Идеје долазе и кад спавамо

ГС
Foto: Илустрација

Човјек и док спава ствара. Од периодног система елемената до умјетничких дјела.

Тумачење снова је, по теорији Сигмунда Фројда, краљевски пут до несвјесног. Управо тада наша креативност добија пуну снагу. Многи велики умови су долазили до својих најбољих идеја управо у сновима.

У сновима, ми више размишљамо у сликама, слободним асоцијацијама, на неки начин у будном стању ми можемо да се изгубимо у детаљима и да не видимо већу слику, а у сновима као да се измакнемо од детаља и онда видимо цијелу слику која може да доведе до нових идеја“, објашњава Александар Павловић, псхијитар и психоаналитички психотерапеут.

Дмитриј Мендељејев је до периодног система хемијских елемената дошао сањајући. Сликарска дјела умјетника Лија Хедвина настају у сну – када заспи његов таленат се буди. О свом таленту за сликање на јави, није знао ништа.

„Њемачки научник у 20. вијеку открио је прстен бензена. Покушао је да нађе формулу како би описао, како би представио графички прстен бензена и на неки начин као да је дошло до неког блока креативног. Е, онда, једне ноћи је сањао змију која сама себи гризе реп и онда је сљедећег јутра дошао на идеју да је у ствари бензен један прстен који има цикличну структуру“, наводи Павловић.

Снови не стварају креативце, већ уклањају креативне блокаде и понекад су моћно средство које нам помаже да своје идеје и реализујемо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана