Ирачанин годинама у породичној кући узгаја 60 змија

Anadolija
Foto: Anadolija

ДУХОК – Хеман Хусеyин – Абдулсеттар Емин, из ирачког града Духока, 38 година лови змије, а у његовој породичној кући налази се 60 змија неколико врста.

. Његови познаници, али и они који знају за њега, када примијете змију, обично о томе јаве Емину.

Многи чак долазе и у његову кућу како би се фотографисали са змијама. И дјецу учи како узгајати змије, а о животу са овим гмизавцима

. Емин од 1984. године лови змије. “Неко вријеме сам их држао уз себе, а послије их пуштао. Када сам се оженио и добио дјецу, почео сам их и узгајати”, казао је Емин

. Тренутно у кући има 60 змија, а цијела породица се навикла на живот с њима те му помажу у бризи. Дјеца су научила како живјети са змијама и не боје их се. Узгаја неколико врста, а међу њима је и црна змија за коју тврди да није опасна.

“Гдје год неко види змију, мени јави. Ја одлазим, ловим их и доносим кући“, прича Емин. Додао је како се животни вијек змије може препознати на основу коже, а врста на основу главе.

Истиче како змија неће угристи, ако је човјек не нападне.

”Змија се већином скрива како не би била присиљена напасти, јер кад угризе испушта отров и треба нови за енергију. Отров је за тијело змије попут протеина“, тврди Емин.

Додао је како црна змија не представља опасност, штавише, може бити корисна јер једе мишеве и отровнице.

Наводи како змије ништа не једу од јануара до априла, а највише се хране црвеним месом. Током разговора за АА добио је позив из сусједног села гдје су видјели змију, па је одлучио са 13-годишњим сином отићи и погледати о чему се ради.

”Мој циљ је спасити змије од смрти. Када неко жели убити змију, одмах одлазим да је спасим“, казао је Емин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана