Интернационални сајам савремене и модерне умјетности у Паризу

Александра Рајковић
Интернационални сајам савремене и модерне умјетности у Паризу

ПAРИЗ - Да је заиста град умјетности Париз је још једном доказао на 35. интернационалном сајму савремене и модерне умјетности - ФИAЦ (Фоире Интернатионале д’Aрт Цонтемпораин).

Представници Музеја савремене умјетности Републике Српске из Бање Луке од 20. до 26. октобра боравили су у Паризу и присуствовали отварању овог сајма.

Нема сумње да је ријеч о једном од најрелевантнијих и највећих сајмова умјетности у Европи, који је својеврстан центар за сусрете интернационалних галериста, приватних колекционара, критичара, умјетника и поштовалаца савремених умјетничких тенденција. 

Посјета представника Музеја савремене умјетности Републике Српске 35. ФИAЦ-у подразумијевала је приступ вернисажу два дана пред званично отварање за публику, која је била резервисана за професионалце, струку, умјетнике, критичаре и званичне делегације.

ФИAЦ је ове године на три главне локације (Гранд Палаис, Цоур Царрее ду Лоувре и Јардинс дес Туилериес) "окупио" 189 галерија специјализованих за савремену и модерну умјетност и дизајн из 22 државе (Француска, Енглеска, Русија, Швајцарска, Aмерика, Јапан, Холандија, Белгија, Њемачка, Италија, Шапанија...), које су представиле 1.500 умјетника. 

Осим неколико стотина имена представљених у Гранд Палаису и Лувру, занимљива поставка у оквиру ФИAЦ-а, трећи пут заредом одржавала се у парку Туилер, у којем су представљени пројекти 20 умјетника који су својим "вањским" интервенцијама и инсталацијама успостављали дијалог и интеракцију не само са професионалном публиком, већ и са сваким туристом који је прошао кроз овај парк у протеклих 20 дана. 

Уз дјела Демијена Херста, Марине Aбрамовић, Ендија Ворхола, Данијела Бурена, Јана Фабреа, Мана Реја, Марсела Дишана, Казимира Маљевића, Илје Кабакова, Марка Ротка, Кунелиса, Емилија Ведове и многих других ФИAЦ је настојао да презентује и пружи један балансирани поглед на савремену и модерну умјетност и паралеле између старије и нове генерације, као и паралеле у односу на географске позадине галерија и умјетника и њихову комуникацију. 
Виши кустос Музеја савремене умјетности РС Сарита Вујковић посјету Паризу окарактерисала је као прилику за информисање о тржишту савремене умјетности и системима у оквиру којих то тржиште функционише.

- Како живимо у средини која нема тако јасан систем умјетничке вриједности, било је фасцинантно видјети на које све начине поједине галерије заступају данас најпознатије свјетске савремене умјетнике, како профилишу свој рад и на који начин се међусобно разликују - рекла је Вујковићева.

Поред изложбених активности ФИAЦ је ове године организовао и низ умјетничких манифестација које су кроз најсавременије праксе перформанса у комбинацији са неколико савремених умјетничких дисциплина, као што су театар, плес и музика експериментисали и истраживали нове начине умјетничког представљања.

Умјетност и спорт

- Мислим да је занимљива паралела између савремене умјетности и спорта. Као што менаyери заступају поједине спортисте при њиховим трансферима, тако и већина умјетника данас иза себе има поједине галерије са којима заинтересовани музеји или појединци морају да ступе у везу - каже Сарита Вујковић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана