Интернет у сјенци против цензуре

Њујорк тајмс
Интернет у сјенци против цензуре

Aдминистрација предсједника Обаме финансира развој "интернета у сјенци" и система мобилне телефоније које би дисиденти могли користити у борби против репресивних режима који их настоје ућуткати цензуром или блокирањем телекомуникационих мрежа.

У глобалним настојањима за постизање отворене комуникације учествују најразличитији независни протагонисти од информатичких занесењака у Вашингтону, војних инжењера у Aвганистану до сјевернокорејског избјеглице који је закопавао кинеске мобилне телефоне на брдима уз границу које би ноћу откопавали његови сународници у бијегу из најзатвореније државе свијета.

Иницијатива Обамине администрације на неки је начин ново бојно поље у обрани слободе говора и развоја демократије, као што је деценијама дуга пракса радијског емитовања у земље с аутократским властима путем "Гласа Aмерике" и других медија.

Посљедња иницијатива, међутим, у потпуности зависи од стварања одвојених путева комуникација, истиче овај лист.

Пројекат је укључио шаролику групу коју чине дипломате, војни инжењери, млади програмери и дисиденти из најмање десетак земаља, а његова најснажнија заговорница је државна секретарка Хилари Клинтон, чије министарство и предводи те напоре.

- Видимо како све више и више људи по свијету користи интернет, мобилне телефоне и друге технологије како би се њихов глас чуо када протестују против неправде и настоје остварити своје тежње. Постоји историјска прилика да се направи позитивна промјена, промјена коју Aмерика подржава. Тако да смо усредсређени на то да им помогнемо да то учине, да им помогнемо да међусобно разговарају, разговарају са њиховим заједницама, владама и свијетом - рекла је она у одговору на питање о пројекту.

Стејт департмент на примјер финансира стварање невидљиве бежичне мреже која би омогућила активистима да комуницирају ван контроле влада у земљама као што су Иран, Сирија и Либија.

Напори на развоју тих технологија укључују пројекте за стварање тајних независних мрежа мобилне телефоније у страним земљама као и операцију која се, као у шпијунским романима, води на петом спрату зграде Улице Л у Вашингтону гдје група младих предузетника, која изгледа као гаражна музичка група, обичан неупадљив хардвер претвара у прототип "интернета у пословној торби".

Финансирана са два милиона долара од Стејт департмента торба би могла бити тајно пренесена преко границе и брзо омогућити бежичну комуникацију на широком подручју с везом на глобални интернет.

Aмеричка настојања која се разликују по размјерама, цијенама и софистицираности, откривена су у десетинама интервјуа, планским документима и повјерљивим дипломатским порукама до којих је дошао "Њујорк тајмс".

СAД је, између осталих, како је рекао један амерички званичник, потрошио најмање 50 милиона долара како би створио независну мрежу мобилне телефоније у Aвганистану помоћу репетитора у заштићеним војним базама у земљи како би се талибанима ускратила могућност да прекидају службене авганистанске комуникационе сервисе што су, како се чини, с лакоћом чинили.

Напори на развијању нових комуникационих технологија на замаху су добили откако је египатски предсједник Хосни Мубарак посљедњих дана своје владавине прекинуо интернет везе. Сиријска влада посљедњих дана је такође привремено блокирала коришћење интернета који је помагао у мобилизовању протестаната. 

Опасности

Укључени у развој пројекта, међутим, упозоравају и на одређене опасности, попут могућности за репресивне владе да праћењем лоцирају и ухапсе активисте који користе ту технологију или их једноставно ухапсе када покушају да преко границе пренесу хардвер, наводи лист, али додаје и да други оцјењују да могући позитивни утицај превазилази ризике.

приредио: Миленко Киндл

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана