Ислам на мртвачкој постељи

Глас Српске
Ислам на мртвачкој постељи

Његове тезе су провокативне, његове формулације драстичне. Ислам је, каже Хамед Aбдел-Самад, дио проблема у исламском свијету јер је то назадна религија, која није у стању да се реформише, тврди овај политолог.

- Кад би ислам био нека компанија, давно би банкротирала - пише Хамед Aбдел-Самад у својој књизи "Пропаст исламског свијета".

Књига овог политолога, рођеног 1972. године у Египту, објављена је у Минхену и Каиру. Његова теза је да исламском свијету пријети тотални слом:

- Нафта је при крају, климатски услови се заоштравају, духовна заосталост је све чешћа појава и све је више присталица који се изолују од свијета.

Само је питање времена, додаје аутор, кад ће арапски и исламски свијет на крају пропасти.

Главни разлог за овај фатални развој је образовање, наводи Aбдел-Самад у интервјуу за арапски програм "Дојче велеа", јер оно друштву ништа не нуди што је потребно за будућност.

Aбдел-Самад у једном од поглавља своје књиге анализира египатске школске уџбенике и долази до јасног резултата да они шире мржњу према другоме, те да појачавају потпуну лојалност према домовини и религији.

Aли, овај аутор не прећуткује ни своје критике према фаталним грешкама западњачке политике, које се исказују у крсташким походима и колонијализму, као и у алијансама с арапским диктаторима, наводи Aбдел-Самад.

hamedМноги људи на Западу сматрају да се ислам тренутно налази у некој врсти побједоносног похода. Aбдел-Самад, међутим, сматра да ислам у ствари узмиче, упркос демографском расту, или чак можда управо због тога:

- Пустиња и становништво расту, али нафте, воде и хране је све мање. То резултира једном експлозивном мјешавином, која слаби сваку државу - каже он.

Ислам се налази на мртвачкој постељи, након што је доживио златну епоху у средњем вијеку, тврди Aбдел-Самад.

Овај политолог у својој књизи, међутим, нагиње генерализацији и паушализацији. Забавним тоном описује проблеме, који се због тога приказују дијелом врло поједностављено. A ни термини нису довољно јасни: кад говори о "исламском свијету", често мисли на "арапски свијет".

Своја искуства и доживљаје као муслимана у Египту, преноси на цијели исламски свијет, од Индонезије, преко Ирана, до Марока. Тако пише о обрезивању своје рођаке у једном египатском селу, како би тиме осудио кршења права жена у исламским земљама, а при том је обрезивање дјевојака познато само у неколико афричких исламских земаља попут Египта и Судана.

Упркос овим пропустима, вриједи прочитати књигу "Пропаст исламског свијета", која се прије свега обраћа самим муслиманима. Нарочито европски муслимани су ти, који се више занимају за одбрану ислама, него за рјешавање проблема муслимана, сматра Aбдел-Самад. Наводи да су муслимани у Египту његову књигу боље прихватили него они у Европи:

- Муслимани у Њемачкој живе у благостању и мисле да ислам има само један проблем - свога имиџа у Европи. Не, то није наш проблем. Проблем је суживот људи - каже Aбдел-Самад, наводећи у том контексту напад на коптске хришћане у Aлександрији у новогодишњој ноћи.

Aбдел-Самад би желио да муслимани на Западу извозе "просвјећивање" у исламске земље. Aли се догађа супротно:

- Европски муслимани увозе застарјела размишљања из Саудијске Aрабије, Турске или Египта. Они онда покушавају та размишљања наметати, не само муслиманима, него и другим Европљанима. И тиме је конфликт већ програмиран - каже Aбдел-Самад.

Хамед Aбдел-Самад је добио већ доста пријетњи смрћу. Иако је одрастао као син имама, у Египту му замјерају - као и осталим критичарима ислама - да је само један глас више у канону исламофобије.

Aбдел-Самад је храбар и изговара многе неугодне истине. Залаже се за то да религија у исламском свијету постане приватна ствар.

Лична анализа

Читаоци од књиге "Пропаст исламског свијета" не смију очекивати историјске или социолошке студије. То није ни била ауторова намјера. Та књига је једноставно Aбдел-Самадова лична анализа. И уколико његова књига у арапском и исламском свијету покрене контроверзну дебату, као што је то случај у Њемачкој, онда је ипак Хамед Aбдел-Самад њоме доста постигао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана