што би био велик ударац напорима Обамине администрације за постизање трајног мировног рјешења на Блиском истоку.

Исламски савјет

Многе свјетовно оријентисане Египћане узнемирио је политички програм Братства из 2007, у којем је предложено оснивање Исламског савјета, који би имао право да ставља вето на законе, као и забране да се жене и хришћани кандидују за предсједника Египта. Група је у међувремену одустала од неких контроверзнијих дијелова документа, као што су вјерска вијећа.

приредио: Миленко Киндл

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана